Voor de berekening van de BIV wordt er rekening gehouden met: De milieukenmerken van het voertuig waaronder CO2-uitstoot, uitstoot fijn stof, brandstoftype, euronorm en aanwezigheid roetfilter. De leeftijd van het voertuig volgens datum eerste inschrijving.
Belasting op de inverkeerstelling (BIV)
Als u een nieuwe wagen of een tweedehandswagen koopt, dan moet u éénmalig een belasting op de inverkeerstelling of kortweg de BIV betalen, bij de inschrijving van het voertuig op uw naam. Na de inschrijving ontvangt u automatisch een betalingsuitnodiging voor de BIV.
De belasting op inverkeerstelling (BIV), ook soms inschrijvingstaks genoemd, is een eenmalige belasting die iedere eigenaar van een nieuw of tweedehands voertuig moet betalen vanaf de ingebruikname van het voertuig op de openbare weg in België. In het Vlaamse gewest wordt de BIV geïnd door de Vlaamse Belastingdienst.
Bedrag. De forfaitaire belasting op inverkeerstelling bedraagt sinds 1-07-2021 46,23 euro. Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd op 1 juli.
In 1995 veranderde deze regeling: iedere auto werd belastingvrij als hij 25 jaar oud was. Dan kon je een auto officieel een oldtimer noemen, en werd hij veelal alleen nog ingezet voor hobbymatig gebruik.
Een voertuig valt onder de categorie oldtimer als het meer dan 25 jaar in het verkeer gesteld is en bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV) ingeschreven is onder 'O-plaat' (oldtimerplaat).
Er is nog geen online overzicht van uw openstaande rekening(en) motorrijtuigenbelasting. Daar werken we wel aan. Wilt u weten hoeveel u nog moet betalen? Bel dan de BelastingTelefoon Auto.
Een auto met een cilinderinhoud van 1600cc heeft dus 8 fiscale PK. Als je jouw voertuig wil gebruiken op de openbare weg, moet je het voertuig inschrijven bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV), en moet je de belasting op inverkeerstelling (BIV) betalen.
Benzine bestaat voor 87% uit koolstof, of 652 gram koolstof per liter benzine. Om deze koolstof te verbranden tot CO2 is 1740 gram zuurstof nodig. De som is dus 652 + 1740 = 2392 gram CO2/liter benzine. Een verbruik van 5 liter/100 km komt dus overeen met 5 L x 2392 g/L / 100 (per km) = 120 g CO2/km.
Als het dossier aan alle voorwaarden voldoet, houdt de Vlaamse Belastingdienst de belasting op inverkeerstelling (BIV) tegen. Op die manier hoeft u de BIV niet langer voor te schieten en later terug te vragen.
Procedure. Na de eerste inschrijving van uw voertuig bij de DIV (Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen) ontvangt u van de Vlaamse Belastingdienst automatisch een aanslagbiljet. Na ontvangst van het aanslagbiljet hebt u 2 maanden de tijd om de BIV te betalen.
De BIV voor niet-leasingvoertuigen wordt vooral bepaald door allerlei milieukenmerken. Vlaanderen kijkt naar het soort brandstof (benzine, diesel, lpg, aardgas,…), de CO2-uitstoot, de euronorm en de eventuele aanwezigheid van een roetfilter. Daar komt nog een leeftijdscorrectie bij op basis van de eerste inschrijving.
De vraag 'Hoeveel auto's mag je op je naam hebben? ' wordt ons regelmatig gesteld. En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.
Daarnaast betalen alle autobezitters wegenbelasting. Je betaalt deze wegenbelasting om bij te dragen aan het wegennet in Nederland. Het is verplicht om wegenbelasting te betalen. De hoogte van de motorrijtuigenbelasting wordt bepaald door het gewicht van de auto, de brandstof en de provincie waar je woont.
Hoeveel kost een nieuwe inschrijving? Het kentekenbewijs en de nieuwe nummerplaat in Europees formaat kosten 30 euro. Dat bedrag betaalt u aan bpost wanneer de postbode de nummerplaat aflevert.
Hoe kom je de Euronorm van je auto te weten? De Euronorm van je auto staat vermeld op het inschrijvingsbewijs bij de code 'V. 9' of op de Car-Pass. Bij oudere modellen van voor 2000 kan de vermelding van de Euronorm soms ontbreken.
Wie moet de belasting op inverkeerstelling betalen? Degene die vermeld staat op het inschrijvingsbewijs (of vlaggenbrief voor vaartuigen) van het voertuig moet de belasting op inverkeerstelling betalen.
Bij een benzineauto bedraagt de wegenbelasting ongeveer 10 % van de vaste autokosten, bij een dieselauto is dit 20 %.
Voor een kampeerauto is de motorrijtuigenbelasting voor een tijdvak van 3 maanden een kwart van de belasting die u moet betalen voor een personenauto.
De gemiddelde kosten voor de wegenbelasting liggen tussen de € 20,- en € 60,- per maand.
De snelste manier om te zien of u belasting moet betalen, is door de aangifte in te vullen. U kunt de gegevens gebruiken die wij daarin vooraf invullen. Controleer alle gegevens en verbeter ze als dat nodig is. Vul uw aangifte verder helemaal in, en u ziet meteen wat u moet betalen.
vanaf 01/07/2022: 50,38 EUR
vanaf 01/07/2021: 46,23 EUR. vanaf 01/07/2020: 45,56 EUR. vanaf 01/07/2019: 45,35 EUR.
U hoeft geen mrb voor uw oldtimer te betalen als: uw oldtimer ouder is dan 40 jaar. Het gaat om de datum van 1e toelating op uw kentekenbewijs.