Restaurants zijn van 13.00 tot 15.30-16.00 uur open voor de lunch en van 20.30 tot 23.00 uur voor het diner. In (massa)toeristische gebieden hanteren restaurants vaak een doorlopende keuken en kun je de hele dag door aanschuiven om te eten, maar vaak zijn dit niet de authentieke adresjes waar de locals graag komen.
De avondmaaltijd begint er meestal pas vanaf 20.00 uur. In Spanje eet de lokale bevolking over het algemeen nog later. Daar vindt de lunch veelal tussen 14.00 en 15.00 uur plaats en het diner tussen 21.00 en 22.00.
Het avondeten (cena) vindt in Spanje later plaats dan in enig ander land in Europa; de plaatselijke bevolking gaat rond 21.30 uur aan tafel. Dit is vaak een lichtere maaltijd, dus je kunt salades, aardappelomeletten (tortilla de patatas), gebakken aardappelen (patatas bravas) of vleeswaren op het menu zien staan.
Het weer speelt ook een cruciale rol in de eetgewoontes van Spanje laat op de avond . Vaak is het in de zomer gewoon veel te warm om te koken en te eten als de zon op is, dus is het gebruikelijk om te wachten tot na zonsondergang, wat rond 21:30 uur is. Dit blijkt ook uit het feit dat de eettijden in het land verschillen, afhankelijk van het klimaat.
De Spaanse keuken is rijk, divers en dankzij het Mediterrane dieet behoorlijk gezond. In Spanje koken ze met pure ingrediënten, noten en veel gezonde vetten. Ook eet men in Spanje veel zeevruchten, volkoren en verse producten, zaden en erg veel groenten en fruit.
Tussen 14.00 en 17.00 uur, vlak na de lunch, zijn de meeste winkels gesloten. Misschien is het even wennen. Voor Spanjaarden is het heel normaal. Ze houden dan hun siësta.
Lunch (La Comida) De middagmaaltijd of la comida, zoals het in Spanje heet, is de grootste maaltijd van de dag. Het is absoluut een grote maaltijd en bestaat meestal uit meerdere gangen en wijn.
Bovendien werken Spaanse werknemers doorgaans 11 uur per dag, van 9.00 tot 20.00 uur. Met het avondeten om 21.00 uur en een paar uur tv kijken, gaan ze meestal niet voor middernacht naar bed.
Ontbijt (desayuno)
Hier in Spanje geeft men de voorkeur aan een zoet ontbijt. Dit bestaat dan uit cakejes zoals magdalena of een variëteit aan koekjes. Dit eten ze dan op aan de ontbijttafel met een kop chocomelk (cola cao) of koffie.
In de zomer hanteert Spanje effectief de “dubbele zomertijd ” waarbij het om 22:30 uur ’s avonds nog licht is. Wie wil er dan naar bed? En dus doen de Spanjaarden dat niet!
Een draaiende motor is not done in Spanje. Moet je langer dan twee minuten wachten, in de file of bij een spoorwegovergang, dan moet je de motor afzetten.
Een fooi is in Spanje, net als in Nederland en België, een vrijwillige bijdrage om je blijk van waardering te tonen. Geen verplichting dus. Servicio (bedieningsgeld) is vaak al inbegrepen op de restaurantrekening, maar daarnaast is een fooi van 5 tot 10 % gebruikelijk.
Niemand zal zich aan uw typische vakantiekleding ergeren, vooral niet in de toeristische trekpleisters. Korte broeken daarentegen zijn bij de Spanjaarden zelf niet erg populair, omdat ze als onverzorgd worden beschouwd.
Dinertijd in Spanje: 21.00-23.00 uur
Spanjaarden eten het hele jaar door salades in de zomer, warme soepen in de winter en omeletten of eieren (meestal bij het avondeten).
Twee kussen op de wang
Het wordt als onbeleefd beschouwd om dit niet te doen dus je zal zeker en vast veel begroetingskussen delen met niemand. Ook in Frankrijk en Italië is dit de gebruikelijke manier van begroeting maar niet in mijn thuisland. Hier wordt zelfs een omhelzing als té beschouwd.
In Spanje eten ze 's avonds pas laat. Aan het eind van de middag nemen Spanjaarden daarom vaak nog een zoete snack, la merienda. Dit is bijvoorbeeld een kop koffie met stukje taart of wat fruit. Rond 21:00 uur is het tijd voor het avondeten, la cena.
1. Kies het juiste tijdstip voor tapas. Tapas is traditioneel een drankje en hapje om te eten, dus als je in Spanje afspreekt voor tapas, is dat meestal rond 13:30 tot 15:00 uur of 20:30 tot 22:30 uur . Als je je aan de traditionele Spaanse tijden voor tapas houdt, ben je verzekerd van het meest verse eten en de beste sfeer.
Tapas zijn geen haute cuisine, maar ze zijn zeker lekker en voedzaam. Omdat het in Spanje gebruikelijk is om de lunch (tussen 14.00 en 15.00 uur) als hoofdmaaltijd van de dag te nuttigen – zoals bekend eet je in Spanje gewoon vijf keer per dag – vormen tapas een aangename, lichter alternatief voor het diner.
Ondanks de lange dag werken Spanjaarden slechts iets meer dan het Europese gemiddelde, 37,8 uur per week volgens de Europese Commissie. Ze krijgen echter wel minder slaap dan de meeste Noord-Europese tegenhangers, 7,13 uur per nacht volgens Public Health Maps.
Maar hoe ziet een doorsnee Spaanse dag er eigenlijk uit? Een typische Spaanse dag begint later dan in Nederland of België. De meeste Spanjaarden staan pas rond 08:00 uur op. Dit komt doordat de meeste Spanjaarden laat naar bed gaan.
Het biedt niet alleen een praktische manier om de hitte te vermijden, maar ook een gelegenheid om samen te komen voor de lunch, om daarna te rusten of te ontspannen. Veel Spanjaarden houden siësta dan ook samen; je gaat uitgebreid lunchen met familie of vrienden. De lunch is daarom de belangrijkste maaltijd van de dag.
Paella is het nationale gerecht van Spanje, en komt uit het gebied rond Valencia. De basis bestaat uit rijst, saffraan en olijfolie, vaak aangevuld met kip, chorizo, mosselen, langoustines en doperwten.
Het gebruik van knoflook is opgemerkt als gebruikelijk in de Spaanse keuken. De meest gebruikte vleessoorten in de Spaanse keuken zijn kip, varkensvlees, lamsvlees en kalfsvlees. Vis en zeevruchten worden ook regelmatig gegeten. Tapas en pinchos zijn snacks en voorgerechten die vaak worden geserveerd in bars en cafés.
Bij aanvang van het diner op oudejaarsavond liggen er 12 druiven per persoon op tafel. De druiven blijven tijdens het diner liggen. Ze blijven onaangeraakt tot het bijna 00.00 uur is. Om 12 seconden voor 00.00u dien je elke seconde 1 druif te eten.