Hongaren eten twee keer per dag warm. Bij de meeste restaurants kan je dan ook dineren van 12.00 tot middernacht. Over het algemeen ben je 60% goedkoper uit dan in een soortgelijk restaurant in een West Europese stad.
Traditioneel Hongaarse gerechten zijn vaak vleesgerechten met seizoengroenten zoals koolsoorten, pastinaak, aardappels, bonen, erwten en asperges. Bepaalde fruitsoorten, vers brood, kazen en honing zijn eveneens belangrijk, en gevogelte als gans en eend.
Een traditioneel ontbijt in Hongarije bestaat uit brood met diverse kaassoorten, vleeswaren, eieren (gekookt of gebakken) . Het zoet wordt gevormd door fruit, vers of ingemaakt.
Hongarije staat namelijk in de Top 10 van goedkoopste landen in Europa. Naast dat de stad ontzettend veel moois heeft te bieden, is het er dus ook nog eens heel goedkoop. Met een budget van zo'n 30 euro – kun je er al overnachten, lunchen, eten én dineren in de Hongaarse hoofdstad.
Hongaren eten twee keer per dag warm. Bij de meeste restaurants kan je dan ook dineren van 12.00 tot middernacht. Over het algemeen ben je 60% goedkoper uit dan in een soortgelijk restaurant in een West Europese stad.
Je kunt in Boedapest gewoon uit de kraan drinken. Het kraanwater is van hoge kwaliteit en voldoet aan alle Europese standaarden. Wel wijkt de smaak af van het kraanwater dat wij gewend zijn, maar je kunt volledig veilig water drinken uit de kraan.
Munteenheid Hongarije
In Hongarije kun je niet betalen met de euro. In Boedapest en dus in heel Hongarije is de euro (nog) niet ingevoerd. De munteenheid waarmee je betaalt is de Hongaarse Forint, ook wel afgekort als HUF of Ft.
Bier van nationale en internationale oorsprong zijn allebei populair in Hongarije, de meest gedronken Hongaarse bieren zijn Dreher, Arany Ászok. Kőbányai, Borsodi en Soproni. Op etiketten worden vaak de bierstijlen benoemd, bekende voorbeelden zijn ászok / világos (lager) en barna (bruin).
Beoordeling van Paprika Jancsi Restaurant. De beste goulash van Boedapest! Dit restaurant wordt door veel hotels en hostels aangeraden. Het is een sfeervolle tent met een zeer uitgebreid menu en het is erg betaalbaar.
Hongarije staat bekend om de lange historie wat je terug ziet aan de verschillende bevolkingsgroepen, gebouwen en gebieden. Ook is het er oude centrum van Boedapest (Budapest). Daarnaast heb je in Hongarije veel grote stukken ongerepte natuur, warmwaterbronnen en het Balatonmeer.
Het is bij wet bepaald dat ieder Hongaars gezin per jaar 50 liter eigen sterkedrank mag stoken. Wanneer vruchten uit de bomen vallen worden deze verzameld in tonnen en op een gegeven moment gegist. Na twee of drie keer distilleren heb je lekkere Palinka gemaakt van kersen, peren, honing en nog veel meer varianten.
Goulash is hét gerecht van Hongarije. Daar eet je het bijna als een soep, maar hier kennen we goulash als een heerlijke stoofpot. Dit gerecht is een uitstekende voor de koudere dagen. Stoofvlees is er voor de koukleumen én lekkerbekken dus deze goulash is een hartelijke verwelkoming waard deze herfst.
Fooien Hongarije
Het percentage van het bedieningsgeld ligt vaak tussen de 10 á 15% van het totaalbedrag. Een nadeel van dit systeem is dat je als klant niet zelf kunt bepalen hoeveel fooi je wilt geven. Zelfs als de service niet naar wens is, dan betaal je toch fooi.
Over het algemeen is het kraanwater van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Als dat niet het geval is, wordt dat gewoonlijk aangegeven met een pictogram. In dat geval en bij twijfel kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Boedapest is een heel veilige stad, en 's nachts alleen over straat lopen zou geen probleem moeten zijn. Maar er zijn, net zoals in elke stad, wel enkele voorzorgsmaatregelen die je moet nemen, en je moet natuurlijk altijd op je hoede zijn.
Taxi – De taxi's van Boedapest zijn herkenbaar aan hun gele kleur. Basistarief is HUF 450 met daarop een ritprijs van HUF 280 per km. Vraag vooraf naar de prijs en let erop dat de taxi en meter heeft (die ook aan staat). City Taxi en Főtaxi gelden als betrouwbare taxibedrijven.
Oorspronkelijk zou Hongarije rond 2010 de euro invoeren als munteenheid, maar deze datum werd niet gehaald vanwege moeilijkheden met het op tijd in orde brengen van het begrotingstekort.
Het makkelijkste betaalmiddel in Hongarije is de Forint. Je kunt het beste pinnen en met contanten overal betalen. Handig om te weten is wel, dat je per transactie bij een ATM ongeveer €2,50 betaalt. Dit komt omdat de bank ook geld in rekening brengt om de koers te berekenen.
In Boedapest moet je het meest opletten voor tasjesdieven en zakkenrollers. Vooral als je met het openbaar vervoer reist, in treinstations, op markten en op andere plekken waar veel toeristen zijn moet je je spullen extra in de gaten houden. Maar dit geldt eigenlijk voor alle grote steden waar je naartoe reist.