Vanaf een uur of 17.00 tot 20.00 wordt de lekkere trek weer gestild met wat tapas of wat zoetigheden zoals de veel gegeten magdalenas (muffins). Deze 'maaltijd' wordt de merienda genoemd. Rond 21.00 uur is het dan pas weer tijd voor het avondeten, la cena.
Tapas zijn geen haute cuisine, maar ze zijn zeker lekker en voedzaam. Omdat het in Spanje gebruikelijk is om de lunch (tussen 14.00 en 15.00 uur) als hoofdmaaltijd van de dag te nuttigen – zoals bekend eet je in Spanje gewoon vijf keer per dag – vormen tapas een aangename, lichter alternatief voor het diner.
Dinertijd in Spanje: 21.00-23.00 uur
Dit is ook tapastijd, wanneer mensen graag een maaltijd delen aan een bar, omringd door vrienden en familie. Tapas zijn de bekendste bijdrage van Spanje aan de wereldkeuken. En het zijn veel meer dan alleen kleine gerechten – tapas zijn ook een integraal onderdeel van het leven in Spanje.
Spaanse eetgewoonten: maaltijden
De lunch, comida, wordt tussen 14.00 en 16.00 uur gegeten. Het is de belangrijkste maaltijd van de dag en daarom ook uitgebreider dan het avondeten, cena.
Het laat eten in Spanje is een combinatie van historische, culturele en praktische factoren. De verschuiving naar de CET-tijdzone, de lange lunchpauzes, het warme klimaat, en de nadruk op eten als een sociaal moment hebben allemaal bijgedragen aan deze unieke gewoonte.
Dat men in Spanje zo laat eet, komt door verschillende factoren. Een daarvan is dat de werkdagen in Spanje langer duren dan in de meeste Europese landen , en dat bedrijven vaak een paar uur in de middag gesloten zijn.
Het avondeten (cena) vindt in Spanje later plaats dan in enig ander land in Europa; de plaatselijke bevolking gaat rond 21.30 uur aan tafel. Dit is vaak een lichtere maaltijd, dus je kunt salades, aardappelomeletten (tortilla de patatas), gebakken aardappelen (patatas bravas) of vleeswaren op het menu zien staan.
Bovendien werken Spaanse werknemers doorgaans 11 uur per dag, van 9.00 tot 20.00 uur. Met het avondeten om 21.00 uur en een paar uur tv kijken, gaan ze meestal niet voor middernacht naar bed.
De Spaanse keuken is rijk, divers en dankzij het Mediterrane dieet behoorlijk gezond. In Spanje koken ze met pure ingrediënten, noten en veel gezonde vetten. Ook eet men in Spanje veel zeevruchten, volkoren en verse producten, zaden en erg veel groenten en fruit.
Lunch (La Comida) De middagmaaltijd of la comida, zoals het in Spanje heet, is de grootste maaltijd van de dag. Het is absoluut een grote maaltijd en bestaat meestal uit meerdere gangen en wijn.
Vraag gewoon een ober om een bord en ga aan de slag. Werk je een weg langs de bar en wees niet bang om je tussen de mensen te wurmen die daar zitten. Vul je bord met de pinchos die je lekker vindt. Zorg er tijdens het eten voor dat je de kleine tandenstokers die in elk bordje zitten bewaart.
Zorg er bij het bestellen voor dat u de ober vertelt welke tapas u als voorgerecht wilt eten en welke als hoofdgerecht . Meestal bestellen we eerst 1 tot 2 koude tapas (zoals olijven, pan con tomato (brood met geraspte tomaat) of salade) en daarna 2 tot 3 warme tapas als hoofdgerecht.
Kies het juiste moment voor tapas
Tapas is traditioneel een drankje en hapje om te eten, dus als je in Spanje afspreekt voor tapas, is dat meestal rond 13:30 tot 15:00 uur of 20:30 tot 22:30 uur . Als je je aan de traditionele Spaanse tijden voor tapas houdt, ben je verzekerd van het meest verse eten en de beste sfeer.
Na de Calle Navas straat in Granada staat de Calle de la Cava Baja in Madrid op de lijst als beste tapas-straat. In Barcelona staat de Carrer de Blai op de lijst op een derde positie, gevolgd door de Calle del Laurel straat in Logroño, in de hoofdstad van de regio La Rioja.
Tussen 14.00 en 17.00 uur, vlak na de lunch, zijn de meeste winkels gesloten. Misschien is het even wennen. Voor Spanjaarden is het heel normaal. Ze houden dan hun siësta.
In Spanje eten ze 's avonds pas laat. Aan het eind van de middag nemen Spanjaarden daarom vaak nog een zoete snack, la merienda. Dit is bijvoorbeeld een kop koffie met stukje taart of wat fruit. Rond 21:00 uur is het tijd voor het avondeten, la cena.
In Spanje bestel je tapas meestal aan de bar of bij de ober. Je kunt kiezen uit de tapas die al zijn bereid en uitgestald aan de bar of je vraagt de ober om een selectie voor je te maken. Het is gebruikelijk om bij elke ronde drankjes ook nieuwe tapas te bestellen.
Een fooi is in Spanje, net als in Nederland en België, een vrijwillige bijdrage om je blijk van waardering te tonen. Geen verplichting dus. Servicio (bedieningsgeld) is vaak al inbegrepen op de restaurantrekening, maar daarnaast is een fooi van 5 tot 10 % gebruikelijk.
Uit de slaappatronen van de Spaanse bevolking blijkt dat 80% van de bevolking minimaal 7 uur per dag slaapt, met een kortere slaaplatentie dan in andere buurlanden en een aanzienlijk langere totale slaapduur.
Het biedt niet alleen een praktische manier om de hitte te vermijden, maar ook een gelegenheid om samen te komen voor de lunch, om daarna te rusten of te ontspannen. Veel Spanjaarden houden siësta dan ook samen; je gaat uitgebreid lunchen met familie of vrienden. De lunch is daarom de belangrijkste maaltijd van de dag.
Ontbijt (desayuno)
Hier in Spanje geeft men de voorkeur aan een zoet ontbijt. Dit bestaat dan uit cakejes zoals magdalena of een variëteit aan koekjes. Dit eten ze dan op aan de ontbijttafel met een kop chocomelk (cola cao) of koffie.
Tapas zijn kleine Spaanse hapjes waarvan er wel meer dan honderd soorten bestaan. Tapas zijn de culinaire weerslag van een gezellige en afwisselende levensstijl voor de hoofdmaaltijd.
In de zomer hanteert Spanje effectief de “dubbele zomertijd ” waarbij het om 22:30 uur ’s avonds nog licht is. Wie wil er dan naar bed? En dus doen de Spanjaarden dat niet!