Ook besteedt men er minder tijd aan. Wel is het zo, dat de Fransman 's avonds veel later aan tafel gaat dan wij: het eten wordt pas vanaf een uur of 19.30 uur opgediend. Eerder kunt u dus in Franse restaurants 's avonds echt niet terecht.
Er zijn twee belangrijke pieken in de dag van een volwassene, tussen 12.00 en 13.30 uur, voor de lunch, en tussen 19.00 en 20.30 uur, voor het diner. Een leuke statistiek is dat om 12.30 uur 57% van de Fransen bezig is met eten, tegenover 38% van de Belgen, 20% van de Duitsers en slechts 14% van de Britten.
Le diner (avondeten)
Heel bekend is natuurlijk de Franse uiensoep, opgedient met een stuk stokbrood en gesmolten kaas. Maar ook een lekkere salade met geitenkaas of een stokbroodje met tapenade is een lekker begin van de maaltijd. Het hoofdgerecht draait bij de Fransen vaak om het vlees.
Franse kinderen gaan te laat naar bed
Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.
In Frankrijk zijn er 4 maaltijden op een dag : het ontbijt, het middageten, de gouter (spreek uit koeté met een zachte K) en het avondeten. De belangrijkste maaltijd wordt echter tussen de middag genuttigd, het meest sprekende voorbeeld hiervan vind je terug op de scholen met het eten in de kantine.
Ook besteedt men er minder tijd aan. Wel is het zo, dat de Fransman 's avonds veel later aan tafel gaat dan wij: het eten wordt pas vanaf een uur of 19.30 uur opgediend. Eerder kunt u dus in Franse restaurants 's avonds echt niet terecht.
Tijdens uw onderdompeling in Frankrijk is de lunch (déjeuner) doorgaans de grootste maaltijd van de dag. Amerikanen, Australiërs en andere Noord-Europese landen eten misschien een simpele sandwich voor de lunch, maar Franse lunches zijn doorgaans substantiëler.
De fulltime werkweek in Frankrijk is 35 uur. Je hoeft dus minder te werken voor een volledig salaris. Fransen hebben ontzettend veel vrije dagen. Volgens de wet krijg je minimaal vijf weken bij een fulltime dienstverband, maar de norm bij veel bedrijven is 8 tot 10 weken.
Verdeling van bedtijd gedurende de week onder Fransen 2019
Hieruit blijkt dat 33 procent van de respondenten aangaf doordeweeks tussen 23.00 en 00.00 uur naar bed te gaan.
Eén van de bekendste Franse recepten is Coq au Vin, een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Andere typische Franse gerechten zijn Boeuf Bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met groenten, en Ratatouille, een groentestoofschotel van courgette, aubergine, paprika en tomaten.
De historische rol van brood
In de 18e eeuw leefde de gemiddelde persoon er voornamelijk van, en werknemers gaven er doorgaans ongeveer de helft van hun dagloon aan uit. Het was zelfs zo belangrijk voor de nationale identiteit dat mensen het als een publieke dienst beschouwden , en de politie hield zelfs toezicht op bakkers en bakkerijen.
"Laat ze brioche eten!"
De croissant is voor Fransen het broodje om mee te ontbijten, per hapje besmeerd met boter en jam of gedoopt in hun kopje koffie.
Eten: kleine Franse hapjes
Iets uitgebreider eten de Fransen graag olijven, noten of baguette met zoute boter. Wie meer trek heeft, eet vaak een charcuterie met rilette, droge worst en paté en croûte: paté in een jasje van bladerdeeg. En natuurlijk is er ook de beroemde kaasplank.
De lunch wordt meestal geserveerd van 12.00 tot 14.30 uur. Het diner begint van 19.00 tot 21.30 uur . Dit zijn geschatte tijden en kunnen enigszins variëren, afhankelijk van het seizoen, de regio en het restaurant. Maar over het algemeen is het het beste om te onthouden dat je tussen 14.30 en 19.00 uur nauwelijks een plek kunt vinden om te eten.
De Fransen zijn dol op afkortingen en die worden in spreek- en Whatsapptaal uitvoerig gebruikt.
Standaarduren
De Franse werkuren zijn meestal van 8 of 9 uur 's ochtends tot 4 of 5 uur 's middags , met 1 uur onbetaalde lunchpauze. Dit kan echter variëren afhankelijk van de zakelijke en bedrijfsafspraken. De wekelijkse werkuren zijn 35 (7 uur per dag, vijf dagen per week). Uren die boven dit quotum worden gewerkt, worden verplicht betaald als overuren.
Frankrijk binnen EU al buitenbeentje met pensioengerechtigde leeftijd. Frankrijk is daarmee al een buitenbeentje binnen de EU, waar de pensioenleeftijd in de meeste landen op 65 jaar of hoger ligt. In Nederland is de AOW-leeftijd nu al 67 jaar en vanaf 2028 stijgt de leeftijdsgrens naar 67 jaar en drie maanden.
hygiëneMeer dan vier op tien Fransen vinden het niet nodig elke dag te douchen, zo blijkt uit een rondvraag. Om de twee dagen douchen volstaat voor 24 procent van de Fransozen, 11 procent gaat slechts om de drie dagen onder de douche.
In de privésfeer begroeten Fransen elkaar vaak met 'la bise', maar op de werkvloer is dit niet gebruikelijk. Beperk je daarom tot het schudden van de hand van de ander. Geef altijd een stevige hand, maar let er goed op dat je niet knijpt. Vergeet niet om de andere persoon aan te kijken tijdens de begroeting.
Tot de basisvoedingsmiddelen van het Franse dieet behoren onder andere volle kaas en yoghurt, boter, brood, verse groenten en fruit (vaak gegrild of gebakken), kleine porties vlees (vaker vis of kip dan rood vlees), wijn en pure chocolade.
Ze snacken of eten niet 'onderweg'
Snacken gedurende de dag wordt als onnodig beschouwd, wat het waarschijnlijk ook is. Franse maaltijden zijn compleet (behalve het ontbijt) en bestaan uit volwaardige voeding met behoorlijk wat vet.