De Fransman neemt ruim de tijd om tussen 12.00 uur en 14.00 uur te gaan zitten en uitgebreid te eten, zelfs op werkdagen. Daarbij is het ook een sociaal gebeuren: de Fransen houden ervan vooral op zondag urenlang te tafelen met vrienden of familie. Al dat lekkers wordt traditioneel "weggespoeld" met een goed glas wijn!
Er zijn twee belangrijke pieken in de dag van een volwassene, tussen 12.00 en 13.30 uur, voor de lunch, en tussen 19.00 en 20.30 uur, voor het diner. Een leuke statistiek is dat om 12.30 uur 57% van de Fransen bezig is met eten, tegenover 38% van de Belgen, 20% van de Duitsers en slechts 14% van de Britten.
In Parijs kun je op elk moment van de dag of nacht uit eten gaan … maar niet overal. Elk restaurant heeft zijn eigen openingstijden. Voor populaire plekken kun je het beste reserveren en/of er voor 20:00 uur zijn als je zeker wilt zijn van een plekje. Let op: na 22:30 uur sluiten veel restaurants hun keuken!
Le diner (avondeten)
Heel bekend is natuurlijk de Franse uiensoep, opgedient met een stuk stokbrood en gesmolten kaas. Maar ook een lekkere salade met geitenkaas of een stokbroodje met tapenade is een lekker begin van de maaltijd. Het hoofdgerecht draait bij de Fransen vaak om het vlees.
Een Fransman eet gemiddeld een haf stokbrood per dag
De Fransman is er dol op, stokbrood! Een Fransman eet gemiddeld een halve baguette per dag.
32 miljoen : dat is hoeveel stokbroden er elke dag in Frankrijk worden gegeten! De knapperige korst en de zachte, honingraatachtige kruim maken dit lange brood met eenvoudige ingrediënten een essentieel onderdeel van het leven van de Fransen. Het is heel typerend dat ze het graag eten als ze de bakkerij verlaten.
Franse kinderen gaan te laat naar bed
Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.
De historische rol van brood
In de 18e eeuw leefde de gemiddelde persoon er voornamelijk van, en werknemers gaven er doorgaans ongeveer de helft van hun dagloon aan uit. Het was zelfs zo belangrijk voor de nationale identiteit dat mensen het als een publieke dienst beschouwden , en de politie hield zelfs toezicht op bakkers en bakkerijen.
Er wordt wel warm gegeten maar kleinere porties. Ook besteedt men er minder tijd aan. Wel is het zo, dat de Fransman 's avonds veel later aan tafel gaat dan wij: het eten wordt pas vanaf een uur of 19.30 uur opgediend. Eerder kunt u dus in Franse restaurants 's avonds echt niet terecht.
Eén van de bekendste Franse recepten is Coq au Vin, een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Andere typische Franse gerechten zijn Boeuf Bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met groenten, en Ratatouille, een groentestoofschotel van courgette, aubergine, paprika en tomaten.
In tegenstelling tot in sommige landen, waar de lunch bestaat uit het snel pakken van een broodje of salade, is het in Frankrijk een meer substantiële en ontspannen aangelegenheid . Dit bestaat vaak uit een salade, brood, een hoofdgerecht en een dessert. Dit is ook de reden waarom ze de neiging hebben om veel later te dineren dan sommige van hun Europese buren.
Bestellingen voor eten en drinken worden tegelijkertijd opgenomen, tenzij u een aperitief neemt, zoals een glas champagne of een cocktail om van te nippen terwijl u wacht op uw eten. De ober brengt u ook gratis een mandje met knapperig brood .
Voor de meeste Fransen is het avondeten de belangrijkste maaltijd van de dag. Het is een traditie dat het hele gezin 's avonds samen eet. Het is niet ongebruikelijk om hiervoor tot wel 2 uur aan tafel te zitten.
Ontbijt rond 8:00 uur 's ochtends.Lunch 's middags.Diner om 7:00 of 8:00 uur 's avonds.Kinderen krijgen rond 4:00 uur een middagsnack (zoet, niet hartig) .
Eten: kleine Franse hapjes
Iets uitgebreider eten de Fransen graag olijven, noten of baguette met zoute boter. Wie meer trek heeft, eet vaak een charcuterie met rilette, droge worst en paté en croûte: paté in een jasje van bladerdeeg. En natuurlijk is er ook de beroemde kaasplank.
De meeste mensen ontbijten tussen half 8 en half 10.De starttijd van de lunch is vaak tussen 12 en 1 uur.De avondmaaltijd begint vaak tussen half 6 en half 7.
De traditionele avondmaaltijd in Frankrijk wordt gezien als een familieaangelegenheid - rond een tafel, veel geklets, meer lekker eten en een algehele gezellige ervaring die een uur of zo vrolijk doorgaat. Ze duren meestal van ongeveer 19:30 tot 20:45 uur .
Bij ons is in een restaurant een fooi van 5-10% van de totale rekening gebruikelijk. En dan vaker 10% dan 5%… Maar in Frankrijk ligt het gemiddelde eerder rond 5% fooi.
Naast piekdagen zijn er ook piekuren. Volgens de ANWB is dat op: Vrijdag van 15-22 uur, vooral rondom Parijs.Zaterdag van 9-14 uur, vooral op de wegen in de Rhônevallei, West-Frankijk, in de Alpen en Zuid Frankrijk.
De Fransen maken onderscheid tussen une baguette (het 'gewoonste' en goedkoopste wit stokbrood, 250 g zwaar, bij wet vastgelegd!), une tradition (ambachtelijk stokbrood van kwalitatiever meel, langer gekneed en daardoor ook duurder) en une ficelle (een smalle baguette van ongeveer 120 g).
Boter is een kenmerkend ingrediënt voor veel recepten, maar nooit was het prominenter aanwezig dan in de Franse keuken. Van gebakken goederen tot hartige gerechten, boter zou diepte en dimensie toevoegen, waardoor alles wat het bedekt spectaculairder wordt . Hoewel Frans eten afhankelijk is van boter, doen veel diëten, met name veganistische, dat niet.
In mode, kunst, filosofie, en omgangsvormen. Vandaar dat men zich nog altijd het middelpunt van Europa noemt. Er waren Franse schrijvers en filosofen die hun stempel drukten op de denkwijze in Europa. Het Frans werd tot ver na de tweede oorlog beschouwd als dé omgangstaal binnen Europa.
Omdat de lunch zo groot is en niet gehaast , is het avondeten meestal laat, vaak rond 20:00 uur of zelfs later. Conclusie: je grootste maaltijd eten in het midden van de dag is niet slecht. Het kan je energieniveau gedurende de dag helpen en de kans op snacken verkleinen, omdat het helpt de honger te stillen.