Daluren (ook wel daltarief of laaguren) De daluren zijn meestal tussen 23:00 uur en 7:00 uur op werkdagen en de uren in het weekend. Energieleveranciers hanteren verschillende soorten tarieven die gekoppeld zijn aan bepaalde tijden: Normaaltarief, doorgaans tussen 07:00 en 23:00 uur op werkdagen.
Daarom wordt de stroom die we tijdens de daluren verbruiken ook wel nachtstroom genoemd. Het tijdstip waarop we overschakelen van normaaltarief naar daltarief is in bijna heel Nederland gelijk: van 23.00 uur tot 07.00 uur 's nachts. In het weekend en tijdens nationale feestdagen geldt het daltarief de hele dag.
In het grootste deel van Nederland lopen de daluren van 23.00 tot 7.00 uur.In Noord-Brabant en Limburg is dit van 21.00 tot 7.00 uur. Op deze momenten betaal je het daltarief. In het weekend en tijdens feestdagen geldt het daltarief heel de dag.
In de daluren
Van maandag tot en met vrijdag van 9.00 - 16.00 en van 18.30 - 6.30 uur.
Daltarief. In het grootste deel van Nederland vinden de daluren plaats van 23:00 tot 7:00 uur. In Noord-Brabant en Limburg is dit echter net iets anders, daar beginnen de daluren al vanaf 21:00 en duren tot 7:00 uur. Tijdens deze uren betaal je dus het daltarief.
Vanaf 2023 gaat de versoberde versie van de salderingsregeling in. Als je in de oude situatie over twee telwerken overdag veel stroom teruglevert en 's nachts (in de daluren) juist verbruikt, levert de nieuwe situatie je een financieel nadeel op van iets meer dan € 20,- op jaarbasis.
Het idee dat 's avonds wassen goedkoop is, komt doordat veel mensen een gesplitste stroomprijs hebben. Daarbij is er een normaal tarief en een daltarief. Vroeger zat daar nog verschil in, maar tegenwoordig is dat zo klein dat je geen verschil merkt wanneer je de was nou om drie uur 's nachts of 's middags doet.
Bij een dubbeltarief betaal je overdag een hoger tarief. Dit heet het piektarief. 's Nachts en in het weekend geldt een lager tarief. Dit is het daltarief. Het daltarief geldt meestal van 23.00 tot 7.00 uur.
Zoals gezegd starten de daluren op doordeweekse dagen om 9.00 uur (en om 18.30 uur). Technisch gezien is het echter sinds de invoering van de OV-chipkaart mogelijk om vanaf 8.55 uur (en 18.25 uur) in te checken tegen het daltarief.
Stroom is duur als er veel vraag naar is. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens piekuren overdag, wanneer veel mensen thuis zijn en apparaten gebruiken. 's Nachts is stroom goedkoper omdat de meeste mensen dan slapen en maar weinig energie verbruiken. Aan de andere kant daalt de prijs als het aanbod van stroom hoog is.
Als je minimaal 50% van je elektriciteitsverbruik verbruikt tijdens de avond, nacht en in het weekend is dubbeltarief goedkoper. Wat is het verschil in prijs tussen dag- en nachtstroom (normaal- en daltarief)? Het verschil in prijs tussen dag- en nachtstroom (normaal- en daltarief) is ongeveer 1 à 2 cent per kWh.
Een slimme meter schakelt automatisch tussen dag- en nachttarief. Een traditionele meter heeft deze functie niet meer. Met dubbeltarief betaalt u minder voor energie die u in de nacht, het weekend en op feestdagen gebruikt. Het tarief voor overdag is iets hoger dan het enkeltarief.
Piekuren zijn de uren tussen 6-7-8 uur 's ochtends en 21-22-23 uur 's avonds gedurende de week, afhankelijk van de gemeente waar u woont en de distributienetbeheerder die u elektriciteit levert.
Wanneer gaat het daltarief voor stroom in? Het daltarief betaal je in de zogenoemde daluren: 's nachts, in het weekend en tijdens feestdagen.Het daltarief geldt op werkdagen tussen 23.00 tot 7.00 uur.Met uitzondering van Noord-Brabant en Limburg, daar gaat het om 21.00 uur al in.
Afhankelijk van de gemeente waar u woont en van uw netbeheerder, loopt het nachttarief tussen 21 uur en 6 uur, of tussen 22 uur en 7 uur. Opgelet: Het onderscheid tussen de duurdere dag- en goedkopere nachturen is enkel nog van toepassing voor het deel energiekost.
De nieuwe Daluren zijn: op werkdagen voor 6.30 uur, tussen 9.00-16.00 uur en na 18.30 uur; in het weekend en op feestdagen de hele dag. De overige uren zijn spitsuren. In tegenstelling tot de Voordeeluren zijn de begin- en eindtijden van de daluren het hele jaar door hetzelfde.
Iemand van 65 of ouder krijgt bij treinreizen geen korting op de reiskosten. Wel kan een 65+-er korting krijgen op een tweetal abonnementen, dat zijn Flex Weekend Vrij en Flex Dal Vrij. Hiermee reist u in het Weekend of de daluren vrij. Bij een reis die buiten het abonnement valt wordt geen 65+ korting gegeven.
Van maandag tot en met vrijdag vóór 06.30 uur, van 9.00 - 16.00 uur en na 18.30 uur.
Je reist met 40% korting in de daluren, het weekend en op feestdagen. Van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur en van 18.30 tot 6.30 uur. De hele dag. De hele dag.
We zijn gewend om 's avonds of 's nachts de wasmachine of de vaatwasser te laten draaien. Dan geldt immers het daltarief van je energiemaatschappij. Maar die tijd lijkt voorbij: energiebedrijven adviseren nu om de apparaten aan te zetten als de zon schijnt.
Energieleveranciers noemen dagstroom en nachtstroom ook wel 'dubbel tarief'. In tegenstelling tot 'enkel tarief' betaal je een lagere stroomprijzen voor 's nachts, de weekenden en de feestdagen. Overdag betaal je relatief een iets meer.
Op 1 juli 2021 is het TF-tariefsignaal uitgezet door de netbeheerders omdat er slimme meters zijn die met een ander signaal werken. Dat betekent dat je onze stroom niet meer tegen dubbeltarief ontvangt, maar alleen tegen enkeltarief. Goed om te weten: het verschil tussen het daltarief en normaal tarief is erg klein.
Verschil is nihil
Maar je raadt het bijna al: het verschil tussen normaal- en het daltarief is inmiddels zo laag dat het weinig verschilt maakt of je je was 's nachts of overdag doet, vertelt energiedeskundige Joris Kerkhof van vergelijkingswebsite Independer.
Je betaalt toch altijd hetzelfde tarief voor je stroom. Heb je de combinatie daltarief / normaaltarief, dan maakt je timing wel uit. Zet dan je wasmachine het liefste aan in de daluren. Dus in het weekend of doordeweeks na 23.00 uur.