Kussens worden intensief gebruikt; 6 tot 9 uur per nacht ligt uw hoofd te rusten op uw kussen! Het is daarom belangrijk uw hoofdkussen goed te onderhouden en af en toe te luchten en/of (indien mogelijk) te draaien. Leg uw kussen een paar uur buiten op een frisse dag en draai uw kussen eens per week.
Frisse lucht
Niets helpt beter om je kussens op een droge dag even buiten neer te leggen. Zo waait de vieze lucht al een beetje van het kussen af. Het meest ideale is om het kussen op te hangen aan een wasrek of op een tafeltje neer te leggen. Hoelang je hem buiten neerlegt hangt af van hoe vies het kussen is.
Beter is het om je dekens een uurtje te laten luchten voordat je ze opmaakt. De dekens kunnen het vocht dan kwijtraken, waardoor de huisstofmijt het ook minder prettig vindt in je bed. Daarbij is het verstandig om minimaal om de week je beddengoed te wassen en je kussen om de twee jaar te vervangen.
Matrassen, moltons, hoeslakens en dekbedden worden altijd een beetje vochtig doordat je transpireert tijdens het slapen, ook geef je warmte af. Warmte en vocht is belangrijk voor een bacterie om te groeien. Daarom is het essentieel om elke dag je bed en het dekbed te luchten.
Hang je je dekbed wel eens uit het raam? Ook dan ben je goed bezig. Doe dit bij voorkeur 's morgens als de buitenlucht nog wat vochtig is en niet als de zon vol op je raam staat. Door het uithangen, verdwijnen geurtjes extra snel uit je dekbed.
Zo vaak moet je een bed verschonen
Weer anderen wisselen de lakens minimaal één keer per week. Maar de gemiddelde Nederlander verschoont het bed eens in de twee weken. Wetenschappers zeggen dat je met een dag of veertien aan de veilige kant zit. Bacteriën groeien ongeveer twee weken lang, met een piek rond de 14 dagen.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Een glad laagje op de lakens
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter. Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens. De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
Luchten: zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag. Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open.
Ramen open en ventileren het hele jaar door
Frisse lucht zorgt voor zuurstof waardoor je slaapkamer minder benauwd en bedompt is, ook in de zomermaanden. Tip voor tijdens warme nachten: zet niet alleen de ramen open, maar slaap ook met de gordijnen open zodat koele en frisse lucht ongehinderd binnenstroomt.
Het beste is om je kussensloop twee tot drie keer per week te verschonen. Zo voorkom je dat je kussen vol komt te zitten met viezigheid waar je vervolgens natuurlijk met je gezicht tegen aan ligt. Slaap je in eentje en was je je haar elke dag? Dan kan je het ook uitstellen tot één keer per week.
Wekelijks je beddengoed verschonen
De meeste mensen wassen hun lakens in de zomer vaker dan in de winter. Logisch, omdat je dan doorgaans meer zweet door de hogere temperaturen 's nachts. In de winter beperkt het verschonen zich tot één keer in twee weken.
Idealiter moet je molton eens in de twee weken gewassen worden, hoe je dat het beste kunt doen? Was hem op 60°C, dan gaan alle bacteriën dood. Het is daarnaast ook belangrijk dat je de wasmachine niet te vol doet, het beste is daarom om je molton los van je andere beddengoed te wassen.
Sierkussens wassen in de wasmachine
Bij sierkussens is het vooral de inhoud die telt. Niet elk materiaal kan tegen water of bepaalde temperaturen. Voor de beste hygiene was je ze het liefst eens in de twee maanden.
Een goed hoofdkussen zorgt ervoor dat je hoofd tijdens het slapen niet te ver voor- en achterover of opzij buigt. Het beste is een kussen waarop je hoofd ongeveer in een rechte lijn ligt met je ruggengraat.
Het kussen moet iedere nacht 2 DL vocht verwerken naast alle huidschilfers en lichaamsolie. Hierdoor kan je kussen gaan stinken.
Je kunt het beste achterhalen of je genoeg ventileert door een CO2 meter in huis te halen. Door in elke kamer CO2 meters op te hangen, kun je de luchtkwaliteit in verschillende ruimtes meten. Door hiernaast te investeren in een vochtmeter, kun je het binnenklimaat optimaliseren.
Laat de ventilatie na het douchen nog minimaal 15 minuten aan staan.
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.
Door te rusten en zeker door extra te slapen, kan het lichaam het best genezen. Slapen bij ziekte versnelt het genezingsproces. Het helpt het lichaam om de zaak terug onder controle te krijgen. Tijdens de slaap laden onze lichaamscellen weer op en herstelt de cellulaire schade die bijvoorbeeld door griep opgelopen is.
Waarom? Wanneer je voeten in lijn zijn met de deur, betekent dit dat je meer energie krijgt 's nachts, terwijl je in bed ligt om juist tot rust te komen. Hierdoor kan dus je nachtrust verstoord worden.
Onderzoek wees namelijk uit dat huisstofmijt meer kans krijgt als je je bed toedekt. Huisstofmijt, of van die kleine beestjes die allergieën kunnen veroorzaken, houden het meest van warme, vochtige plekken. Je bed bijvoorbeeld, want 's nachts verlies je dode huidcellen en vocht, en dat is net waar ze dol op zijn.
Tijdens het slapen verlies je enorm veel bacteriën, speeksel, haren, huidschilfers en zweet (jaarlijks wel tot 1000 liter). Logischerwijs is je bed dan ook in een mum van tijd niet meer zo fris. Daarom is het verstandig je bed zeer regelmatig te verschonen, het liefst iedere week.