Met een camper die als personenauto is geregistreerd, net zo hard mag rijden als met een personenauto. Op autosnelweg tussen 6.00 en 19.00 uur 100 km/u, daarbuiten 130 km/u, op autowegen 100 km per uur en op andere wegen 80 km per uur.
Maximumsnelheid Duitsland zware camper: 3.500-7.500 kg
Binnen bebouwde kom: 50 kilometer per uur. Buiten bebouwde kom: 80 kilometer per uur. Snelwegen: 100 kilometer per uur als aanbevolen maximum.
Campers zwaarder dan 3.500 kg
Binnen de bebouwde kom geldt nog steeds 50 km/h, maar buiten de bebouwde kom geldt altijd 80 km/h. Op een weg met gescheiden rijbanen en vier rijstroken is de toegestane snelheid 100 km/h. Op autosnelwegen mag je niet harder dan 110 km/h.
Categorie 3: campers, bussen en bedrijfsvoertuigen op 2 assen met een hoogte van minimaal 3 meter of een toegestane maximummassa (te vinden op het kentekenbewijs) van meer dan 3500 kg.
Camper geregistreerd als personenauto
Met een camper die als personenauto is geregistreerd, net zo hard mag rijden als met een personenauto. Op autosnelweg tussen 6.00 en 19.00 uur 100 km/u, daarbuiten 130 km/u, op autowegen 100 km per uur en op andere wegen 80 km per uur.
Overnachten op een camperplaats. Met de camper kun je overnachten op campings en camperplaatsen. In verschillende landen is het ook toegestaan op parkeerplaatsen te overnachten, of zelfs vrij te kamperen. In Nederland mag je camperen op daartoe aangewezen parkeerplaatsen en campings en niet in de vrije natuur.
Camper op openbare weg
In de meeste gemeentes mag je je camper 3 dagen achtereen op de openbare weg laten staan. Echter, deze regel kan per gemeente verschillen. Daarom is het verstandig na te gaan in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van jouw gemeente welke regels daar gelden.
De ANWB website schrijft hierover: "Met een camper ben je in principe vrij om langs de openbare weg en op parkeerplaatsen de nacht door te brengen, ook in Nederland. Let wel op: vaak is slapen toegestaan, maar uitpakken om te kamperen niet. Dus luifel in, geen tuinset en geen barbecue naast de camper".
De prijzen van de nieuwe en jonge campers liggen in Duitsland aanzienlijk lager dan in Nederland. Het prijsverschil kan, zelfs met het BPM bedrag meegerekend, oplopen tot wel €10.000,-. Dit prijsvoordeel is één van de redenen waarom het zo aantrekkelijk is om een voordelige camper uit Duitsland aan te schaffen.
Met een camper mag en kunt u niet zo hard rijden als met een auto. Natuurlijk wenst u op reis niet enkel te rijden en wilt u vooral veel zien. Daarom raden wij aan om een gemiddelde afstand van 150 mijl / ca.250 km per dag aan te houden.
- Een oprit wordt beschouwd als één parkeerplaats op eigen terrein als deze minimaal 3,2 meter breed en 5,0 meter lang is.
Wie permanent in een camper wil wonen, moet wel voldoen aan de Wet Basisregistratie Personen (Wet BRP), waarin staat dat het verplicht is een adres op te geven bij de gemeente. Dat kan het woonadres zijn, maar wie zo'n adres niet heeft, kan ook een briefadres opgeven, een zogenaamd postadres.
In een stilstaande wagen mag je niet slapen
De wegcode is onverbiddelijk: in een geparkeerde wagen mag je niet slapen. Dat wordt immers aanzien als kamperen. Kamperen mag je in België – en een heleboel andere landen - enkel op de daartoe bestemde plekken. Zo niet is het wildkamperen, en dat is verboden.
Campers zijn zelfvoorzienend, terwijl een caravan meestal geen eigen sanitaire voorzieningen heeft. Op de meeste camperplaatsen mag wel overnacht worden, maar is het niet toegestaan om te recreëren. Zodra u gebruik gaat maken van een caravan wordt dit al snel als recreëren beoordeeld.
Gemiddeld gezien gaat een camper ongeveer tussen de 10 en 25 jaar mee, maar dit hangt sterk afhankelijk van de volgende verschillende factoren.
De meest verkochte camper van Nederland is – net als vorig jaar – de Weinsberg CaraCompact Edition Pepper, overigens ook een camper uit de Knaus-stallen, want Weinsberg is het tweede campermerk van Knaus.
Wanneer je een camper bezit, betaal je het kwarttarief aan wegenbelasting voor het voertuig. Het kwarttarief wil zeggen, dat je slechts één kwartaal belasting betaalt. Dit betekent niet dat je de camper ook alleen in dat kwartaal mag gebruiken. Je kunt er het hele jaar door mee rijden!