Het dieetadvies bij een lactose-intolerantie kan bestaan uit het weglaten van lactose uit de voeding (lactosevrij dieet) of het verminderen van het gebruik van lactose in de voeding (lactosebeperkt dieet). De diëtist kan samen met u bepalen hoeveel lactose u kunt verdragen, want dit verschilt per persoon.
Volwaardige voedingsmiddelen zoals vlees, gevogelte, zeevruchten, eieren, fruit en verse groenten zijn van nature zuivelvrij . Kijk voor andere voedingsmiddelen naar zuivelingrediënten die zijn gemarkeerd in de ingrediëntenlijst of de zin "Bevat melk" in vetgedrukte letters onderaan de lijst. Alle voedingsmiddelen met het label "Vegan" of "Parve" zijn zuivelvrij.
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
Om zuivel snel uit je systeem te spoelen, verwijder je alle zuivelproducten uit je dieet en laad je je vol met groenten, fruit, volkoren granen, peulvruchten en zaden . Deze bevatten veel vezels en zuren die helpen alle melkproteïnen af te breken en uit je systeem te duwen. Neem ook wat tijd om te sporten.
Een zuivelvrij dieet omvat het vermijden van alle of de meeste zuivelproducten, waaronder melk, boter, yoghurt, kaas, room en ijs . In tegenstelling tot een veganistisch of plantaardig dieet, omvat een zuivelvrij dieet nog steeds andere dierlijke producten, zoals vlees, vis en eieren.
Om een gezond maaltijdplan op te stellen, richt u zich eerst op het eten van drie tot vijf porties fruit en groenten per dag. Vanaf daar hebt u verschillende opties voor zuivelvrije alternatieven: Vervangers van melk: Alternatieven zoals soja-, amandel-, kokos- en havermelk kunnen koemelk vervangen .
Er bestaan verschillende plantaardige zuivelalternatieven, zoals sojadrink, erwtendrink, amandeldrink, rijstdrink, haverdrink en kokosdrink. Er bestaan ook plantaardige alternatieven voor yoghurt en toetjes. Van deze plantaardige alternatieven weten we nog niet of ze op de langere termijn iets voor je gezondheid doen.
Omdat het 10 dagen tot 3 weken kan duren voordat uw lichaam de lactoseresten volledig heeft verwijderd, merkt u mogelijk niet meteen een groot verschil, tenzij u een ernstige vorm van lactose-intolerantie heeft.
Melk en melkproducten leveren veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetzuren.Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Na 72 uur zouden de meeste koemelkeiwitten uit de moedermelk verdwenen moeten zijn.
Lactose wordt in je lichaam omgezet in glucose en galactose.Dit zorgt ervoor dat je bloedsuiker stijgt, wat ketose kan onderbreken.Dit is niet bevorderend voor gewichtsverlies. In bijvoorbeeld melk en joghert zijn van nature veel melksuikers aanwezig dus vandaar dat het in fase 1 niet is toegestaan om te gebruiken.
Je hoeft kaas niet uit je dieet te schrappen , maar als je een hoog cholesterol of hoge bloeddruk hebt, gebruik dan met mate vette kazen. Een portie van 30 gram kaas levert zeven procent van je dagelijkse calorieën en er kan meer zout in een portie cheddar zitten dan in een zakje chips.
AARDAPPEL/PASTA/RIJST Alle artikelen zijn melk- en sojavrij, behalve voorverpakte (blik- of diepvries) pasta waar soms caseïne of soja-eiwit aan is toegevoegd om de vorm te behouden ; controleer dit bij de fabrikant. SOEPEN Heldere bliksoepen of commerciële en zelfgemaakte soepen gemaakt met toegestane ingrediënten zijn toegestaan.
In je maag-darmkanaal breekt de lactase de lactose af. Deze tabletten kun je zonder recept kopen bij de apotheek of drogist of online. De tabletten zijn handig als je gewone zuivelproducten wilt blijven gebruiken. Of wanneer je op vakantie bent of ergens uit eten gaat en lactose minder makkelijk kunt vermijden.
Vooral calcium, vitamine B2 en B12 moet je goed vervangen als je geen zuivel, zoals melk en kaas neemt.
Ons lichaam haalt calcium uit voeding. Vooral zuivelproducten, zoals melk, kaas en yoghurt bevatten veel calcium. Maar ook peulvruchten, groenten en noten leveren calcium.
Ook al zijn boter en eieren zuivelproducten, hun samenstelling verschilt sterk met die van melk. Daarom vormen eieren een aparte groep in de voedingsdriehoek.
In koemelk zit heel veel melkvet en melksuiker. Dit melkvet en melksuiker kan voor sommige mensen moeilijk worden verteerd. Sommige mensen merken dit door buikpijn, vermoeidheid, vage klachten of diarree. Ook stijgt je bloedsuikerspiegel wanneer je zuivelproducten neemt en barst melk van de groeihormonen.
Dit kan worden gedaan door geleidelijk melk weer toe te voegen aan het dieet thuis . Melk wordt geïntroduceerd in het dieet door een 'melkladder' te volgen waarbij elk voedsel toenemende hoeveelheden melkproteïne bevat. Het is belangrijk om te beginnen met goed gekookte/bewerkte melk voordat u overgaat op 'rauwe' zuivelproducten.
Het schrappen van zuivel kan de gezondheid van uw huid verbeteren en een opgeblazen gevoel verminderen . Zuivelproducten bevatten verschillende essentiële voedingsstoffen die de gezondheid van uw botten ondersteunen. Probeer voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan calcium, eiwitten en vitamine D als u zuivelproducten vermijdt.
Let je op je lijn, dan is skyr een prima zuivelproduct om te gebruiken bij je ontbijt of als gezond tussendoortje: het bevat weinig vetten en suikers, maar wel veel proteïnen en calcium. Een portie van 100 g skyr natuur bevat ongeveer 11 g proteïnen, 3,7 g suikers en slechts 0,2 g vet.
Vegan yoghurt is volledig plantaardig en dus lactose vrij. Het is een perfect alternatief op zuivel. Vegan yoghurt kan op basis van soja, haver, amandel of bijvoorbeeld kokos zijn.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen…..