In plaats van aan alle kanten in de peer te knijpen om te checken of je er niet je tanden op gaat breken kun je net onder de steel zachtjes voelen. Wanneer de peer net onder de steel zacht is, is 'ie klaar om gegeten te worden. Daarnaast kan je ook altijd even aan de peer ruiken.
Je weet dat een peer rijp is wanneer het vruchtvlees rond de steelaanzet zachter aanvoelt en de schil een beetje meegeeft. Overrijpe peren zijn perfect om te verwerken in desserts, zoals mousse of cake.
Gaat u zelf stoofperen maken, bekijk dan deze tips. Net als bij appels kunt u controleren of ze plukrijp zijn, door de vruchten een slag te draaien. Wanneer ze makkelijk loslaten, zijn ze klaar voor de oogst.
Rijpen naar voorkeur
Peren rijpen van binnen naar buiten. Aan het begin van het seizoen laat je ze thuis 4-5 dagen rijpen, later in het seizoen is 3-4 dagen genoeg. Zodra de schil van de peer verandert van groen naar ook een tintje geel, is die waarschijnlijk rijp.
Leg je duim op de nek van de peer en knijp heel zachtjes . Als de schil van de peer een beetje meegeeft onder de druk, kun je ze eten!
De bananentruc
Als je niet veel tijd hebt om te wachten tot je peren rijp zijn, gebruik dan de beproefde bananentruc. Doe je peren in een papieren zak of een afgesloten ruimte met een rijpe banaan of appel . Rijpe appels en bananen geven een gas af dat ethyleen heet, dat het rijpingsproces in onrijpe peren op gang brengt.
Als je jouw peren in een papieren zak steekt, blijft het gas gevangen in de zak. Daardoor zullen de peren dus sneller rijpen. Wil je dat het nog sneller gaat? Leg dan een rijpe banaan samen met je onrijp fruit in de zak.
Een Bartlett-peer gedraagt zich als een banaan: hij verandert van groen naar geel als hij klaar is om te eten. Helaas laten niet alle peren deze transformatie zo duidelijk zien. Het controleren van de rijpheid is echter geen ingewikkeld proces; het vereist eigenlijk alleen dat u de vrucht in uw hand houdt.
Een middelgrote peer bevat ongeveer zes gram vezels. Evenveel als twee bruine boterhammen en goed voor 20% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Die vezels zorgen voor een goede darmtransit en verlagen het cholesterolgehalte. Hierdoor is de peer het ideale medicijn tegen stress.
Versnel de rijping met de papieren zak-methode
Neem een papieren zak plus daarbij een appel en/of banaan die van zichzelf al rijp is. Stop die samen met het onrijpe fruit dat je sneller wilt laten rijpen in de zak. Sluit deze af en na een dag of paar dagen is je fruit rijp en klaar voor consumptie.
"De beste manier om te weten of een peer rijp is, is door te voelen," zegt Davidson. Begin door voorzichtig druk uit te oefenen op de nek (het gebied waar de steel zit). Als hij meegeeft, betekent dat dat hij rijp is. " De textuur van peren moet redelijk stevig en consistent zijn, maar meer meegeven aan het uiteinde van de steel als ze rijp zijn ," legt hij uit.
Verse peren, peren op sap (uitgelekt) en gedroogde peren staan net zoals ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram per dag. Perensap, peren op siroop en perenjam en perencompote staan niet in de Schijf van Vijf.
Peren en appelen worden groen geplukt en kunnen narijpen
“Dat komt omdat peren, appelen en ook bananen nog groen of onrijp geplukt kunnen worden. Tijdens de bewaring in koelcellen wordt de rijping onderbroken. Na de maandenlange bewaring kunnen ze narijpen. De kwaliteit blijft heel hoog.
Rijp vormt zich bij negatieve temperaturen en is een rechtstreekse overgang van waterdamp naar ijs. Het mag niet verward worden met rijm, een overgang van druppeltjes naar ijs. Rijp bevat witte ijskristalletjes waarin veel lucht zit, waardoor het een ruw en harig uitzicht krijgt.
–Perenbomen, bijna alle peren zijn plukrijp in de maanden augustus en september met veel variatie tussen de rassen. –Appelbomen, bijna alle appelrassen zijn plukrijp in de maanden september en oktober en augustus met veel variatie tussen de rassen.
Rijp fruit verraadt zichzelf. Zo lang fruit nog niet rijp is, komt er nauwelijks geur vanaf. Wanneer het fruit eetrijp is, komt er over het algemeen een aangename, zoete geur vanaf.Het fruit ruikt dan net zo als dat het moet smaken.
In de peer zit relatief veel koper en ijzer. Dit zijn belangrijke ingrediënten om bloedarmoede tegen te gaan. In vergelijking met een peer zit er in een appel 3 keer zo veel vitamine A, 2 keer zoveel vitamine C en 20% meer vitamine E.
De vezels in peren zijn namelijk onoplosbaar, wat betekent dat ze onveranderd door ons spijsverteringsstelsel gaan. Hierbij voeden ze niet alleen de gezonde darmbacteriën, maar reinigen ze ook de darmen van binnen. Dat helpt om je darmen gezond te houden. Peren hebben zelfs een licht laxerend effect [2,3,6].
Naast het feit dat ze rijk zijn aan vezels, zijn peren een natuurlijk laxeermiddel vanwege hun hogere fructosegehalte en de aanwezigheid van sorbitol , volgens een onderzoek uit 2022 in Foods. Sorbitol is een suikeralcohol die niet goed wordt opgenomen en water naar de dikke darm trekt, waardoor de ontlasting zacht en gemakkelijk te passeren is.
Na aankoop zijn peren ongeveer drie tot zeven dagen goed. Wist je dat je peren beter niet in een schaal met bananen, appels of perziken kunt leggen? Deze vruchten zorgen ervoor dat de peren sneller rijpen. Je kunt je peren ook in de koelkast bewaren, dan blijven ze minstens twee tot drie weken goed.
Tegenwoordig voegen we bij stoofpeertjes meestal rode wijn, port of bessensap toe zodat de stoofperen sneller hun bekende rode kleur krijgen, maar in principe is dat niet eens nodig. Door ze lang te koken (3-4 uur), worden ze namelijk vanzelf mooi rood.
Een eetbare schil zoals die van appel, peer, nectarine, perzik, pruim en citrusvruchten kan je dus gerust opeten nadat je de vrucht grondig gewassen hebt. Je doet er zelfs goed aan want ze bevat heel veel nuttige voedingsstoffen!
Een rijpe appel of peer is te herkennen aan het feit dat hij zonder al teveel moeite loslaat van de boom. Als u echt kracht moet zetten kan het fruit waarschijnlijk beter nog even blijven hangen.
Peren rijpen op het aanrecht. Als je ze in een papieren zak doet, versnelt dat het proces iets. Als je het iets wilt versnellen , doe dan een banaan of een appel in de zak , die geven ethyleen af.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.