Brons is een legering van koper en tin. Het verschil met koper is dat door de toevoeging van tin het koper veel minder gassen opneemt, waardoor er tijdens het stollen minder luchtinsluitsels ontstaan. Brons is door deze legering minder buigzaam en twee keer zo hard geworden, waardoor voorwerpen minder snel slijten.
Messing versus koper: kleur
Koper is een puur metaal, terwijl messing een legering van koper is. Als gevolg hiervan is de kleur koper meestal duidelijk genoeg om koper van messing te onderscheiden.
Koper is een scheikundig element met symbool Cu en atoomnummer 29. Het is een rood/geel overgangsmetaal dat in ongelegeerde vorm ook als roodkoper bekendstaat.
Messing, ook wel geelkoper genoemd, is de naam die wordt gebruikt voor een legering van koper(Cu) en zink (Zn).
De druppel identificatie uitgaande van messing
We laten een druppel verdund zwavelzuur (H2SO4) op messing vallen. Messing wordt plaatselijk rood, omdat het element zink minder edel is dan koper en dus het zink in messing snel oplost, en het rode koper achterblijft.
Koper, zilver en aluminium kunnen nooit magnetisch worden. De 5 eurocent lijkt van koper te zijn, maar is in werkelijkheid verkoperd staal. Dat betekent dat om het staal een heel dun laagje koper zit. Dat het geen koper is, wordt dus verraden door de magneten.
Toegevoegd na 2 minuten: Overigens : echt koper is rood. Is het geel, dan is het messing (geelkoper) dat vaak ook als koper wordt verkocht. (in de volksmond noemen we het ook gewoon koper). Maar echt koper heeft de kleur van koperen kleingeld.
Watervrij koper(II)sulfaat wordt gebruikt om sporen van water in sommige vloeistoffen aan te tonen, omdat het zout, na contact met water, de karakteristieke blauwe kleur verkrijgt. Dit kleureffect wordt veroorzaakt door dat het Cu2+-ion gehydrateerd kan worden.
Messing is een waardevol materiaal en het kan zeer de moeite waard zijn om eventuele overgebleven stukken messing te verkopen aan een opkoper. Messing bestaat voor het grootste deel uit eerder gebruikt materiaal. Het metaal wordt vooral gebruikt voor waterleidingen en kogelhulzen.
Bij metaalhandelaren kun je voor veel geld je koper kwijt. Met geijkte weegschalen krijg je altijd de juiste prijs voor je koper. Sommige handelaren komen bij grote partijen koper of schroot zelf bij u langs om het koper op te halen.
Magnetische eigenschappen
Koper en brons zijn absoluut niet magnetisch. Messing kan enigszins magnetisch zijn, afhankelijk van de samenstelling. Met een sterke magneet is het onderscheid waar te nemen.
Er is onderscheid te maken tussen roodkoper en geelkoper. Roodkoper is echt een synoniem voor koper. Geelkoper verwijst meer naar messing of een legering van koper met een percentage van ongeveer 35% zink.
Voor geelkoper of messing gaat het om een legering van 55 à 70 % koper met ongeveer een derde zink. Bij brons gaat het om een legering van koper met 10 à 30% tin. Brons is wat harder, donkerder en patineert anders. Maar eigenlijk is brons niet meer waard dan messing.
De waarde van koper
Koper is voor veel bedrijven erg waardevol, doordat het een relatief zacht materiaal is. Het is eenvoudig te verbuigen en te bewerken. Dit is dan ook één van de redenen waarom fabrieken dit vaak gebruiken voor hun producten. Koper is daarnaast ook een perfecte elektriciteits- en warmtegeleider.
Onder zware metalen verstaan we: de metalen cadmium, chroom, koper, ijzer, kwik, nikkel, mangaan, lood en zink; de metalloïden arseen en antimoon.
Kopervergiftiging. Koper is een essentieel mineraal, dat nodig is in kleine hoeveelheden. Bij hogere concentraties is het uiterst giftig. Kopervergiftiging ontstaat wanneer er te veel wordt opgeslagen in de zachte weefsels van het lichaam.
Koper is niet magnetisch en heeft een desinfecterende en/of antibacteriële werking. Koper is tevens is een duurzaam materiaal en wordt door de luxe uitstraling ook voor decoratieve doeleinden gebruikt.
Nee, magneten hechten zich niet aan koper. Net zoals goud en zilver behoort koper tot de diamagnetische metalen.
Magneten trekken slechts bepaalde voorwerpen aan. Dingen die zijn gemaakt zijn van bepaalde metalen (nikkel, ijzer, kobalt c.q. legeringen van deze metalen), trekken met hun aantrekkings- kracht dingen aan. Dingen die zijn gemaakt van hout, stof of plastic, trekken geen magneten aan.
Hoe een breukvlak er uit ziet kan veel vertellen over een materiaal. Als je de structuur goed bekijkt kun je herkennen of het gaat om een gietproduct of een smeedproduct. Kleur en grofkorreligheid geven dan uitsluitsel over de aard van het metaal. Goed herkenbaar is dan het onderscheid tussen grijs en wit gietijzer.
Brons kenmerkt zich door zijn roodbruine kleur (afhankelijk van de bronslegeringen) terwijl messing een matgouden oppervlak heeft. Messing kan in kleur variëren van rood tot geel, afhankelijk van de hoeveelheid zink die aan de legering wordt toegevoegd.
Brons is een legering van koper en tin. Het tingehalte kan variëren van ca. 10 tot 30%. De legering heeft een roodachtige tot gelige kleur, afhankelijk van het tingehalte.