Het bepalen van het geslacht van een parkiet is niet zo eenvoudig. Zowel mannetjes als vrouwtjes (ook wel pop genoemd) hebben namelijk bonte veren. Het geslacht is alleen te herkennen aan de washuid en neusdop, die bij de mannetjes normaal gesproken bij mannetjes blauw van kleur is en bij popjes bruin.
Als een parkiet een paar weken oud is, is aan de hand van de neusdop vast te stellen of het een mannetje of een vrouwtje (pop) is. Normaal gesproken is de neusdop van een pop bruin en die van een mannetje blauw. Tijdens het paringsseizoen zal de neusdop van de pop zich vergroten en gaan vervellen.
Het enige visuele verschil tussen mannelijke en vrouwelijke vogels is de 'stropdas': bij mannetjes is de streep op de keel dik en ononderbroken, bij vrouwtjes is die dunner en minder consistent.
Bij volwassen wildkleur valkparkieten is het verschil tussen man en vrouw (pop) goed te zien. Mannetjes zijn feller gekleurd, bij vrouwtjes is de onderkant van de staartveren en vleugelpennen gestreept. Jongen hebben echter tot ongeveer een half jaar, als ze voor de eerste keer gaan ruien, het uiterlijk van een pop.
Als u twee mannetjes parkieten samen houdt, kan het zijn dat ze veel zullen kibbelen. Het is wel zo dat geruzie altijd deel uitmaakt van het sociale leven van een parkiet. Zolang geen van beide parkieten wordt gepest is dit daarom niet iets negatiefs.
Net als de vleugels van je parkiet een indicatie kunnen zijn van geluk, kunnen zijn staartveren dat ook zijn. Wanneer een vogel met zijn staart wiebelt (zoals een hond met zijn staart kwispelt), dan betekent dat gewoonlijk dat je vogel blij is om je te zien - hoewel het ook kan aangeven dat je vogel zal gaan poepen.
Re: Rent heen en weer over zitstok
Let er wel op dat je hem geen aandacht geeft wanneer hij dit gedrag vertoont. Dan gaat hij denken dat wanneer hij dit doet, hij aandacht krijgt. Dus aandacht geven wanneer hij 'normaal' doet en negeren wanneer hij heen en weer loopt.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
Vaak wordt gezegd dat twee valkparkiet mannen niet samen kunnen. Ze zouden onder invloed van paringsdrang elkaar aanvallen. Dit is een fabel dat al heel lang de ronde doet. Twee mannetjes kunnen goed samen en zijn een net zo goede relatie als twee popjes of een man en pop.
U kunt kiezen voor een paartje van man en vrouw, maar ook koppels van twee mannetjes of twee vrouwtjes kunnen goed samenleven. Omdat ze in het algemeen verdraagzaam en rustig zijn, kunt u valkparkieten ook samen met tropische vogels houden.
De afstand tussen de anus en geslachtsopening is bij mannetjes, met circa een centimeter, veel groter dan bij vrouwtjes. Kortom: ook dan is het goed kijken. Er is geen sprake van kleurverschil.
Een parkiet heeft een paar dagen nodig om te wennen aan de nieuwe kooi en omgeving. Wen de vogel vervolgens aan uw hand door lekkere dingen te geven. Door dit vaak te doen, tegen de parkiet te praten en heel rustig te blijven, kunt u langzaam steeds meer van de vogel vragen.
Lok hem met wat lekkers in je hand. De drang om het lekkers uit je hand te eten overwint normaal de angst om naar je toe te komen. Vanaf het moment dat je met je vogel op je hand door de kamer loopt, is hij tam. Je kunt dan spelletjes met hem spelen of nog meer commando's leren.
Re: het herkennen van hun baasje
Parkieten zullen je zeker herkennen, maar in zulke situaties raken ze in paniek en komen ze echt niet naar jou toe voor veiligheid.
Wanneer je vogel met opgezette veren (ook wel bol zitten genoemd) gaat zitten, voelt je vogel zich niet lekker. Je vogel is dan vaker ook stiller en heeft minder zin om te spelen. Je vogel kan zelfs lusteloos op de grond in de hoek van de kooi gaan zitten. Wanneer je dit ziet ga je zo snel mogelijk naar de dierenarts!
Jonkies. twee parkieten op een stokje. Als jonkies nog in het ei zitten hebben ze een eitand gekregen. Daarmee maken ze het ei open.
Grasparkieten zijn niet graag alleen – daarom is het beter om er twee te houden. In hun geboorteland Australië leven grasparkieten in een kleine of grote zwerm. Ze hebben een vaste partner, waarmee ze gewoonlijk hun hele leven lang samen blijven. Geef jouw parkiet een soortgenoot, zodat hij zich bij jou thuis voelt.
Kun je überhaupt een Valkparkiet leren praten? Het zijn niet de makkelijkste praters maar ze kunnen met veel geduld en liefde een aantal woordjes spreken. Houdt er rekening mee dat niet iedere valkparkiet kan of wilt leren praten en vaak op maar een bepaalde toonhoogte.
Eenzaamheid en verveling: vogels hebben aandacht nodig, vooral kromsnavels. Als een vogel geen aandacht krijgt - omdat zijn eigenaar langdurig weg is, hij zonder gezelschap in een kooi zit of geen prikkelende speeltjes heeft - gaat hij met verenpikken om aandacht vragen.
Loop naar je parkietje toe als hij/zij op de plek zit waar hij/zij niet mag komen. Zeg 'nee' (doe dit niet te luid, maar op normale toon) en eventueel met een vinger naar hem wijzen, en met een boze blik kijken. Laat hem daarna op je vinger zitten en zet hem ergens anders neer.
Hoi, Het beste wat je kan doen is om je vogel langzaam te laten wennen aan je handen. Dit kan je doen door heel voorzichtig met je hand in de kooi te gaan en je vogel lokken met trosgierst, zodat hij waarschijnlijk wel naar je hand toekomt. Wat je nooit moet doen is je HAND wegtrekken als hij wilt aanvallen.
Chocolade, chips, koffie enz. is allemaal slecht voor de valkparkieten. Bijna alle snacks die mensen eten zijn niet geschikt voor valkparkieten! Dit komt door het hoge zout- en vetgehalte in de snacks.
Als het donker is slapen ze in de natuur en ook in de natuur zullen ze schrikken van, spinnen, muizen, rondlopende beesten. Ze vliegen dan op en door hun gedesorienteerd zijn vliegen ze gewoon ergens tegen aan. Daarom slaapt een parkiet altijd zo hoog mogelijk in een boom, of zo hoog mogelijk in een kooi.
Het kan zijn dat je parkietje nog erg bang is en dat hij daarom trilt. Het beste is ook om hem eerst een tijdje met rust te laten, zodat hij kan wennen aan zijn omgeving. Als een parkietje ziek is, gaan ze meestal bol zitten.
Het gezichtsvermogen van de grasparkiet is veel beter ontwikkeld dan dat van de mens. Daarnaast is zijn gezichtsveld veel groter, aangezien zijn ogen aan de zijkant van de kop zitten. Ze kunnen alle zijwaartse bewegingen waarnemen, waardoor hij zeer goed beseft wat er opzij en schuin achter hem allemaal gebeurt.