Elke dag ei In de eidooier zit wel cholesterol, wat de kans op hart- en vaatziekten iets verhoogt. Maar vegetariërs hebben door hun gezondere voeding een lagere kans op hart- en vaatziekten en mogen twee keer zoveel eieren eten als vleeseters: 3 tot 4 per week. Dus niet elke dag, maar om de dag!
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten.Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Eieren kunnen een goede aanvulling zijn op een gezond, uitgebalanceerd dieet . Denk er wel aan dat u bij het maken van een eiergerecht zoals een omelet, eierschotel, kom of toast moet oppassen voor die calorierijke, vetrijke extra's zoals kaas, spek en boter.
Het eten van 7 of meer eieren per week vergroot het risico op hart- en vaatziekten als je al diabetes type 2 hebt met 40 procent ten opzichte van het eten van 1 ei per week. Dit concludeert de Gezondheidsraad uit verschillende onderzoeken.
Voor de meeste gezonde volwassenen is het veilig om 1-2 eieren per dag te eten, afhankelijk van hoeveel andere cholesterol er in uw dieet zit. Als u al een hoog cholesterol of andere risicofactoren voor hartziekten hebt, is het misschien het beste om niet meer dan 4-5 eieren per week te eten.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Eieren kunnen helpen bij afvallen omdat ze veel eiwitten bevatten en relatief weinig calorieën. Ze zorgen ervoor dat je langer vol zit. Zo grijp je minder snel naar tussendoortjes en wordt het makkelijker om kleinere porties te eten.
Ze zijn ook helemaal geen dikmakers, in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd. Eén ei levert ongeveer 90 kcal en zes gram vet, waarvan ongeveer twee derde gezonde onverzadigde vetten en slechts één derde verzadigde of ongezonde vetten. Bovendien geven ze door het hoge eiwitgehalte een lang verzadigd gevoel."
Eieren en onze darmen
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Omelet of Roerei (2 ) bevat 196 calorieën.
Wil je het omelet bewaren voor een ander moment? Plaats het omelet nadat het is afgekoeld, zo snel mogelijk in de koelkast. Je kunt het omelet voor 2 dagen in de koelkast bewaren.Ingevroren kun je het omelet voor 3 maanden bewaren.
Omelet of Roerei met Kaas (2 ) bevat 281 calorieën.
Wanneer je voortaan elke dag begint met twee of zelfs drie eieren, krijg je volgens het onderzoek een beter zicht, zal je huid er fris en jong uitzien en je geheugen verbeteren. Daarnaast zouden minstens twee eieren per dag zelfs het risico op hartziekten en borstkanker verminderen.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Zowel een gekookt ei als een spiegelei bieden een interessante mix van mineralen zoals ijzer, zink en selenium en van vitaminen zoals vitamine A, D, B2 en B12. Bak je je spiegelei in boter of margarine verrijkt met vitamine A en D, dan voeg je wat extra vitamine A en D toe.
Een ei bevat vrij veel cholesterol, dat is een vetachtige stof die in verband wordt gebracht met hart- en vaatziekten. Het zit vooral in de eidooier. Dat is dan ook meteen de reden dat het vroeger werd afgeraden om elke dag een ei te eten en waarom vaak wordt geadviseerd maximaal 3 eieren per week te eten.
Zogenaamde stoppende voedingsmiddelen bestaan niet. Vaak wordt gedacht dat voedingsmiddelen als beschuit, witte rijst, wit brood en bananen “stoppend” werken. Uit onderzoek is gebleken dat dit niet het geval is. Wel is het zo dat producten met veel voedingsvezels de darm meer stimuleren en dus sneller ontlasting geven.
Eieren en gevogelte zoals kip is licht ontstekingsbevorderend, maar dat heeft vooral met de voeding te maken die deze dieren krijgen in de bio-industrie. Dus een betere kwaliteit kip en eieren geeft minder ontstekingen. Daarom hoef je dit ook niet te vermijden.
Hoewel het consumeren van hele eieren geen nadelig effect had op de lichaamssamenstelling en het lichaamsgewicht, kan het over het algemeen het lichaamsgewicht op de lange termijn verhogen . Eierenconsumptie heeft een gunstig effect op de BMI bij gezonde mensen en tijdens een dieet om af te vallen.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Eieren bevatten veel essentiële voedingsstoffen, zoals choline, mineralen en eiwitten. Bovendien zorgen de eiwitten ervoor dat je spieren sneller herstellen na een trainingssessie. En ook de vetverbranding wordt gestimuleerd door de eiwitten in eieren.
Eieren toevoegen aan je dieet is misschien wel een van de makkelijkste dingen om te doen als je probeert af te vallen . Ze kunnen je een voller gevoel geven en je helpen om gedurende de dag minder calorieën te eten. Bovendien zijn eieren een geweldige bron van veel vitaminen en mineralen, zoals choline en vitamine D, die vaak ontbreken in het dieet.
Een omelet bakken is een hele kunst. Hij is goed gelukt als hij smeuïg en luchtig is en dat doe je door het ei in beweging te houden en de temperatuur van de pan goed in de smiezen te hebben. Dankzij melk wordt hij lekker romig.
Vermijd Suikerrijke en Verwerkte Voeding
Frisdrank, snoep, gebak, en fastfood zijn allemaal voorbeelden van voedingsmiddelen die je het beste kunt vermijden als je wilt afvallen.