Gesloten of half-dichtgeknepen ogen: De ogen van een konijn met pijn zullen meer dichtgeknepen zijn. De blik is niet ontspannen. Diepliggende ogen: Bij pijn kunnen de ogen ook dieper worden teruggetrokken in de oogkas. Uitpuilende ogen: Soms kunnen de ogen bij een konijn met pijn juist uitpuilen.
Een ziek konijn of knaagdier herken je aan een aantal dingen: Passiviteit en lusteloosheid. Wegkruipen en verstoppen. Verminderde eetlust.
- Je konijn ligt in een ongemakkelijke of ongebruikelijke houding - gedeeltelijk op de zij om de pijn te verlichten (hoogstwaarschijnlijk met het voorste gedeelte van het lichaam wat omhoog terwijl de achterpoten relaxed lijken); of je konijn wil helemaal niet liggen maar geeft de voorkeur om rechtop te zitten in een ...
Een ziek konijn heeft een deken nodig en een kruik om zo goed warmgehouden te worden. Onderkoeling van een konijn is nog ernstiger dan koorts, en kan het einde van het dier betekenen. De lichaamstemperatuur van een konijn mag niet lager worden dan 38°C.
* Ligt hij languit gestrekt op de buik, met de poten naar achteren, dan bedoelt hij dat hij zich relaxed en veilig voelt, dat hij ligt te rusten en nu liever even niet gestoord wil worden. * Ook languit op de zij liggen betekent dat hij zich veilig en prettig voelt.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Konijnen kunnen ook verliefd worden, zelfs op mensen. Dit kan gebeuren als je konijn je heel erg leuk gaat vinden. Hij laat dit dan merken door heel snel rondjes om je heen te rennen. Soms knort hij er dan ook een beetje bij, geluid maakt een konijn bijna niet maar het knorren is goed hoorbaar.
Rolt hij op zijn zij of rug, dan voelt hij zich op zijn gemak en is ontspannen. Rechtop staan op twee achterpoten, hij is alert nieuwsgierig en onderzoekend. Territorium uitzetten door met zijn kin ergens overheen te wrijven.
Konijnen mogen absoluut niet langer dan 12 uur zonder hooi of ander eten zitten.
Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Een buikmassage geven is een goede mogelijkheid om het gas richting de 'uitgang' (de anus) te leiden. Konijnen kunnen namelijk niet braken of boeren, dus moet het gas er via de anus uit. Masseer hierbij voorzichtig en zachtjes met je vingertoppen van de bovenkant van de buik naar de onderkant.
Welke symptomen heeft een konijn met een gasbuik? Bij een gasbuik en bij een darmverstopping gaan de maag en darmen uitzetten. Deze uitrekking is zeer pijnlijk. Het konijn stopt met eten, is sloom, gaat soms op zijn zij liggen, kortom het is erg ziek!
Door te kloppen op de buik kan de dierenarts bij een gasbuik ter hoogte van het gas in de maag en darmen een 'ping'-geluid horen. Als het niet te pijnlijk is, kan de dierenarts de buik van het konijn ook bevoelen (palperen) en zo voelen waar gas zit en of er een darmverstopping is.
Een konijn met pijn zal vaak tanden knarsen en zit weggedoken in een hoekje. Hij of zij is prikkelbaar en wil soms niet eten. Het tandenknarsen houdt ook niet zomaar op maar herhaalt zich vaker. In dit geval is het belangrijk om een bezoek aan de dierenarts te brengen.
Een veel voorkomende kwaal bij konijnen en knaagdieren is een wormbesmetting. Vooral in de zomermaanden hebben veel dieren er last van. Vaak herken je een besmetting aan witte, kleine wormpjes die in de ontlasting van je dier zitten. Een ander symptoom is dat het vermagert ondanks een gezonde eetlust.
Houd rekening met lijkstijfheid: het lichaam van uw konijn wordt na het overlijden heel stijf en hard. Dit gebeurt ongeveer een half uur tot een uur na de dood. U kunt het lichaam dan niet meer in een andere houding leggen.
Fruit moet op dezelfde manier opgebouwd worden als groente. Een konijn mag appel, peer, banaan, aardbei, enz., eigelijk alles wat hij lust, met schil en al. Maar met een klein stukje beginnen de eerste dag! Geen appelpitjes, die zijn giftig.
De conclusie: konijnen kunnen best komkommer eten, maar geef ze niet te veel. Te veel vocht kan diarree veroorzaken. Bouw de hoeveelheid komkommer dus sowieso rustig op als je huisdier hier niet aan gewend is en stop wanneer je merkt dat de ontlasting dunner wordt.
Een konijn moet 24 uur per dag zoveel hooi kunnen eten als het wil. Zonder hooi heeft een konijn geen goede spijsvertering, en op een gegeven moment krijgt het daar last van en wordt ziek. Droogvoer is oorspronkelijk ontwikkeld voor laboratorium-konijnen en konijnen in commerciële houderijen voor vlees of bont.
Konijnen kunnen je volgen en rondjes om je voeten rennen. Dit kan samengaan met sproeien en keutelen. Je konijn is dan haast verliefd op je, dit gaat samen met een hele hoop hormonen. Dit gedrag zie je vaak bij mannen die nog niet gecastreerd zijn.
Een boos en ongelukkig konijn
Het konijn kan zichzelf snel omdraaien en wegrennen en daarbij met zijn achterpoten vegen. Tegelijkertijd kan hij hierbij zijn oren plat tegen zijn rug houden. Een konijn kan ook op de achterpoten zitten.
' Een konijn kan ook (zacht) bijten om aandacht te trekken, bijvoorbeeld als je ophoudt met aaien. Door even kort te bijten vraagt hij of je door wilt gaan. Toch kun je dan beter stoppen met aaien en weglopen, want anders zal je konijn steeds blijven bijten om ervoor te zorgen dat jij door gaat met aaien!
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen.
Let op: Straf je konijn niet. Je konijn bijt niet omdat hij vals is, maar omdat hij iets duidelijk wil maken. Gebruik ook zeker niet je handen om te straffen. Het konijn gaat je handen dan associëren met iets negatiefs.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.