Elke vlinder heeft z'n favoriete bloem of plant. Ze drinken van de nectar die in bloemen zit. Daarom kun je die vlinders goed lokken met suikerwater, dat is net zo zoet als nectar. Sommige soorten - zoals de atalanta - houden meer van rottend fruit.
De meeste vlinders leven van nectar, een stroperig vocht dat ze uit bloemen halen. In nectar zitten suiker en kleine hoeveelheden eiwitten en vitamines. Vooral de vrouwtjes hebben dit nodig om eitjes aan te maken. Behalve nectar uit bloemen eten sommige vlinders nog ander voedsel.
Zet inheemse planten en laat brandnetels en distels staan. Bied van het vroege voorjaar tot in de late herfst nectar aan in je tuin. Creëer hoogtes en laagtes in je vegetatie, het is een herkenningspunt en uitkijkpost voor vlinders. Leg beschutte hoekjes aan met hagen en heggen.
De meeste vlinders eten van de nectar die in bloemen zit. In nectar zit een heleboel energie, die vlinders nodig hebben om te kunnen vliegen en eitjes te leggen. Er zijn ook vlindersoorten die de voorkeur geven aan rottend fruit, bijvoorbeeld de atalanta (algemeen in Nederland) en de rouwmantel (zeldzaam in Nederland).
Naast zon hebben vlinders ook voedsel nodig: nectar. Vlinders halen die nectar uit bloemen. Omdat er vanaf het vroege voorjaar tot in de herfst vlinders vliegen, moeten er in die periode ook bloemen met nectar in je tuin te vinden zijn. Zorg dus voor planten met verschillende bloeitijden.
De beste manier om vlinders naar de tuin lokken is met nectarplanten. De meeste soorten hebben mooie bloemen, zoals ijzerhard (Verbena), kattestaart (Lythrum), rode zonnehoed (Echinacea) en herfstanemonen (Anemone x hybrida). Ook hebben vlinders warme, beschutte plekjes nodig.
Suikerwater met spons
Kunstnectar kunt u maken door negen delen water in een bakje te doen met één deel suiker of honing. Doe ook een pannenspons in het bakje, of doe er een deksel met gaatjes op. De vlinders kunnen dan droog zitten en met hun roltong toch bij de kunstnectar komen.
Verreweg de meeste vlinders worden beschouwd als onschuldige en nuttige dieren omdat ze bestuivers zijn die niet kunnen steken of bijten.
Licht. Het onderzoek wees uit dat alle vijftien fotoreceptoren van de insecten worden gestimuleerd door specifieke kleuren. Eén van de cellen reageerde bijvoorbeeld sterk op ultraviolet licht. Drie andere soorten receptoren werden vooral geactiveerd door blauwtinten en weer vier andere cellen reageerden op groen licht.
Dagvlinders kom je bijna overal tegen. Alleen in een open weiland en diep in een donker bos zul je niet zo snel vlinders vinden. Ze houden nu eenmaal van zonnige plaatsen met veel bloemen om nectar uit te zuigen. Er moeten ook wilde planten (onkruid) groeien omdat de rupsen daarvan eten.
2 Lavandula angustifolia (lavendel)
Behalve een rijke bloei met mooie lila bloeiaren, die heerlijk geuren, heeft deze lavendel ook mooi zilvergrijs blad dat bij aanraken een intense lavendelgeur verspreidt. De kleine bloempjes bevatten veel nectar, bijen en vlinders komen er dan ook massaal op af!
Zo lok je ze naar je tuin
Elke vlinder heeft z'n favoriete bloem of plant. Ze drinken van de nectar die in bloemen zit. Daarom kun je die vlinders goed lokken met suikerwater, dat is net zo zoet als nectar. Sommige soorten - zoals de atalanta - houden meer van rottend fruit.
Zorg voor een beschutte plek, vlinders houden niet van wind. Dus staat er vaak veel wind in je tuin, zorg dan voor een windvrije plek met bijvoorbeeld wat grotere planten die de wind tegenhouden. Let wel op dat je de windvrije plek in de zon maakt.
Ruiken gaat bij vlinders niet via de neus want die hebben ze niet. Ze kunnen ruiken met hun voelsprieten, maar ook via ruwe haartjes die aan de poten zitten.
Vlinders in de nesten
Vijftien soorten zijn zelfs helemaal verdwenen. De reden is simpel: er zijn steeds minder bloemen waar vlinders nectar kunnen vinden en daarbij doen ook de 'betonnen' tuinen de kleurrijke insecten geen goed. Volgens Hans Arnold kan het planten van één vlinderstruik al het verschil maken.
De Orchideeënhoeve in Luttelgeest – Flevoland
Bij de Orchideeënhoeve vind je de grootste vlindertuin van Europa: de Vlinder Vallei. Hier fladderen meer dan 2000 vlinders in het rond! In de vlindertuin vind je ook andere tropische dieren, zoals een meterslange leguaan.
Een aantal soorten vlinders kan geluiden opvangen met de antennes en dienen dus als gehoor, niet alle vlinders kunnen geluiden horen, bij vlinders die dat wel kunnen zijn er viert typen gehoororganen waar dit er één van is.
Reumer schreef een fascinerende zin: 'Vlinders hebben weliswaar een simpel zenuwstelsel, maar zoiets als hersenen ontbreekt volledig en slim zijn ze dus niet. ' Toevallig weten wij precies wat deze diertjes bespaard is gebleven, maar je vraagt je wel af hoe zij, hersenloos, door hun dag heen komen.
Zoals: In februari - Dagpauwoog. In maart - Boomblauwtje; Gehakkelde orelia; Dagpauwoog; Kleine vos; Citroenvlinder. In april - Klein koolwitje; Boomblauwtje; Gehakkelde orelia; Bond zandoogje; Dagpauwoog; Kleine vos; Distelvlinder; Landkaartje; Koninginnepage; Citroenvlinder; Klein geaderd witje.
Het is koud en er is geen voedsel (nectar) van bloeiende planten. De meeste vlinders in Nederland overwinteren als ei, rups of pop. Ze houden zich stil en wachten op betere tijden. Sommige vlinders trekken naar Zuid-Europa.
Er zit maar een piepklein beetje nectar in elke bloem. Daarom moet een vlinder bij heel veel bloemen langs voor zijn honger gestild is. Elke keer stopt hij z'n dunne slurf erin en zuigt de nectar op. Alsof het een rietje is.
Wat eet de dagpauwoog? De dagpauwoog is verzot op de nectar van de bloemen van verschillende planten, zoals de akkerdistel en de paardenbloem. In tuinen zie je hem vaak op vlinderstruik.