In die zin is een gast ook een klant, omdat deze een dienst of product afneemt. Maar niet iedere klant is een gast. Een gast is gerelateerd aan een horecagerelateerde setting. Je bepaalt als eigenaar van een restaurant of gastenverblijf zelf hoeveel contact je hebt met je gasten.
Meestal zijn vijf medewerkers op honderd gasten voldoende. Bij een diner heb je één à twee obers/serveersters nodig die een meergangendiner uitserveren per tien tot twaalf gasten. Bij een buffet heb je één medewerker nodig op 25 gasten.
Dat betekent dat we gemiddeld 4 medewerkers per jaar nodig hebben voor alle diensten.
En inmiddels is ook gebleken: Organisaties waar hospitality onderdeel is van de cultuur realiseren hogere omzetten, een snellere groei en langdurige klantrelaties. Er is een hogere medewerker-tevredenheid en men heeft minder moeite om talent te binden en te boeien.
Gastvrijheid in de horeca is alles wat jouw gasten het gevoel geeft dat ze met zorg en aandacht behandeld worden. Het draait om alle touchpoints en ervaringen die ervoor zorgen dat de gast zich gewaardeerd en op z'n gemak voelt.
gastvrijheid aanbieden, bewijzen, genieten, verlenen (Van Dale); gastvrijheid is het gebruik gastvrij te zijn, en ook het gastvrij handelen zelf, dat wil zeggen het ontvangen en onderhouden van gasten, bezoekers of vreemdelingen in vrijheid en goede wil (Wikipedia);
Voor een ruimte met een koopprijs van € 1 miljoen komt dat neer op een aanbetaling van € 100.000 tot € 200.000. Zodra je een ruimte hebt, zul je renovaties moeten uitvoeren om bepaalde zaken te repareren en/of de ruimte aan te passen aan je wensen.
Ondernemers die een restaurant of café starten of - natuurlijk ook een mogelijkheid - willen overnemen, moeten in sommige gemeenten een speciale exploitatievergunning horecabedrijf aanvragen. Deze voorwaarden hebben te maken met openbare orde, veiligheid en zedelijkheid in de omgeving van openbare inrichtingen.
Een goede mix van de 6 P's is essentieel voor het starten van je onderneming. Je behandelt hier de onderdelen product, prijs, promotie, plaats, presentatie en personeel. Samen vormen deze 6 P's de marketingmix van een horecazaak.
De manager is de persoon die de leiding heeft over het restaurant. In kleine restaurants is de beheerder meestal de eigenaar . Soms is een manager gewoon iemand die de touwtjes in handen heeft.
Een kelner, ober of bedieningsmedewerk(st)er (een vrouwelijke kelner noemt men serveerster of kelnerin) is iemand die dranken en maaltijden serveert in een horecagelegenheid. Daarnaast verzorgt hij de mise-en-place en voert afsluitende werkzaamheden uit als opruimen en schoonmaken.
1132 In de horeca zijn de arbeidskosten gemiddeld 26 euro per gewerkt uur in 2021. Daarmee zijn deze kosten in vergelijking met andere sectoren laag. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In de horeca bedraagt de loonkost per uur in de horeca 29,6€ en is het laagste van de beschouwde sectoren. De loonkost is het hoogst in de industrie met 42,9€ per uur.
Deze full service is haalbaar tot ongeveer vijftien tot twintig gasten per ober. Per vijftien gasten kunt u er dan het beste een ober bijnemen zodat de obers kunnen samenwerken en niemand wat tekort komt.
volgorde van uitserveren
De regel is: van vrouw naar man en van oud naar jong. Probeer daarnaast ook de gerechten en dranken op volgorde van koud naar warm te serveren. Hierdoor voorkom je dat de warme gerechten of dranken afkoelen voordat de rest geserveerd is.
Je verwelkomt ze - je heet ze welkom. - Goedenavond. - We willen graag iets eten, zal de klant zeggen. "We zijn met zijn vieren." Of: "Een tafeltje voor twee graag.
Plateau/dienblad lopen
Houd voor de beste stabiliteit het blad tussen borst- en schouderhoogte. Wanneer je nog niet zelfverzekerd met een dienblad loopt, is het prima om het dienblad licht te begeleiden met de duim en wijsvinger van de rechterhand. Zorg dat de zwaarste glazen in het midden van het dienblad staan.
Bijvoorbeeld in de horeca: om als restaurateur aan de slag te gaan heb je een koksdiploma nodig, zogenamd in het belang van de volksgezondheid. Maar op die regel bestaan uitzonderingen. Zo mag elk café lichte maaltijden serveren, zonder dat daar een gediplomeerde kok aan te pas komt.