Je snorkel legen doe je door diep via je mond uit te ademen en het water naar buiten te blazen. Om je duikbril onder water leeg te maken druk je met je hand het masker tegen de bovenkant van je gezicht. Beweeg vervolgens je hoofd naar achteren richting het wateroppervlak en blaas via je neus het water uit je duikbril.
Het snorkelmasker is NIET geschikt om onder water te zwemmen of om bijvoorbeeld hoekduiken te maken. Dit kan zelfs gevaarlijk zijn. Dit komt omdat de luchtdruk in het masker onder water te groot wordt en je kunt ook je oren niet klaren.
Bouw het zwemmen met de snorkel dan rustig baantje voor baantje op. Onthoud dat je enkel inademt door je mond (uitademen zoals je wilt). Het is even wennen, maar met rustig blijven en even gecontroleerd ademen gaat het zeker lukken.
Brildragers en snorkelen
De duikbril kan dan niet afsluiten en stroomt het water naar binnen. Er duikbrillen met geslepen glazen, een duikbril 'op sterkte' dus. Kijk eens in de webshop naar de duikbrillen van Tusa. Er zijn vele typen maskers die op sterkte geleverd kunnen worden.
Nadelen van snorkelen
Bij het snorkelen kun je niet te lang onder water blijven omdat je natuurlijk niet te lang zonder zuurstof kan. Het is daarom goed om niet te diep te gaan, zodat je nog zonder moeite de oppervlakte kan halen wanneer je de neiging hebt om te ademen.
Leren snorkelen met een snorkelcursus
Ben je van plan om iets verder uit de kust of in dieper en ruiger water te gaan snorkelen, dan doe je er goed aan om een snorkelcursus of snorkelopleiding te volgen. Er bestaan aparte Zwemvaardigheidsdiploma's Snorkelen, die bij verschillende zwemverenigingen te behalen zijn.
Wat kost een snorkelset
Wat mag een snorkelset kosten? De prijzen variëren van 25 euro (zonder vinnen) tot en met 150 euro. Begin je met snorkelen en weet je nog niet of je het vaak gaat doen, koop dan een set van 25 tot 50 euro.
De bril heeft een waterdichte afsluiting die rond je ogen op de huid zit. Doordat dit goed aansluit en het elastiek de zwembril op z'n plaatst houdt krijg je tijdens het zwemmen geen water in je ogen. Zwembrillen worden over het algemeen gemaakt van siliconen.
Een snorkel is gemiddeld 35 tot 45 centimeter lang en heeft aan de binnenkant een gemiddelde diameter van 19 tot 25 millimeter. Hoe korter de snorkel, hoe lager de ademweerstand en dus hoe makkelijker het ademen gaat. Maar is de snorkel te kort dan komt hij niet boven het water uit en werkt hij dus niet.
Om te voorkomen dat er water in je neus komt, moet je leren om de luchtstroom uit je neusgaten te beheersen. Oefen door een kommetje te maken van je handen, je neus erin te doen, in te ademen, en uit te ademen door je neus in je handen zodat je de lucht kunt voelen. Probeer 2-3 keer 10 seconden lang uit te ademen.
Bij een snorkelmasker is het mond- en neusgedeelte afgesloten en heb je aparte ruimtes voor het in- en uitademen. Als je uitademt, adem je de lucht niet via het ventiel naar buiten, maar via de zijkanalen door een pijp naar buiten. Hierdoor wordt voorkomen dat je je eigen lucht weer inademt.
Een andere slimme optie is een sleutelkluisje. Dit is een hangslot met cijfercode en opbergvak. Je kan je sleutel in het kluisje doen en vervolgens aan een hek bevestigen. Na het zwemmen kan je met de cijfercode je autosleutel weer uit het kluisje halen, je auto openen en je hebt al je spullen weer tot je beschikking.
Vanaf welke leeftijd snorkelmasker? Het snorkelmasker van Decathlon wordt geadviseerd voor kinderen vanaf 6 jaar. Wij probeerden de snorkels echter uit met twee jongere kinderen, van 3 jaar en 5 jaar.
Een duikbril of snorkelbril beslaat doordat er een aanslag op de bril zet. Door het temperatuurverschil tussen de lucht in de bril en het water buiten de bril, ontstaat er condens, net als bij bijvoorbeeld autoruiten.
Een Full Face masker wordt gebruikt bij personen die CPAP-therapie volgen en de vrijheid willen hebben om zowel door de neus als door de mond te ademen. Een Full Face masker wordt alleen tijdens het slapen gedragen. Het masker zit gekoppeld aan een CPAP-slang waar lucht doorheen wordt geblazen.
Diep ademhalen
Tijdens het duiken ademen we langzaam en diep. Op deze manier ademhalen is beter voor het luchtverbruik omdat de uitwisseling van luchtmengsels doelmatiger is als de lucht in de longen wordt getrokken en langzaam weer wordt losgelaten.
Ga je in zout water duiken, dan heb je meer lood nodig dan in zoet water: 3% van je lichaamsgewicht. Voor de meeste duikers zal dit twee of drie kilo extra zijn. Dit wordt verklaard door het Principe van Archimedes: de opwaartse kracht van zout water is groter dan die van zoet water.
De beste duikbril van dit moment is volgens ons de TUSA Freedom Ceos duikbril. Deze duikbril is gemaakt met behulp van nieuwe technologieën, zoals de Freedom technologie, waardoor de duikbril een uitzonderlijk goede pasvorm heeft.
Een snorkelset voor kinderen of volwassenen koop je bij Decathlon. Je kunt ook zelf een snorkelset samenstellen met een Easybreath snorkelmasker, of duikbril en snorkel met een paar snorkelvinnen of waterschoenen.
Bij Duikwereld.nl kunt u terecht voor de perfecte duikbril. Of u nu gaat duiken, snorkelen of freediven, hier vindt u altijd de benodigde uitrusting. Wij hebben een groot aanbod van duik- en snorkelbrillen voor zowel kinderen als volwassenen.
Ze leren gebruik te maken van duikmaterialen, het opzetten van een duikmasker, het aantrekken van de zwemvliezen, het ademhalen door de snorkel, verschillende sprongen in het water en natuurlijk onderwater zwemmen en kijken met behulp van een snorkel en duikbril. Vanaf het zwemdiploma B kan uw kind meedoen.
Verstel het bandje niet te strak, het mag niet pijnlijk zijn. Daarnaast kun je het bandje het best halverwege je achterhoofd plaatsen. Veel zwemmers hebben dat vrij laag zitten, waardoor je zwembril niet op de juiste manier op je hoofd zit. Ook hierbij geldt: zet je bril tijdens de training niet steeds op en af.
Wat kosten glazen op sterkte? De prijzen van glazen op sterkte kunnen behoorlijk variëren. De goedkoopste glazen op sterkte beginnen bij €35,- en deze prijs kan oplopen tot €220,- per glas.