Vergelijk je altijd met jezelf, niet met een ander. Probeer tijdens je run te denken aan kleine doelen, zoals sneller lopen dan de vorige keer, of net even een kilometer meer. Door jezelf uit te dagen en achteraf blij terug te kunnen kijken op jouw kleine successen, kun je het hardlopen langer volhouden.
Als je weer wilt gaan hardlopen, beperk je dan tot korte stukjes in een gemakkelijk tempo en wissel af met wandelpauzes. Begin met om de dag, zodat je drie of vier keer per week hardloopt. Probeer bijvoorbeeld vijf tot tien minuten aaneen hard te lopen, eventueel met wandelen tussendoor.
Maar is elke dag hardlopen eigenlijk wel goed? Het simpele antwoord is: nee, je hebt minstens één rustdag per week nodig om je spieren te laten herstellen. Bovendien kan overtraining leiden tot overbelasting, met blessures, stress of langdurige vermoeidheid tot gevolg.
Hardlopen kan helpen om een calorietekort te creëren, waardoor het laagje op je buik kan verminderen (maar onthoud wel dat een beetje vet noodzakelijk is om belangrijke organen te beschermen). Vooral bij sprinten moeten je buikspieren sterker samentrekken, waardoor de spieren groter kunnen worden, zegt Buckingham.
Door langzaam te lopen leer je je lichaam beter presteren in het aerobe energiesysteem. Het helpt je lichaam efficiënt glycogeen omzetten in energie. En wanneer je lichaam efficiënter wordt in het creëren van energie, verbetert je uithoudingsvermogen en kan je harder lopen, zonder bijhorende vermoeidheid.
Buiten je training zijn er verschillende factoren die je hardlopen kunnen beïnvloeden, zoals slaap, voeding, stress en ziekte. Slaaptekort kan de energie uit je benen trekken. Eén slechte nacht volstaat voor een beroerde training. Ook een niet-voedzaam dieet heeft een sterk effect op je energiehuishouding en herstel.
Hardlopen kent een hoger blessurerisico dan andere duursporten. Hartlopen is belastend omdat het gehele lichaam gedragen wordt en het tegelijkertijd een herhalende eenzijdige belasting is. De belangrijkste oorzaken van blessures zijn, onvoldoende herstel en rust en een gebrek aan loop specifieke belastbaarheid.
Door hardlopen krijg je meer uithoudingsvermogen, sterkere spieren en een snellere stofwisseling. De sport is ook goed voor je meest vitale organen, in het bijzonder voor je hart.
Naast dat hardlopen goed is voor het lichaam, is het ook goed voor onze geest en dus ook voor onze gemoedsstemming. Fysieke inspanning brengt het brein in betere conditie. Zo is een goede conditie verkregen door regelmatig hardlopen, goed voor de psychische weerbaarheid.
Wanneer je begint met hardlopen zonder conditie, houd dan het volgende aan: loop 2 minuten snel hard en wandel daarna 1 minuut rustig uit. Herhaal dit 6 keer. Houd iedere keer dat je gaat hardlopen minstens hetzelfde tempo aan, zodat je na je training een voldaan gevoel en jezelf uitgedaagd hebt.
Sporters hebben 30 procent minder kans op hart- en vaatziektes en 23 procent minder kans op kanker. Al vanaf 50 minuten hardlopen is er die flinke gezondheidswinst, zelfs als dat in een zeer laag tempo gaat. Acht kilometer per uur is al voldoende.
Twee trainingsdagen per week zijn het minimum, als je je uithoudingsvermogen en het immuunsysteem wilt versterken. Drie keer trainen is nodig voor mensen die willen afvallen, of aan wedstrijden gaan meedoen. Professionele langeafstandslopers trainen tweemaal per dag.
Conclusie. Een goede looptechniek is er eentje waarbij je ontspannen, licht naar voren leunend loopt. Op een manier die voor jou natuurlijk en comfortabel voelt waarbij je je voet tijdens de landing zoveel mogelijk onder je lichaam plaatst en de armen in tegenstelde richting van de benen ontspannend mee bewegen.
Constant calorietekort
Met hardlopen kun je goed afvallen omdat je veel grote spiergroepen activeert en daarmee veel calorieën kunt verbranden. Maar door te trainen gaat je lichaam ook om meer energie vragen en heb je meer trek.
Met hardlopen kun je dus sneller meer kcal verbranden dan met wandelen. Er zijn echter wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Veel mensen houden een uur hardlopen niet vol, terwijl ruim een uur wandelen haalbaarder is.
Met andere woorden: Hardlopen is goed voor jouw hart en jouw bloedvaten. Dit blijkt ook uit het feit dat mensen die regelmatig hardlopen een aanzienlijk mindere kans om te overlijden aan een hart-aandoening dan mensen die niet hardlopen.
Het overgrote deel van de recreatieve lopers loopt een 5 km tussen de 20 en 40 minuten. Een periode van inspanning die goed te overzien is.
Het komt vaak voor dat hardlopers wat aankomen zodra ze intensief beginnen te trainen, zoals voor een marathon. Je spieren reageren namelijk op de toegenomen inspanningen door meer glycogeen op te slaan, en glycogeen bindt weer aan water waardoor de weegschaal een hoger getal aan zal tikken.
Van hardlopen word je blij en ga je je goed voelen. Je kan er zelfs verslaafd aan raken. Dit komt allemaal door het stofje 'endorfine'. In dit artikel leggen we je uit wat het gelukshormoon endorfine - dat vrijkomt tijdens het hardlopen - met je doet.
Hoe meer je hardloopt, hoe beter je wordt, ook van langzame kilometers. Met rustige trainingen bouw je je basisfitheid op. Ook train je de spieren, banden en pezen, zodat die zich aanpassen en je lichaam sterker en belastbaarder wordt. Het bevordert ook de efficiëntie van het hart-longsysteem.
Een rustige lange duurloop gaat zo rustig zodat je je aan het einde nog steeds kan praten. Velen lopen de lange duurloop te snel, mede daardoor lukt ze het vaak niet om anderhalf uur aan een stuk te lopen. Bij een goede rustige duurloop wordt 50% van de energie door vetten geleverd.