De bultjes of puistjes gaan meestal in 1 tot 2 weken vanzelf weg. De huid geneest meestal zonder littekens als u niet krabt.
Een reden voor het ontstaan van ingegroeide haren is 'epileren'. Haartjes worden er in dit geval in zijn geheel uitgetrokken door middel van bijvoorbeeld hars of een pincet.
Je kunt het beste met de haargroei mee scheren. Dit voorkomt ingegroeide haartjes, snijwondjes of ontsteking van de haarzakjes. Neem de tijd en gebruik je andere hand om de huid van je vulva strak te trekken.
Zo'n 25 procent van de mannen doet alle schaamhaar weg, 20 procent doet aan wildgroei en 55 procent werkt het bij. Bij de vrouwen doet 50 procent alles weg, 11 procent doet aan wildgroei en 39 procent werkt het bij. Maar liefst 96 procent van de vrouwen scheert of epileert haar okselhaar.
Met slechts een paar simpele trucjes kan jij je ingegroeide haar gewoon zelf behandelen. Zo is het handig om een warm kompres te maken dat je op je huid legt. Dit kompres zorgt ervoor dat de poriën in je huid geopend worden, waardoor de huid mogelijk vanzelf vrij komt. Het scrubben van je huid is ook verstandig.
Over het algemeen zijn ingegroeide haartjes niet gevaarlijk. Het zal ook zelden tot verdere complicaties leiden. Wel kan het rondom de ingegroeide haar wat gevoeliger zijn, en een lichte ontsteking geven. Een ingegroeide haar kan in sommige gevallen wel tot nare huidinfecties lijden.
Behandeling van een ontstoken haarzakje
Meestal gaat een ontstoken haarzakje vanzelf over. Wanneer een ontstoken haarzakje langdurig aanhoudt of telkens terugkeert, kan antibiotica helpen. Ga voor overleg naar je huisarts. Je kunt ook kiezen voor een behandeling van de huid met desinfecterende zeep.
In tegenstelling tot wat nog vaak wordt gedacht bij het uittrekken van een haar, wordt het haarzakje niet verwijderd. De haarwortel zal meegetrokken worden, het haarzakje zelf niet. Na een rustperiode zal de haargroei zich herstellen.
Men ziet meestal meerdere, kleine rode bultjes of puistjes die verspreid zijn volgens de patroon van de ligging van de haren. Uw huidarts noemt dit ook wel een “folliculaire” rangschikking. Deze huidafwijkingen kunnen veel jeuk geven. De ontstekingen kunnen dus overal optreden in het lichaam waar zich haren bevinden.
Een ontstoken haarzakje wordt doorgaans veroorzaakt door gisten, bacteriën of schimmels. Symptomen zijn onder andere rode bultjes of puistjes en een jeukende, pijnlijke huid. Meestal verdwijnt een ontstoken haarzakje vanzelf. Antibiotica kan helpen als de ontsteking lang aanhoudt of steeds terugkeert.
Een haarnestcyste ontstaat vrijwel altijd doordat een haarzakje verstopt raakt. U ziet dan een puistje. Als het haarzakje onderhuids open barst, kan een abces ontstaan. Dat is een afgesloten holte gevuld met pus.
Scrub regelmatig om ingegroeide haartjes te voorkomen. Probeer één keer per week te scrubben om ingegroeide haartjes te voorkomen - het helpt om dode huidcellen te verwijderen en 'maakt de weg vrij' zodat je haartjes kunnen groeien zoals dat zou moeten. Het beste is om 2 dagen voordat je je epileert te scrubben.
Haarzakjes worden vrijwel over de hele lichaamshuid teruggevonden met uitzondering van de handpalmen, voetzolen, lippen en oogleden. Door de verschillende soorten cycli in de haarzakjes ontstaan verschillende haarsoorten.
Wat zijn ingegroeide haren? Ingegroeide aar bultjes zijn haren die horizontaal onder het huidoppervlak liggen of door hun structuur terug krullen in de huid. Dit kan klachten geven als rode bultjes, puskopjes, pijn en jeuk.
Scheren is snel en gemakkelijk, maar de haren komen vrij snel terug en voelen stugger aan. Bij epileren blijven de haren langer weg, maar voordat je wederom kunt epileren, moet de haar eerst weer terug gegroeid zijn.
Je schaamhaar fungeert als een barrière die beschermt tegen potentieel schadelijke bacteriën en virussen die het lichaam binnendringen. Op dezelfde manier dat je wimpers ervoor zorgen dat vuil en micro-organismen niet in je ogen vallen, beschermt schaamhaar je tegen infecties door zweet, olie en bacteriën op te vangen.
Het beschermt je gevoelige huid en je vagina tegen bacteriën. Bovendien houden de haartjes feromonen vast, dat zijn hormonale geurstoffen die aantonen dat je iemand aantrekkelijk vindt.
De meeste mannen scheren vanwege hun eigen voorkeur, omdat ze het er frisser uit vinden zijn, of comfortabeler aanvoelen. Er zijn er ook een hoop die het doen vanwege de voorkeur van hun partner, en dat is niet gek: uit onderzoek blijkt dat mannen met minder schaamhaar vaker seks hebben.
Jonge meisjes hoeven zich nog niet zo vaak te scheren als volwassen vrouwen, de haartjes zijn nog fijn en groeien niet zo snel terug. Bespreek dit met haar. Afhankelijk van hoe snel de haartjes teruggroeien, volstaan twee scheerbeurten per week allicht, maar het kan ook vaker zijn.
De beste tip om jeuk, rode bultjes en ingegroeide haartjes te voorkomen, is om met de groeirichting van de haartjes mee te scheren. Door je scheermes alle kanten op te laten gaan, neemt de kans op wondjes toe en kan de huid heel erg gaan irriteren. Daarnaast is het belangrijk om niet te hard te drukken.
Als je tegen de groeirichting in moet scheren, moet je dat extra voorzichtig doen. Wanneer je klaar bent met scheren, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je overtollig scheerschuim van de huid verwijdert voordat je hem insmeert met een goede aftershave tegen ingegroeide haartjes of een bodylotion.