Bewaar mandarijnen liefst buiten de koelkast, op een koele (12-15°C), donkere plaats. Dan zijn ze 5 tot 10 dagen houdbaar. Mandarijn is ideaal om zo uit het vuistje te eten als tussendoortje. Partjes mandarijn kun je ook goed gebruiken in een salade of in een fruitwrap.
Houdbaarheid Mandarijnen
Op de fruitschaal 1 tot maximaal twee weken, maar leg niet te veel mandarijnen op de fruitschaal i.v.m. mogelijk uitdrogen. In de koelkast 2 tot 3 weken, mits deze afgedekt worden. Want ook in een koelkast kan het fruit uitdrogen.
Citrusfruit zoals sinaasappels
Ook citrusfruit kun je het beste op de fruitschaal bewaren: zoals sinaasappel, mandarijn, grapefruit, citroen en limoen (1-2 weken). Bij warm weer kun je het eventueel in de koelkast bewaren.
Het beste bewaar je mandarijnen op een koele donkere plek, rond de 12-15 graden. Mandarijnen zijn dan ongeveer 10 dagen goed.
Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie.
Je geeft je immuunsysteem een boost
Komt dat eens goed uit, want ook mandarijnen zijn rijk aan vitamine c. De vitamine zorgt ervoor dat bacteriën en virussen ons lichaam minder makkelijk kunnen betreden. Een mandarijn kan je helpen om genoeg vitamine C binnen te krijgen.
Naast Vitamine C bevatten mandarijnen ook vitamine A, B1, B2, B6 en B11 en de mineralen Calcium, Fosfor, Magnesium en Zink. Ook zijn er enkele studies gedaan en daaruit is gebleken dat mandarijnen de kans op verschillende ziektes doet verkleinen waaronder diabetes, aderverkalking, beroertes en leverkanker.
Er is één fruitsoort dat niet handig is om op de fruitschaal te leggen en dat zijn onze favoriet: appels. Ander fruit en groente kun je gerust samen op een plek leggen, maar appels zijn niet handig. Dit komt omdat appels ethyleengas produceren. Dit gas is niet schadelijk, maar rijpt andere fruitsoorten sneller.
Steenvruchten – denk aan nectarines, perziken en kersen – bewaar je best niet in de koelkast. De koude zorgt ervoor dat ze smaak verliezen, melig worden en hun heerlijke zoete smaak verdwijnt.
Voor optimale houdbaarheid leg je de vruchtjes op een stuk keukenpapier op een bord of in een kom. Het keukenpapier zorgt ervoor dat je fruit niet vochtig wordt, waardoor je het tot wel drie dagen goed kunt houden. Ook kiwi's, druiven en voorgesneden fruit bewaar je het best in de koelkast.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Bewaar ze op een droge, koele, donkere plek, maar niet in de koelkast. Veel ander fruit, zoals appels en peren, rijpt of bederft sneller als je het bij bananen bewaart. Bananen kun je langer goed houden door de bovenkant van een tros in te wikkelen met vershoudfolie.
Koel bewaren maar geen koelkast
Maar let op: leg de banaan zeker niet in een koelkast, want bananen kunnen niet tegen de kou. Dan worden ze meteen zwart. Op kantoor is het ongeveer 22°, en in een kelder ongeveer 14°: dit zou ideaal zijn om ze wat langer te bewaren.
Tomaten. Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven.
Welke groente bewaar je in de koelkast? Bladgroenten zoals sla, andijvie, spinazie, witlof, bosui, paksoi, snijbiet en ook bleekselderij en prei kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. Koolsoorten zoals bloemkool, broccoli, spruiten kunnen het beste in de koelkast bewaard worden.
Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
4: Goed voor je stoelgang en darmflora
Mandarijnen zijn rijk aan vezels. Daardoor zijn ze goed voor je stoelgang. Vezels trekken namelijk vocht aan. Samen met dit vocht vormen ze een zachte brij in je spijsverteringssysteem.
Als je puur kijkt naar het gehalte vitamine c, dan heeft een mandarijn 55 mg per 100 gram vruchtvlees en een sinaasappel kan tot 80 mg vitamine c per 100 gram vruchtvlees hebben. Dan zou een sinaasappel op die manier gezonder zijn.
Mandarijnen bevatten hoge hoeveelheden voedingsvezels, deze zorgen voor een goede werking van onze spijsvertering. Dit helpt om spijsvertering-gerelateerde aandoeningen te helpen voorkomen, denk bijvoorbeeld aan vervelende problemen zoals constipatie.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
In de schil en die slierten zitten ook belangrijke voedingsstoffen en vezels. Om van alle gezondheidseffecten van mandarijnen te profiteren, is het daarom geen slecht idee om af en toe de mandarijn met draadjes en al te verorberen.
Mandarijnen kunnen ongeveer 1 tot 2 weken bij kamertemperatuur bewaard worden, maar na verloop van tijd kunnen de vruchten ietwat uitdrogen. In de koelkast duurt het langer voordat de mandarijnen uitdrogen. In de vriezer kunnen de mandarijnen, partjes, stukjes, of sap, ongeveer een jaar bewaard worden.