Ontdooi vlees door het onder koud water te houden. Dit is een veel snellere manier van ontdooien. Doe het vlees in een waterdichte plastic zak. Een lek in de zak kan de veiligheid van het vlees in gevaar brengen.
In een kom water (15 à 30 minuten)
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water. Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet.
Het kan natuurlijk gebeuren dat je vergeet om het vlees uit de vriezer te halen. Leg het vlees dan in een bak en voeg lauwwarm water hieraan toe.Op het laatst kun je nog wat warmer water toevoegen.Na 15 tot 20 minuten zal het vlees ontdooid zijn.
Over het algemeen duurt het ontdooien in de koelkast één tot twee dagen .
Ontdooi kleine hoeveelheden vlees in ongeveer 1 uur.Bij grotere stukken kan het 2-3 uur duren. Bereid het vlees onmiddellijk.
Je kunt ze prima vanuit bevroren toestand bakken. Let op de hitte. Gebruik een middelmatig/laag vuur, anders verbrandt de buitenkant terwijl de binnenkant nog rauw/gedeeltelijk bevroren is. Het kost wat geduld, ze zullen niet zo snel gaar zijn als een burger die niet bevroren is.
Het moet echt koud water zijn, geen lauw water. Lauw water kan bacteriën laten broeien. Maar geen nood, het ontdooien met koud water gaat vrij snel. Een stukje vis- of kipfilet is in ongeveer 20 minuten ontdooid op deze manier, dikke stukken hebben wat meer tijd nodig.
Ja, absoluut.Je legt het gewoon in de pan en bakt het. Je moet het wel breken en een paar keer omdraaien, maar ik heb het vrijwel altijd bevroren gebakken.
Gebruik geen heet water:
Het gebruik van heet water om vlees te ontdooien is een no-go. Het kan de buitenkant van het vlees te snel opwarmen terwijl de binnenkant nog bevroren is, wat leidt tot ongelijkmatige garing en mogelijke bacteriegroei.
Vlees en vis kun je ook bevroren in de oven of pan bereiden op een temperatuur van minimaal 70 °C, maar het duurt dan ongeveer 50% langer dan de normale bereidingstijd.
Vlees op kamertemperatuur laten komen voordat je het gaat bakken is een ander verhaal. Je laat het maar een half uur tot een uur buiten de koelkast. Dit is een volkomen veilige periode – mits er geen hittegolf is, hou het dan korter – om het vlees buiten de koelkast te houden.
De ontdooistand werkt op een lage vermogensstand, meestal tussen 30% en 50% van het maximale vermogen van de magnetron. Deze lage vermogensstand zorgt ervoor dat het bevroren voedsel geleidelijk ontdooit zonder het te koken of hete plekken te veroorzaken.
Bevroren: ± 6 minuten. Ontdooid: ± 4 minuten. Scheutje olie in de pan, middelmatig vuur en product regelmatig keren.
Het is het makkelijkste als je de carpaccio een uur vantevoren uit je diepvries legt. Hij is vrij dun dus zo ontdooit. Leg je carpaccio op een bord.
Gebraad kan vier maanden tot een jaar de diepvries in. Verwerkt varkensvlees, zoals spek, worst of hesp mag je niet langer dan een à twee maanden in de vriezer bewaren. Gehakt van rund, kalkoen, lam of kalf blijft bevroren drie tot vier maanden goed. Dat geldt natuurlijk ook voor hamburgers en gehaktballetjes.
Eigenlijk kan gehakt worden gekookt vanuit de diepvries en het is vrijwel hetzelfde als het koken vanuit verse toestand! Doe je bevroren gehakt gewoon in een pan en blijf het op een lage temperatuur roeren terwijl het begint te ontdooien en uit elkaar te vallen. Zodra je gehakt uit elkaar is gevallen, kun je het vuur hoger zetten en het gehakt blijven roeren totdat het gelijkmatig is gekookt.
Koud water
Breek het vlees op in kleine stukken en doe het in een hersluitbare diepvrieszak. Vul een grote kom met koud water – niet warm in verband met bacterievorming – en plaats het vlees in de kom. Dit is een relatief snelle manier om gehakt snel te ontdooien.
Vlees ontdooien in ijswater gaat veel sneller dan vlees ontdooien in de koelkast. Het vleesoppervlak blijft op een voedselveilige koude temperatuur terwijl de kern van het vlees toch vrij snel ontdooit. Dompel het luchtdicht verpakte vlees onder in een bakje of kom met ijswater (of zeer koud water).
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit.
De methode van ontdooien met koud water is gunstig wanneer een korte ontdooitijd vereist is . Bij deze methode wordt bevroren voedsel ondergedompeld in een tank met koud water bij een temperatuur boven het smeltpunt van het voedsel. Warmteoverdracht vindt plaats door het temperatuurverschil tussen het voedsel en het water.
Antwoorden (3) Dat is geen probleem. Alleen moet de hamburger langer in de pan, omdat de binnenkant anders bevroren blijft. Daardoor moet je de buitenkant niet meteen op hoger vuur bruin aanbakken.
Leg de gekruide, bevroren burgers op de grill en draai ze elke 3 tot 5 minuten om. Houd alles in de gaten terwijl het sist en gaart. Als er vlammen opkomen, roep dan "oh mama!!" en verplaats de burgers naar een apart gebied en wacht een minuut tot alles weer tot rust is gekomen. Blijf burgers omdraaien en bakken gedurende ~20 minuten.
Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid. Hou daarbij rekening dat dit gepaard kan gaan met enig vochtverlies, waardoor de kwaliteit ook iets minder wordt.
Indien ze ontdooid zijn volstaat circa 5 minuten. Regelmatig omkeren. Oven / grill / bakplaat (250°C): bak de bevroren hamburgers in het midden van een voorverwarmde oven, grill of bakplaat gedurende circa 13 minuten. Indien ze ontdooid zijn volstaat circa 9 minuten.