Belangrijk bij de begeleiding van mensen met verslaving is dat het doel ligt bij herstel. Vereiste voor herstel is een nuchter, abstinent leven. Herstel houdt in dat je als persoon leert inzien wat jouw unieke kracht en kwetsbaarheid is. Met deze bevindingen geef je opnieuw richting en inhoud aan het leven.
Als iemand wil stoppen, kun je vragen of je hem of haar kunt helpen. Dat kan bijvoorbeeld met het maken van een plan om te stoppen. Of door mee te gaan naar een eerste gesprek bij een hulpverlener. Maar het is belangrijk dat iemand zichzelf aanmeldt bij de verslavingszorg of een afspraak maakt.
ga een constante strijd uit de weg. Zoek het evenwicht tussen grenzen stellen enerzijds en het vermijden van constante strijd anderzijds. zoek informatie over alcohol, drugs en verslaving. Als je meer kennis hebt over middelen en verslaving krijg je meer begrip voor de situatie waarin jouw naaste zich verkeert.
Bepaalde drugs kunnen psychische aandoeningen triggeren, maar in het algemeen kennen bijna alle verslaafden heftige gevoelens van bijvoorbeeld spijt, schuld, schaamte en somberheid. Door de verslaving treden vaak ook allerlei sociale en financiële problemen op.
Het beste tijdstip om over iemands gebruik te beginnen, is kort nadat er door dat gebruik weer een duidelijk probleem is ontstaan, zoals een ruzie of een ongeluk(je). Kies wel een tijdstip waarop hij/zij niet onder invloed is, jullie beiden kalm zijn en de kans hebben om er onder vier ogen over te praten.
Gewoon aanwezig zijn, luisteren: dat is zo belangrijk voor je gevoel van veiligheid en vertrouwen.” John: “Veel hulpverleners zeggen in feite meteen: 'Ga maar delen, vertel maar eens het ergste wat je ooit hebt gedaan. ' Dat gaat veel te snel! Vraag eerst eens gewoon: 'Hoe gaat het met je?
Bij veel mensen zorgen drugs voor huiduitslag, zoals felrode vlekken. Ook huidaandoeningen als rosacea, pigmentvlekken en eczeem worden vaak erger door het gebruik van opwekkende middelen. Huiduitslag en speed is ook een bekende combinatie. Denk daarbij aan puistjes.
Coke doet het volgende met je gezicht: het zorgt voor verwijde pupillen en je krijgt een 'strak' gezicht. Omdat cocaïne de bloedsomloop stimuleert, zullen de ogen er bovendien rood en waterig uit komen te zien. Verder zal de persoon vaak de neus ophalen en een slecht gebit en kleine puistjes laten zien.
Wat kan je doen ? Als je partner of vriend regelmatig of voortdurend te veel drinkt en/of drugs gebruikt dan is het zeker aangewezen om hierover te praten. Doe dat bij voorkeur op een moment dat hij/zij niet onder invloed is.
Mannen: langdurig gebruik vermindert het seksuele verlangen. Het vermindert het vermogen tot het krijgen van een erectie en het klaarkomen. Bij verdere uitputting van de voorraden dopamine en norepinefrine, kan het verlangen volledig verdwijnen en kan impotentie ontstaan.
Wat is junkiegedrag? Typische kenmerken van junkiegedrag zijn: manipuleren, liegen en bedriegen, sociale contacten verwaarlozen en weinig oog hebben voor de eigen gezondheid. Ook het ontkennen van de verslaving komt vaak voor. Je kunt dit gedrag ook in een breder verband plaatsen.
Alcoholisme wordt gekenmerkt door dwangmatig drinken, impulsief gedrag en terugval. De ziekte veroorzaakt biologische veranderingen in de hersenen waardoor het moeilijk is om zonder professionele hulp (blijvend) te stoppen met alcohol.
Alcohol beschadigt je hersenen. Daardoor kun je last krijgen van cognitieve problemen als geheugenverlies en concentratieproblemen. Ook kun je psychische problemen als depressie, angst, psychoses en agressie krijgen.
Uit de huidige onderzoeken blijkt dat de gemiddelde levensverwachting van alcoholisten ongeveer 60 jaar is, oftewel zo'n 10–20 jaar korter dan bij de algemene bevolking. Veel wetenschappelijk onderzoek naar de levensverwachting van een alcoholist is echter uitgevoerd bij mensen boven de 50 jaar.
De lichamelijke ontwenning is meestal na 2-3 weken voorbij (ook van alcohol of drugs waar je lichamelijk afhankelijk van wordt). De geestelijke ontwenning duurt echter veel langer en verloopt meestal 'in golven'. Je lijkt ervan af te zijn en dan komt het plots weer opzetten.
Een verslaafde kan niet zomaar stoppen met het middel; zijn lichaam en geest zijn gewend aan het gebruik van het middel en hebben tijd nodig om dit langzaam te ontwennen. Doordat iemand vaak om meerdere redenen verslaafd is, is het belangrijk om in behandeling te gaan binnen de verslavingszorg.
Een opname duurt 7 dagen, 14 dagen, 28 dagen of 39 dagen. Aansluitend vindt er minimaal drie maanden nazorg plaats op één van onze locaties in Nederland.
Stoppen met coke lukt meestal niet alleen. Een professionele behandeling verhoogt de slagingskans om blijvend af te kicken. Mensen die naar een kliniek gaan om te stoppen met cocaïne vallen na verloop van tijd vaak terug. De geestelijke afhankelijkheid van coke is heel sterk.
Cocaïnegebruik en seks
Cocaïne verstoort het niveau dopamine en noradrenaline in de hersenen. Dat kan ook stevig effect hebben op je libido, seksualiteit en de seksuele beleving. Je krijgt minder zin in seks en mannen krijgen minder snel een erectie, bij langdurig gebruik ontstaat impotentie.
Iedere dag coke snuiven
Cocaïne is lichamelijk niet verslavend, maar wel treedt er heel snel geestelijke verslaving op. Het risico op cocaïneverslaving is vooral groot als de coke wordt gebruikt om meer zelfvertrouwen te krijgen. Is de cocaïne uitgewerkt, dan voelt de verslaafde zich somber en depressief.