Vlees kun je het beste warmhouden door de oven op 60 – 70 graden te zetten. Wil je het gerecht langer dan 25 minuten warm houden in de oven? Dan kun je het gerecht het beste afdekken met aluminiumfolie of een deksel om te voorkomen dat het vlees uitdroogt.
Verhit het eten door en door tot stomend heet. Schep het goed om tijdens het verhitten. Verwarm niet iets voor de derde keer. Heb je een restje één maal opgewarmd en blijft er alsnog van over, gooi dat eten dan weg.
Houd warm afhaaleten — zoals gebarbecued vlees of Chinees eten — warm door het over te brengen naar een ovenvaste ovenschaal terwijl u een ander gerecht klaarmaakt om erbij te serveren . Als u aardappelen in een ovenvaste pan pureert, zet ze dan in de oven om ze warm te houden terwijl u de andere gerechten afmaakt.
Eten warm houden doe je door middel van warmhoudbakken en warmhoudplaten. Dit zijn apparaten waar je het eten in stopt na het bakken of koken. Deze platen, bakken en/of schalen zijn tegenwoordig een apparaat die je gewoon op tafel kan neerzetten.
Rusten. Haal de varkenshaas na het bakken uit de pan en laat hem nog zo'n 5 á 10 minuten rusten voor u hem aansnijdt of serveert. Dit zorgt ervoor dat er tijdens het snijden minder vocht verloren gaat. Om het vlees warm te houden, kunt u het op een voorverwarmd bord leggen en afdekken met aluminiumfolie.
Aluminiumfolie
Zorg ervoor dat u het losjes afdekt met aluminiumfolie. Als u het te strak afdekt, zal het warme vlees gaan zweten en verliest u het waardevolle vocht dat u juist wilt vasthouden.
Vlees kun je het beste warmhouden door de oven op 60 – 70 graden te zetten. Wil je het gerecht langer dan 25 minuten warm houden in de oven? Dan kun je het gerecht het beste afdekken met aluminiumfolie of een deksel om te voorkomen dat het vlees uitdroogt.
Als vuistregel geldt dat u gekookt voedsel op een temperatuur boven de 140°F moet houden om bacteriegroei te voorkomen en tegelijkertijd de textuur en smaak te behouden. Voor de meeste gerechten is het voldoende om de oventemperatuur in te stellen op ongeveer 200°F tot 250°F om ze warm te houden zonder ze te gaar te koken of uit te drogen.
Nog even over dat afdekken: bacteriën gaan goed op lucht en warmte. Belangrijk om je verse maaltijd dus goed af te dekken en in de koelkast te bewaren, het liefst binnen twee uur na bereiding. Je eten blijft dan nog één tot twee dagen goed.
De temperatuur die aanbevolen wordt om eten warm te houden is 60 graden. Als het eten langer dan 20-30 minuten warm gehouden moet worden dan kun je het eten het beste afdekken met aluminiumfolie of een deksel om te voorkomen dat het teveel uitdroogt.
Mijn oprechte advies is om het weer op te warmen in een broodroosteroven of magnetron als je thuiskomt . Als je het eten echter niet opnieuw kunt opwarmen, koop dan een warmte-isolerende herbruikbare tas. Bewaar het eten daarin totdat je klaar bent om te eten.
Hetzelfde geldt voor afhaalmaaltijden, zoals Chinees. Er blijft vaak genoeg over voor een hele nieuwe maaltijd. Hoe lang kun je de restjes bewaren? Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C.
Heb je geen magnetron, dan kun je de bami opbakken en het vlees en de saus in een pannetje verwarmen. In de oven droogt het vermoedelijk wat teveel uit. Natuurlijk kun je ook gewoon alles door elkaar gooien en opbakken. Niet op te hoge temperatuur ; het hoeft eigenlijk alleen maar weer warm te worden.
U kunt uw Chinese eten op verschillende manieren opwarmen . Welke methode u ook kiest, u moet de overgebleven afhaalmaaltijd weer opwarmen tot een temperatuur van ten minste 74°C (165°F) om ervoor te zorgen dat alle bacteriën worden gedood. Een voedselthermometer kan handig zijn om de interne temperatuur te controleren.
Je kan de bami goreng het beste opbakken in een droge koekenpan en de rempah met saus opwarmen in een pannetje. Wordt de bami wat droog voeg dan een heel klein scheutje water toe. Je kan de bami en rempah ook afgedekt opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ongeveer 8-10 minuten.
Over het algemeen kun je eten van de Chinees beter binnen 2-3 uur eten. Maar goed, als je het bewaart in de koelkast houd dan max 4 dagen aan.
Als je voedsel warm wil houden, is het een goed idee om het in te pakken met de reflecterende en dus glanzende kant van de aluminiumfolie aan de binnenkant. Wil je voedsel koud houden, dan is het beter dat de matte kant aan de binnenkant zit.
Plastic huishoudfolie
Per gram is huishoudfolie zo'n acht tot negen keer minder belastend voor het milieu dan aluminiumfolie dankzij de CO2 productie. En dan is een vel aluminiumfolie nog zwaarder ook. Een groot nadeel van huishoudfolie is weer dat je het vaak echt maar een keer kunt gebruiken.
Dit kan een reactie veroorzaken met het aluminium, wat mogelijk de smaak van je eten beïnvloedt. Wil je bevroren voedsel opwarmen in de oven, laat het voedsel dan eerst helemaal ontdooien voordat je het inpakt in folie in de oven doet. Doe je dat niet, dan kan er vocht ontstaan en kan de folie scheuren.
Bekleed een koelbox met in folie gewikkeld karton; verwarm in folie gewikkelde stenen in eenoven van 500 graden; bedek met een ander stuk karton en je hebt een draagbare hotbox om eten UREN warm te houden. Perfect voor tailgating.
Een goede optie hiervoor is het gebruik van aluminiumfolie en handdoeken. Aluminiumfolie strak over de bovenkant van de schaal wikkelen zal stoom en vocht vasthouden . Het gebruik van een paar handdoeken om de schaal verder in te wikkelen zal ook warmte vasthouden. Door beide methoden samen te gebruiken, blijft uw schaal langer warm.
Voedsel afdekken
Wanneer je eten nog warm is komt er veel damp vrij, dus als je het niet meteen afdekt of in een bakje doet dan droogt het eten uit.
Houd gekookt vlees warm door het aan de zijkant van het grillrek te leggen, niet direct boven de kolen waar het te gaar kan worden . Thuis kan het gekookte vlees warm worden gehouden in een warme oven (ongeveer 200 °F), in een chafing dish of slowcooker, of op een warmhoudplaat.
Warmhoudfunctie. De warmhoud functie kan worden gebruikt om het voedsel dat al gekookt is warm te houden. De temperatuur staat voorgeprogrammeerd op 60 °C en zorgt ervoor dat het voedsel niet verder gaart.
" Als je liever geen aluminiumfolie gebruikt, plaats het vlees dan 10 minuten in een voorverwarmde oven van 50°C.