Bedwantsen houden niet van munt- en lavendelolie
Munt- en lavendelolie schijnt ook te werken om bedwantsen te bestrijden. De geur moet bedwantsen wegjagen, het roept namelijk een allergische reactie bij ze op. Moet er natuurlijk niet iemand bij jou thuis ook allergisch zijn voor de sterke geuren van deze oliën.
Ga niet zelf bedwantsen bestrijden. Het kost jou veel tijd, terwijl bedwantsen spray peperduur is en amper werkt. In de tussentijd loop je bovendien het risico dat de plaag zich verspreid, waardoor je nog meer geld kwijt bent.
Bedwantsen komen voor op plekken waar mensen samenkomen om te slapen en te reizen. Denk aan B&B's, hotels of vakantieparken, maar ook aan bussen, treinen en vliegtuigen. De bedwantsen zitten voornamelijk in bedden, want ze leven van bloed.
Hoe kun je bedwantsen krijgen? Je komt aan bedwantsen door in een besmette kamer te logeren. De beestjes in bed kruipen op een gegeven moment ook ongezien in koffers. Eenmaal thuis pak je je bagage uit en verspreidt de bedmijt zich langzaam naar allerlei ruimtes, maar vooral naar kamers waar bedden staan.
Iedereen kan bedwantsen krijgen. Bedwantsen kunnen zelfs voorkomen in de duurste en schoonste hotels. Dat er bedwantsen aanwezig zijn in uw huis, wil absoluut niet zeggen dat uw huis vies is. Als u bedwantsen heeft is het wel zeer verstandig om zo snel als mogelijk actie te ondernemen.
Bedwantsen hebben genoeg aan één beet per week om zich te voeden. Dit doen ze vooral 's nachts, want ze hebben een hekel aan licht. Overdag bijten ze ook, maar dan alleen als ze heel hongerig zijn. Bedenk wel dat ze sowieso heel lang zonder voedsel kunnen.
Wanneer u de wantsen kwijt wilt kunt u ze het beste opzuigen met de stofzuiger. Daarna wel de stofzuigerzak vervangen. Vervolgens kunt u het beste in het voorjaar, wanneer de wantsen weer uitgevlogen zijn, buitenom langs de gevel van uw woning alle gaten en kieren afkitten waar wantsen door naar binnen kunnen komen.
U herkent een plaag van bedwantsen aan donkere of zwarte vlekken aan de zoom van de matras. Dit komt door de poep van de bedwants. Ze hebben een aparte geur. Ze ruiken naar zoete amandel of koriander.
Vaak bevatten dit soort sprays permethrin en tetramethrin: dit zijn stoffen die inwerken op zenuwstelsels van insecten. Ofwel je spuit het goedje op de beestjes of je behandelt er zoveel mogelijk kieren en gaten in muren of vloeren mee.
Bedwantsen bijten, waardoor je rode bultjes op je huid kunt krijgen. Deze bultjes zien eruit als muggenbulten en ze jeuken. Na een paar weken verdwijnen de bultjes. Bedwantsen bijten je op plekken waar je lichaam het matras raakt.
Meestal krijg je bedwantsen in huis op het moment dat je ergens anders geslapen hebt. Ze blijven niet op mensen zitten, maar kruipen in kleding en koffers. De randen en naden van je koffers en tassen moeten dus goed geschrobd worden met heet water.
Op de plek van de beet ontstaat een klein rood bultje, net zoals bij een muggenbeet. Sommige mensen reageren heftiger op een insectenbeet dan andere. Ze krijgen grotere bultjes, roodheid op de huid rondom de beten en meer jeuk. Er kan ook een allergische reactie ontstaan, waardoor de huid er vlekkerig uit gaat zien.
Volwassen bedwantsen leven 6-12 maanden en kunnen ver-scheidene maanden tot wel een jaar zonder eten overleven. Onder optimale omstandigheden kan de bedwants in 6-8 weken geslachtsrijp zijn. Maar dit kan ook veel langer duren.
Kan ik andere mensen besmetten? Nee. Bedwantsen blijven niet op het lichaam. Alleen tijdens het voeden zoeken ze mensen op.
Oorspronkelijk komen de bladpootwantsen voor in Noord-Amerika, maar sinds 2007 worden ze ook hier in Nederland steeds vaker gezien. Het meest zie je deze insecten in gebieden waar veel dennenbomen, zoals de grove den, staan en in Brabant staan heel veel dennenbomen.
Ze hebben een steeksnuit, maar de wants steekt niet en valt normaal gesproken ook geen mensen aan. Je kunt er ook niet ziek van worden. '
De wants, een schadelijk insect, komt oorspronkelijk uit Azië en kan grote schade aan fruitgewassen veroorzaken. 'Schildwantsen worden ook wel stinkwantsen genoemd en dat is niet voor niets: ze kunnen een vies stinkende vloeistof afgeven.
Wantsen zorgen niet alleen voor overlast, maar kunnen ook nuttig zijn. Roofwantsen bijvoorbeeld richten geen schade aan gewassen aan. Deze worden soms zelfs ingezet om schadelijke insecten te bestrijden in de tuinbouw. Dit is een milieuvriendelijke bestrijdingsmethode.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
De aller beste manier om bedwantsen te bestrijden is door middel van hitte. Ook wanneer je op vakantie bent! Wellicht heeft het hotel een wasmachine en een droger waar je gebruik van kunt, zo niet, dan zal je naar de plaatselijke wasserette opzoek moeten. Was en droog je kleding zo heet mogelijk.
Bedwantsen kunnen zich snel voortplanten. Een vrouwtje legt ongeveer 10 eitjes per dag en tweehonderd eitjes in haar hele leven. Een bed wordt meestal elke nacht beslapen en daardoor is er volop voedsel, jouw bloed, te krijgen voor de bedwantsen. Hoe meer bloed, hoe meer kans op bevruchting bij een vrouwtjes bedwants.
U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft een grote bult. De angel van de bij blijft in uw huid zitten.
Heet of warm water gebruiken om bedwantsen te doden
Laat het er zo lang mogelijk erin staan en je bent klaar. De bedwantsen zullen natuurlijk ver voordat je klaar bent met de “warmtebehandeling” verdrinken, maar het gaat hierbij meer om het doden van eventueel aanwezig eieren.
Hoe ziet huiduitslag eruit ? Een huiduitslag is een plots verschijnen van rode, roze of paarsrode bultjes of vlekjes op een bepaalde lichaamsdeel (bijv. het gezicht of de handen) of over grotere delen van het lichaam. Wanneer de gehele huid rood is spreken we ook wel van erytrodermie.