Het mpoxvirus wordt overgebracht door intiem contact, zoals zoenen, vrijen en seks met iemand die besmet is. Heel soms wordt het virus overgebracht via besmet materiaal (bijvoorbeeld beddengoed). Het virus kan binnendringen via de slijmvliezen en kleine wondjes/scheurtjes in de huid.
U kunt het virus krijgen als u iemand met apenpokken veel aanraakt.Zoals bij lang knuffelen, zoenen of seks. Het vocht uit de blaasjes kan dan via uw handen in uw ogen, neus of mond komen. Of het kan door kleine wondjes op uw huid in uw lichaam komen.
Het apenpokkenvirus is een virus dat kan overspringen van dier naar mens. Dat kan ofwel via direct contact gebeuren, ofwel door besmette producten te eten.
Na het indrogen van de blaasjes blijven korsten over die uiteindelijk na twee tot drie weken van de huid afvallen. Zodra de korstjes genezen zijn, zijn alle andere symptomen doorgaans ook verdwenen. Opvallend bij de huidige uitbraak is dat de uitslag bij het merendeel van de gevallen begon rond de anus en schaamstreek.
Zolang apenpokken niet is uitgesloten of tot de infectie is genezen, blijft de patiënt in isolatie tot de letsels opgedroogd en genezen zijn, meestal is dit gedurende 21 dagen.
Het apenpokkenvirus dat in 2022 in Europa is aangetroffen wordt voornamelijk bij jonge volwassen mannen gezien. Zowel jongens/mannen als meisjes/vrouwen kunnen apenpokken krijgen.
De incubatietijd van MPXV is gemiddeld 6 tot 13 dagen (spreiding 5-21 dagen). In studies tijdens de huidige uitbraak is dit interval ook voor de huidige clade IIb bevestigd (Miura 2022, Ward 2022, Zachary 2023).
Wie kunnen de prik tegen mpox krijgen? De vaccinatie tegen mpox is voor de volgende groepen: mannen die seks hebben met mannen (MSM mannen die seks hebben met mannen (mannen die seks hebben met mannen))transgender personen.
Bij beide ontstaan na de incubatieperiode plots griepachtige symptomen, zoals koorts (>38°C), malaise, hoofdpijn, uitputting, rugpijn en soms buikpijn, braken en delirium. Deze prodromale verschijnselen duren gemiddeld 2 tot 3 dagen.
Het mpoxvirus wordt overgebracht door intiem contact, zoals zoenen, vrijen en seks met iemand die besmet is. Heel soms wordt het virus overgebracht via besmet materiaal (bijvoorbeeld beddengoed).
Aantal besmettingen
Het aantal mensen dat sinds de uitbraak in Nederland besmet is geraakt met monkeypox bedraagt 818, waarvan 6 vrouwen. Iedereen kan monkeypox krijgen en het virus komt voor in alle leeftijdscategorieën.
Als je in 2022 al volledig gevaccineerd bent
Je bent volledig gevaccineerd als je vorig jaar 2 prikken hebt gehad. Je bent ook volledig gevaccineerd als je vorig jaar 1 prik hebt gehad, omdat je vóór 1975 geboren bent en als kind al tegen pokken bent gevaccineerd.
2 weken na de prik werkt het vaccin.
Het belangrijkste verschil tussen beide ziekten is dat de blaasjes bij apenpokken zich allemaal in hetzelfde stadium bevinden, vertelt de Wit. 'Ze hebben bijvoorbeeld allemaal nog geen korstje. Bij waterpokken lopen deze verschillende stadia door elkaar. Sommige blaasjes zijn nog open en andere hebben al korstjes.
Als je op oudere leeftijd waterpokken krijgt, kun je erg ziek worden. Je kunt bijvoorbeeld longontsteking krijgen. Ben je ouder dan 12 jaar en krijg je waterpokken? Bel dan binnen 24 uur de huisarts.
Het is niet bekend of de vaccinatie met Imvanex® mpox en de verspreiding ervan helemaal kan voorkomen. Het is mogelijk dat bij sommige mensen toch nog een milde vorm van de ziekte ontstaat en dat zij het virus ondanks vaccinatie toch kunnen doorgeven.
In Nederland zijn sinds het virus in april opdook 712 gevallen bekend van mensen die apenpokken hebben of hebben gehad. Veruit de meeste besmette personen wonen in de regio Noord-Holland en Flevoland (429) en de regio West (102) waar ook Haaglanden onder valt.
Apenpokken is vernoemd naar apen omdat het virus in 1958 voor het eerst werd ontdekt bij deze diersoort. In 1970 werd het virus voor het eerst vastgesteld bij mensen. Daarna verspreidde het zich onder mensen in met name West- en Centraal-Afrikaanse landen.
Vooral de hoeveelheid antilichamen bleek tot 75 jaar na vaccinatie, levenslang dus, stabiel te blijven in het bloed.
In 1980 werd de wereld pokkenvrij verklaard en het vaccineren wereldwijd gestaakt. In Nederland is men in 1974 gestopt met de algemene zuigelingenvaccinatie.
De uitbraak van het apenpokkenvirus is in Nederland vrijwel voorbij, meldt het RIVM. Daarom stopt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu binnenkort de vaccinatiecampagne. Het aantal nieuwe besmettingen is al een paar weken erg laag.
Windpokken zien eruit als rode bultjes of blaasjes op de huid. Je kind kan tegelijkertijd zowel rode vlekjes, bultjes, blaasjes als korstjes (opgedroogde bultjes) hebben. De vlekjes lijken soms wel op muggenbeten, maar windpokken komen meer verspreid voor op het lichaam.
Bijna elk kind krijgt een keer waterpokken. Je kind krijgt vlekjes, blaasjes en korstjes over het hele lichaam, ook in de mond en tussen het haar. Er is geen medicijn waardoor waterpokken sneller over gaat.
Die beginnen vaak in het gezicht en spreiden zich uit over de rest van het lichaam, waaronder de handen en voeten. Dat kunnen vlekjes zijn, die veranderen in bultjes, daarna in blaasjes, vervolgens in pusblaasjes en uiteindelijk in korstjes. Meestal verdwijnen die huidafwijkingen weer na twee tot vijf weken.