De meeste vissen paren door “kuit te schieten”. Een vrouwtjesvis laat op een gegeven moment haar eicellen in het water. De eitjes dwarrelen nu door het water en hechten zich uiteindelijk aan waterplanten. De mannetjesvis laat nu zijn zaadjes achter op de eicellen van de vrouwtjesvis.
Levendbarende vissen
Het vrouwtje bevalt van volledig gevormde, vrij zwemmende jongen. De vrouw wordt inwendig bevrucht door het mannetje en draagt de jongen ongeveer een maand voor ze worden geboren. Na geboorte zwemmen de jongen weg, verstoppen zich en beginnen met het zoeken naar voedsel.
Hoewel er verschillende vissoorten zijn die levende vissen baren, leggen vrouwelijke goudvissen eieren (kuit) waar de guppen uit komen. Het leggen van de eitjes heet “kuit schieten”. Nadat de eitjes gelegd zijn bevrucht een mannetjes goudvis de eitjes. De bevruchting vindt dus niet in de vis plaats, maar daarbuiten.
De natuur belastte het mannetje om het vrouwtje te helpen bij het afstoten van de duizenden eieren. Twee of meer mannetjes jagen achter het bewuste vrouwtje en drukken met hun kop tegen de zijlijn van de vis om de lozing van de eieren te bevorderen. Het hele spektakel duurt soms een hele dag of langer.
De familie Poeciliidae bevat veel soorten die kunnen verschillen in hun huisvestingseisen. In het algemeen hebben deze vissen, waaronder de bekende levendbarenden, de guppy, molly, platy en zwaarddrager, een watertemperatuur nodig tussen 22 en 25 graden.
Dit wordt paaien genoemd. Er zijn echter ook soorten als de guppy en zwaarddragers waarbij de eitjes inwendig worden bevrucht en volledig ontwikkelde jongen ter wereld komen. Visseneitjes zijn over het algemeen klein en doorzichtig, evenals de larve.
Guppy's vallen in de categorie van levendbarenden en leggen daarom geen eitjes. Tijdens de bevruchting worden de eitjes in het moederlichaam bevrucht en zullen deze zich ontwikkelen tot baby guppy's. Tijdens de bevalling komen de jongen levend naar buiten, vaak wel nog voorzien van een dooierzak.
Het mooiste zou zijn als je de babyvisjes weer snel terug kan plaatsen. Omdat in je aquarium de waterwaardes optimaal zijn en dit een gunstige werking heeft op de doorgroei. Dus wanneer je babyvisjes iets groter zijn dan de bek van de andere vissen, dan plaats je ze meteen terug in aquarium.
Jonge goudvissen zijn bij de geboorte bijna allemaal zwart van kleur. Geleidelijk krijgen de vissen een oranje kleur. Na circa acht maanden is de helft van de jonge goudvissen oranje. Na een jaar is 80% oranje.
Dit is niet pesten, maar zoals je zelf aan aangeeft paaigedrag. Kan er behoorlijk ruw aan toe gaan. Soms zelfs zo erg dat een vrouwtje bezwijkt door continue mannen achter haar aan te hebben. Dat ze het meest achter de grootste aanzitten, is logisch te verklaren.
Ja, vissen vreten elkaar op. Met een beetje massel kun je de graten nog wel ergens op de bodem vinden.
Paring bij waterdieren
Waterdieren zoals amfibieën en vissen scheiden grote hoeveelheden eieren af in het water. Bij beenvissen wordt dit paaien genoemd. De bevruchting vindt meestal uitwendig plaats, dus buiten het lichaam van het vrouwtje.
Goudvissen worden geslachtsrijp als ze tussen de 1 en 3 jaar oud zijn. Dan is ook pas het verschil tussen de mannetjes en vrouwtjes te zien. De vrouwtjes krijgen een bollere buik en de mannetjes vertonen paaiuitslag, witte bolletjes rond de kieuwen en borstvin. De voortplanting van goudvissen luistert vrij nauw.
Het mannetje nadert het geslachtsorgaan van het vrouwtje met zijdelings naar voren gericht gonopodium. Het sperma bevindt zich in bundeltjes in het gonopodium en glijden daarin naar voren. Het copulatieorgaan wordt dan in de geslachtsopening van het vrouwtje gebracht en de bevruchting vindt plaats.
Een zwanger vrouwtje herkennen
Veel levendbarende vissoorten zullen gedurende de zwangerschap een bolle of uitstekende buik krijgen. Maar let op, mannetjes kunnen dit soms ook krijgen. Vooral na het eten hebben vissen vaak een dik buikje.
De meeste vissen paren door “kuit te schieten”. Een vrouwtjesvis laat op een gegeven moment haar eicellen in het water. De eitjes dwarrelen nu door het water en hechten zich uiteindelijk aan waterplanten.
Er bestaan duizenden verschillende soorten vissen. Bij sommige vissoorten is het verschil tussen het mannetje en het vrouwtje goed te zien. De mannetjes zijn vaak gekleurder, hebben langere vinnen en/of grotere staarten. De vrouwtjes zijn vaak saaier van kleur, bijvoorbeeld bruin of grijs.
Soms gedraagt een guppyman zich fatsoenlijk. Hij baltst voor een vrouwtje door zijn lichaam in een S-vorm te buigen en met zijn staart te trillen. Komt zij naar hem toe, dan draaien de twee om elkaar heen en brengt hij zijn sperma met haar medewerking in.
Baby goudvissen voeren met vers ei
Het gebruik eigeel van een hardgekookt ei en maal het fijn.
Het vrouwtje krijgt per keer tien tot zeventig jongen. Grotere vrouwtjes krijgen vaak meer jongen dan kleine vrouwtjes. Ze kan een behoorlijk opgezette buik krijgen, maar heeft er geen hinder van. Laat haar met rust als ze gaat afzonderen van de rest.
Dit moet in maart of april gebeuren.Je ziet aan de kleine witte knobbeltjes aan de kieuwen van het mannetje en aan de ronde opgezette vorm van het vrouwtje dat het voortplantingsseizoen is aangebroken.
Kleine vissen zijn zeer goed in staat hun eigen voedsel bij elkaar te zoeken. Ze eten insecten en larven die van nature in de vijver leven. Vissen voeren is alleen noodzakelijk wanneer je veel vissen of groter vissen in je vijver hebt.
Er kan makkelijk een cichlide koppel bij hoor en die eten ook gewoon jonge platy's en guppen op. Wel zorgen voor voldoende bodem schuilplaatsen door bv halve kokosnoot neer te leggen.
Wat je vooral niet moet doen is je baby guppy's beschermen. Gewoon in je bak laten zonder bescherming. Als een volwassen gup een baby te pakken krijgt en opeet, dan is dat geen probleem. Het is juist gezond voer voor je volwassen vissen!
Jonge vissen kunnen hooguit een aantal dagen zonder eten en moeten het liefst dagelijks gevoed worden.