Laat de taart of quiche eerst in de vorm een kwartiertje afkoelen en ga vervolgens met een mes langs de zijkantjes van je taartvorm. Haal de taart uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rek.
De quiche hoort ook niet te 'wiebelen' als je de bakvorm beweegt. Laat de quiche na het bakken even afkoelen en verwijder dan pas de vorm.
Neem een doek of ovenwanten en schud een beetje met de vorm zodat de cake loskomt. Leg het rooster op de cake en draai alles in een keer om. Haal nu de bakvorm voorzichtig van de cake en laat verder afkoelen.
Het bladerdeeg kan door de natte vulling dan niet gaar worden. Door gaatjes te prikken en wat paneermeel op de bodem te strooien, lukt het garingsproces beter. Je kunt er ook voor kiezen om de bodem eerst blind te bakken.
Door de gaatjes in de vorm circuleert de lucht beter en krijg je een knapperige bodem! De quichevorm van Masterclass uit de Crusty Bake serie heeft allemaal kleine gaatjes om de lucht te circuleren. De bodem van je taart of quiche zal hierdoor altijd lekker knapperig zijn.
Leg een bakpapiertje over het deeg, strooi er wat bakparels (of gedroogde peulvruchten) over, en bak ongeveer 15 minuten op 180°. Verwijder het papier en laat de bodem nog een 5-tal minuutjes in de oven uitdrogen.
Wanneer u een taart of cake maakt , hoeft u de vorm niet in te vetten voordat u deze met het deeg bekleedt. Het hoge botergehalte in het deeg voorkomt dat het deeg aan de vorm blijft plakken.
Blind bakken
De meest gebruikelijke manier om een zompige taartbodem te voorkomen is door een proces dat blind bakken heet. Blind bakken betekent dat je de bodem voorbakt (soms bedekt met bakpapier of folie en verzwaard met taartgewichten om te voorkomen dat de bodem gaat bubbelen) zodat deze hard wordt en knapperig wordt voordat je er natte vulling aan toevoegt.
Rond voorgemaakt bladerdeeg zit meestal al een vel bakpapier, dat kan je perfect gebruiken. Leg daarop je bladerdeeg, als je teveel deeg hebt, duw je dat terug naar binnen, tegen de rechtopstaande rand.
Gebruik liever een diepe (5cm) springvorm bekleed met bakpapier. Dit zorgt ervoor dat je custard mooi glad blijft en verkleint de kans dat je quiche te gaar wordt. Bij de meeste quiche recepten moet je de oven voorverwarmen op 180 of 200 graden.
Een quichevorm is een lage ronde bakvorm die meestal een gekartelde rand heeft. Je hebt quichevormen in verschillende formaten en gemaakt van verschillende materialen waarbij porselein, keramiek en metaal het vaakst voor komen. Een quichevorm is bestand tegen hoge oventemperaturen omdat je de quiche in de oven bereidt.
Het enige wat je nodig hebt, is bakpapier: papier dat vocht- en vetbestendig is en niet kan verbranden. Als je je bakvorm hiermee bekleedt, gebruik je geen extra vetstoffen van de boter in je bereiding en komt je gebak er nóg makkelijker uit.
Als je de quiche zachtjes schudt, moet het midden lichtjes meebewegen, maar het mag niet vloeibaar zijn. Satéprikker of mes: Steek een satéprikker of een mes in het midden van de quiche. Als deze er schoon uitkomt (er mogen wat kruimels aan zitten, maar geen natte vulling), is de quiche klaar.
" De meest voor de hand liggende oplossingen om een taart of gebak te ontvormen zijn het bakblik instrijken met boter en bloem en vormen gebruiken met een anti-aanbaklaag. Komt de taart of cake dan nog niet uit de vorm kan je altijd proberen het gebak heel voorzichtig los te snijden met een lang, scherp mes.
De Quichevorm heeft een losse bodem wat het uit de vorm halen van het gerecht makkelijker maakt. Ook heeft deze vorm een hoge rand zodat het gerecht lekker groot is en er dus veel personen van eten kunnen.
In noodgevallen kan een taartvorm werken. Als u een traditionelere bakvorm wilt gebruiken (zoals een cakevorm of brownievorm), kies dan voor metaal in plaats van glas.
Je bent er bijna, maar voordat je je taart aansnijdt, moet hij nog even afkoelen. Laat de taart of quiche eerst in de vorm een kwartiertje afkoelen en ga vervolgens met een mes langs de zijkantjes van je taartvorm.Haal de taart uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rek.
Probleem: Uw deeg blijft aan uw bakplaat plakken
Gebruik bakplaten/papier als barrière tussen uw bakplaten/blikken en uw bladerdeeg .
Geen deegroller nodig, want dit blad is klaar voor gebruik en wordt zelfs geleverd met bakpapier, zodat u het direct in de oven kunt zetten. De afzonderlijke lagen die ontstaan bij het bakken, geven bladerdeeg zijn unieke, luchtige textuur. Geschikt om thuis in te vriezen.
Redacteur: Ja, ik raad aan om de bodems voor quiches voor te bakken, omdat ik denk dat het helpt om te voorkomen dat ze zompig worden van de vulling. Hier is wat meer informatie over blind bakken: How to Blind Bake a Pie Crust.
Terwijl de bladerdeegjes ontdooien kun je alvast beginnen met het invetten van de ovenschaal. Doe je dit niet, dan krijg je de quiche er niet gemakkelijk uit en blijft de helft in de schaal plakken. Vervolgens ga je de ovenschaal met het bladerdeeg bedekken. Bedek de bodem en de zijkant van de ovenschaal.
Als je de eiercustard in een ongebakken korst giet, zal de vloeistof helaas in de korst sijpelen, waardoor deze niet knapperig wordt . De eenvoudige oplossing is om de korst blind te bakken voordat je de custard toevoegt.
Voorkomen van vastplakken
Een andere optie is om de pan in te vetten met boter of bakvet voordat u de korst toevoegt . U kunt ook bakpapier of aluminiumfolie gebruiken om de pan te bekleden voordat u de korst toevoegt, wat plakken voorkomt en het gemakkelijker maakt om de taart uit de pan te halen.
Gebruik eerst je vingers en dan een klein balletje deegresten om het deeg in de vorm te duwen. Gebruik je deegroller om de randen netjes bij te snijden door het over de bovenkant van de vorm te rollen. Druk het deeg voorzichtig omhoog langs de zijkanten zodat het iets over de bovenkant komt. Dit gaat krimpen tijdens het bakken tegen.
– Bak de quiche in het midden van de oven zo'n 25 tot 30 minuten. – Als de quiche aan de bovenkant te donker wordt, kan je de quiche afdekken met aluminiumfolie en dan verder bakken. Zo voorkom je dat de bovenkant aangebrand is, terwijl de binnenkant van de quiche nog gaar moet worden.