Maak de vlek vochtig met water, strooi er keukenzout overheen en laat het even intrekken.Vervolgens kun je met de stofzuiger en een vochtige doek het keukenzout verwijderen. Voor je het weet zijn de vlekken verdwenen!
Om uw matras te desinfecteren strooit u wat korrels baking soda gelijkmatig over het matras. Hierna gaat u er met een schone borstel overheen. Probeer de baking soda in het matras te borstelen en laat dit zo een paar uur liggen. Klop vervolgens het matras buiten goed uit.
Matras schoonmaken met baking soda of soda
Je strooit baking soda of normale soda op het textiel en laat dit een dag liggen zodat het kan inwerken. Nadien is het een kwestie van je bed goed stofzuigen. Je doodt hiermee vrijwel alle bacteriën die huishouden in je matras. De ideale manier om je matras te desinfecteren.
Matras schoonmaken met baking soda
De beste oplossing voor het opfrissen en schoonmaken van je matras: baking soda. Hoe pak je het aan? Strooi een ruime hoeveelheid soda over je matras en borstel de soda vervolgens in het materiaal. Laat dit een paar uur intrekken.
Stoffen bank schoonmaken met baking soda: strooi een kopje baking soda gelijkmatig over de bank. Laat de baking soda een nacht intrekken en verwijder het. Voor extra effect kan je vervolgens een sopje maken met baking soda en met een sponsje de bank poetsen.
Maak uw matras vrij van stof, huidschilfers en huisstofmijt met een dieptereiniging. Vanaf € 30,- wordt uw matras gereinigd, bestraald door UV-C licht om schimmels en bacteriën te verwijderen en wordt het matras voorzien van een preventiespray tegen huisstofmijt.
Met goed matrasonderhoud hou je je matras in top conditie!
Afritsbare tijken met een synthetische vulling kun je vaak wassen op 40 of 60 °C. Tijken met een natuurlijke vulling – zoals scheerwol, kameelwol of kasjmier – mogen niet in de wasmachine, maar kunnen chemisch worden gereinigd bij de stomerij.
De ergste vochtplekken kun je opnemen met droge, schone handdoeken. Probeer met deze handdoeken zoveel mogelijk vocht te onttrekken uit het matras. Als je geen vocht meer kunt opnemen met behulp van de handdoeken, kun je over het nog vochtige gedeelte van het matras wat bicarbonaat (zuiveringszout) strooien.
Mix dan een eetlepel afwasmiddel, een eetlepel azijn en twee glazen warm water in een kom. Poets met een sponsje dit mengsel over de vlek tot het vocht is opgenomen. Veeg het mengsel hierna weg met koud water en een schone doek.
Op je matras breng je gemiddeld 7 tot 8 uur per nacht door. Het is daarom niet verkeerd om je matras eens in de zoveel maanden een schoonmaakbeurt te geven. Maar hoe doe je dat dan? Volgens huishoudgoeroe Zamarra Kok hoef je je matras helemaal niet te reinigen als je een goede molton (een soort beschermhoes) hebt.
Een oplossing van zachte zeep en lauw water is voldoende om hardnekkige vlekken en kringen te verwijderen. Maak geen gebruik van houtschadelijke stoffen, zoals was, olie, agressieve schoonmaakmiddelen, sprays, schuurmiddelen of schuursponzen.
Maak een mengsel van één deel citroen en één deel water. Drenk hier het beddengoed in en laat intrekken. Dit werkt het best in een badkuip. Zo kun je direct het gehele beddengoed laten weken.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt. De precieze levensduur van een matras is echter afhankelijk van een aantal factoren.
Volgens verschillende fora en onderzoeken zit je met het 1 keer in de week verschonen van je bed altijd aan de veilige kant. Zo vermijd je zoveel mogelijk huisstofmijten, bacteriën en allergenen. Dit lijkt misschien wat vaak, maar zoals eerder gezegd klinkt het ook vrij logisch.
Als je een nieuwe matras hebt gekocht, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk gebruik van maken. Daarom is het goed om te weten dat je meteen gebruik kan maken van je matras, ook van een matras dat opgerold verkocht is. Het kan tot 3 dagen duren voordat het matras zijn volledige grootte en comfort heeft.
Schimmelvlekken op matrassen zijn altijd het gevolg van een vochtige matras. Schimmels zijn zeer schadelijk voor de gezondheid en de schimmelsporen kunnen bij inademen allergische reacties, astma of longproblemen veroorzaken.
Een topdek matras laten reinigen bij Stomerij.nl
We hebben namelijk door heel Nederland servicepunten zitten, waar u terecht kunt voor het laten reinigen en stomen van uw speciale, mooie kleding en ander textiel. Zo kunt u ons bijvoorbeeld een topdek matras laten reinigen.
Bent u op zoek naar een stomerij waar u uw matras kunt laten stomen? Zo'n matras stopt u niet zomaar even in de wasmachine. Het is dan beter om dit door een specialist op dit gebied te laten doen, die ervoor zorgt dat uw matras helemaal perfect wordt gestoomd.
Wat is de beste stoomreiniger om een matras mee schoon te maken? Het is niet nodig om een dure stoomreiniger aan te schaffen om je matras mee schoon te maken. Iedere stoomreiniger is ervoor geschikt. Zelfs een handstoomreiniger is te gebruiken, al zal je deze dan wel regelmatig bij moeten vullen.
“Baking soda is basisch en azijn is zuur”, legt Bock uit. “Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Soda is eigenlijk niets anders dat een vrij agressief schoonmaakmiddel. Chemische middelen en de natuur gaan absoluut niet samen. Je tuin is een aaneenschakeling van natuurlijke processen die met elkaar samenhangen.