Bloembollen groeien goed in Nederland, omdat hier de grond en het weer goed zijn. Bloembollen kunnen namelijk niet tegen erg koude winters en heel hete zomers. Achter de duinen in Noord- en Zuid-Holland ligt goede grond voor de bollenteelt. Bollen doen het goed in zandgrond met voldoende meststoffen en kalk.
Kweken van nieuwe tulpenbollen gebeurt door in het najaar (okt. -nov) kleine tulpenbollen te planten. De knoppen tussen de bolrokken van deze bollen groeien uit tot nieuwe bollen waarbij de oude bol word gebruikt als voedsel.
Bijna alle voorjaarsbloeiende bloembollen kunnen in de grond blijven zitten. De tulp echter niet, omdat die gevoelig is voor ziekten. De meeste zomerbloeiende bloembollen kunnen niet in de grond blijven zitten, omdat ze niet winterhard zijn.
De krokus vermeerdert zich door zelf nieuwe bolletjes aan te maken. De nieuwe bolletjes bij een krokus noem je broedbolletjes. In de herfst ontstaan ze aan de bovenkant van de bol. In het begin van de lente ontstaan hieruit nieuwe krokussen.
Verwilderingsbollen zijn winterharde bollen die ieder jaar terugkomen. Kenmerkend van deze bollen is dat ze zichzelf handhaven en vermeerderen. Ons assortiment bestaat uit vrijwel allemaal verwilderingsbollen, -knollen, en -wortelstokken. Sommige verwilderingsbollen zijn ook stinzenplanten.
Dit knolgewasje vermeerdert zichzelf, maar u kunt wel een handje helpen. Graaf elk jaar direct na de bloei een aantal polletjes op. Deel ze in kleinere stukken en plant ze weer op diverse plekken in de tuin. Door dit elk jaar te doen krijgt u steeds meer krokussen.
4 Bloempjes
De meeste sieruien hebben een ronde bloeiwijze, bestaande uit vele miniscule bloempjes. Bij sommige, zoals Allium 'Globemaster', staan die bloempjes dicht op elkaar en vormen zo echt een kogelronde bol.
Verwilderingsbollen zoals lenteklokjes, krokussen, narcissen, sneeuwklokjes en sterhyacinten, lijken een beetje op meerjarige bollen. Je hoeft ze ook maar een enkele keer te planten en dan komen ze ieder jaar terug. Daarbovenop vermeerderen deze bollen zich ook, zonder dat je er iets aan hoeft te doen.
Voorjaarsbloeiende bloembollen zoals tulpen, narcissen en hyacinten plant je in het najaar, vanaf september tot december, vóór de eerste nachtvorst. Ook vroege bloeiers zoals sneeuwklokje en irrissen plant je in het najaar.
De methode die het meest wordt toegepast is de vegetatieve vermeerdering: broedbollen, zijbollen, spanen, schubben, stekken, kralen, klisters of hollen. Alleen via vegetatieve vermeerdering is het mogelijk een nieuwe partij bloembollen te telen met hetzelfde uiterlijk en eigenschappen als de oorspronkelijke plant.
Na de goedkeuring worden de tulpen gekopt. Nu verspilt de tulp geen energie meer aan de bloem en kan de bol gaan groeien. Na het koppen wordt de tulp vaak nog beregend om de groei te bevorderen, zodat de grote bollen goed verkocht kunnen worden.
Wanneer bloembollen planten? Bollen worden geplant in de bollenplanttijd. Voor voorjaarsbloeiende bollen is dit september t/m half december. In de regel geldt dat hoe eerder ze geplant worden, hoe beter de bol aan zal slaan!
Water geven
Bolplanten groeien snel en verbruiken daardoor veel water. Geef daarom regelmatig water, zodat de kluit niet uitdroogt, maar niet zo veel dat de wortels in een laag water blijven staan. Bemesten is niet nodig, want ze halen hun voeding uit de bol en de grond waarin ze staan.
Hier kunnen verschillende redenen voor zijn: de bollen zijn te lang bewaard, de bollen zijn in een te vochtige omgeving bewaard, de bollen zijn in een te warme omgeving bewaard, de bollen zijn niet op tijd geplant, de bollen zijn niet goed verzorgd etc.
Waarom moeten bollen gepeld worden? Op de bol zitten oude plantresten en babybolletjes. De babybolletjes moeten van de grote bol afgehaald worden, omdat ze te klein zijn om te verkopen. Zij worden weer in de grond gestopt om nog verder te groeien.
Uitgebloeide bollen in potten
Dan kun je simpelweg de potten uit het zicht zetten. Ook kun je ervoor kiezen om de bollen met kluit en al uit je mooie potten te halen, om ze in een plastic pot op een andere plek te laten afsterven. Op die manier kun je andere planten in je mooie pot zetten.
U kunt de bloembollen na de bloei opgraven en bewaren of ze 2-3 jaar laten zitten. Tulpenbollen die in de grond blijven bloemen produceren. De tulpen zullen wel elk jaar kleiner worden.
Ze komen elk jaar terug. De meeste tulpenbollen moet je jaarlijks rooien en in het najaar opnieuw planten. Trek ze uit als ze zijn uitgebloeid. Kuil ze op in een verloren hoekje in de tuin.
Het vermeerderen van sieruien kan generatief door zaad of vegetatief door dochterbollen worden gedaan. Uitzaaien is alleen zinvol bij reine bollenrassen. Totdat het zaad zich heeft ontwikkeld naar een bol die kan bloeien, kunnen enkele jaren verstrijken.
Zet je een plant die veel licht nodig heeft op een donkere plek, dan kunnen de bloemknoppen zich niet ontwikkelen. Een te hoge of te lage temperatuur kan ook invloed hebben. Sommige soorten hebben zelfs een koude periode nodig voordat de bloemknoppen zich kunnen ontwikkelen, bijvoorbeeld tulpen en pioenrozen.
Het merendeel van de Allium zijn meerjarige bollen. Bij het rooien van de grotere soorten vormen 2 bollen samen één plant. Een bol wordt verkocht en de andere weer geplant. Na de bloei kunnen ze jarenlang blijven staan.
Wat zijn geschikte verwilderingsbloembollen? Zoals net ook genoemd zijn de krokus, de narcis en de hyacint geschikt voor het laten verwilderen. En daardoor vele jaren bloei plezier. Maar ook de allium en vele tulpensoorten lenen zich heel goed voor deze bloei- en groeimethode.
Tulpen zijn bollen die je gemakkelijk kunt vermeerderen. Als je de bollen in de zomer uit de grond haalt kun je aan de onderkant van de bol kleine bolletjes zien zitten. Dit zijn bloembollen in de maak. Deze kun je losmaken van de 'moeder tulpenbol'.
Nadat ze in het voorjaar is uitgebloeid, kunnen de bolletjes gewoon in de tuin of pot blijven staan. De bollen vermenigvuldigen zich en in de loop van de tijd komen er steeds meer bloemetjes in de tuin.