Wolvet wordt uit wol gewonnen door het te wassen en vervolgens het water te laten verdampen. Daarna wordt het gereinigd. Wolvet wordt veel gebruikt in zalven en crèmes, omdat het goed in de hoornlaag van de huid trekt.
De lanoline wordt gewonnen door het wassen van wol. Als het water verdampt blijft het wolvet over. Daarna wordt het gereinigd en gebruikt in o.a. verzorgingsproducten.
Wolvet of Lanoline
Wolvet wordt ook wel Lanoline Alcohol (of Lanoline) genoemd. Het wordt verkregen uit de vacht van schapen, schapen hebben talgkliertjes die een gelige talg afscheiden. Je kunt in een schapenvacht deze talg goed zien zitten, het zijn kleine gele bolletjes.
In welke producten komt lanoline voor? Wolvet of lanoline kunnen we vinden in talrijke cosmetica en toiletartikelen zoals crèmes, rouge, lippenstift en balsems, zeep, shampoo en doucheproducten. Ook in farmaceutische preparaten zoals zalven, crèmes, zetpillen en dergelijke kunnen wolvetten verwerkt zijn.
Lanoline is eigenlijk hetzelfde als wolvet. Met wolvet wordt meestal het vet bedoeld dat in de wolwasserij uit de wol wordt gewassen. Zodra het wolvet is klaargemaakt voor bijvoorbeeld lichaamsverzorging, wordt het lanoline genoemd. In de praktijk worden de twee benamingen vaak door elkaar gebruikt.
Lanoline is niet schadelijk voor de baby en mag dus gewoon op de tepel blijven zitten bij het voeden. Een erg dikke laag lanoline kan voor het voeden echter best afgeveegd worden zodat de baby de grip op de borst niet verliest.
Lanoline staat bekend om de helende, verzorgende en verzachtende werking voor huid en haar. Lanoline trekt goed in de hoornlaag van de huid, het lijkt op huidvet en heeft helende en verzachtende eigenschappen. Daarom wordt lanoline veel verwerkt in verzorgingsproducten.
Wolvet (lanoline) is een complex mengsel van alcoholen en vetzuren, dat vaak toegepast wordt in zalven en cosmetica wegens de waterbindende en goed emulgerende eigenschappen. Het is een natuurproduct, bereid van schapenwol.
Een allergische reactie op natuurlijke materialen zoals wol komt zelden voor. Wel kunnen mensen met een droge of atopische huid last krijgen van huiduitslag – eczeem – wanneer ze bepaalde soorten wol dragen. Schapenwol bevat ruwere vezels wat bijvoorbeeld de huid zou kunnen irriteren.
Ja, vaseline is goed voor de huid! Het fijne van vaseline is dat het erg stabiel is en daarom bijna nooit een allergische reactie veroorzaakt.
Zoals vermeld, is wolvet afkomstig van de wol van schapen. Wolvet is talg dat ervoor zorgt dat schapenwol waterafstotend is. Hierdoor blijft de wol in een goede conditie. Wolvet wordt nadat de schapen geschoren zijn van de wol gehaald.
In het algemeen geeft cetomacrogol crème geen klachten. Krijg je overgevoeligheidsklachten, zoals huiduitslag, galbulten of jeuk? Raadpleeg dan de arts of apotheker.
Heilwol/heilwolle, ook wel gekaarde wol, heelwol, ruwe wol of genezende wol genoemd. Het is een 100% natuurlijk geneesmiddel en multi-inzetbaar voor zowel moeder als kind. Ook kan het als wandelwol gebruikt worden en wordt het ingezet bij blaren tijdens het wandelen.
Wolvet is de vettige talg dat voorkomt in de wol van schapen. Wolvet bestaat grotendeels uit wassen en bevat anders dan vet nauwelijks triglyceriden. Lanoline is vaak een mengsel van wolvet met nog een ander ingrediënt zoals vaseline.
De ruw gekaarde wol gaat met dezelfde temperatuur in het water. Dan giet ik er langzaam warmer en warmer water in tot ik gekookt water bij de wol doe. Ik probeer een temperatuur van 65 tot 70 graden Celcius te bereiken, zodat de lanoline in de wol goed oplost. De emmer met dichte deksel laat ik een nacht staan.
Vitamine D3 uit wolvet. Wolvet is een bekend bestanddeel in natuurcosmetica en is de meest gebruikte grondstof voor de productie van vitamine D in voedingssupplementen. De vitamine D wordt gevormd door het vet uit schaapswol (lanoline) bloot te stellen aan ultraviolet licht.
Kriebel wol
Hoe dikker de wolvezel, des te stugger hij aanvoelt. Het prikken van de wol wordt veroorzaakt door schubachtige buitenlaag van de wolvezel. De wolvezel bestaat uit weerhaakjes.
Katoen is net als zijde een natuurlijk product, waardoor het een goede keuze is voor de gevoelige huid. Doordat katoen ademt en ventileert, is het niet zweterig en raakt je huid niet snel geïrriteerd. Het is veerkrachtig, duurzaam en geeft warmte en zachtheid.
Alpaca wol
Krijg je altijd jeuk van wol? Alpaca wol bevat geen wolvet lanoline en prikt niet, daardoor is de stof perfect bij allergische reacties of een gevoelige huid.
Ook de lanettezalf en cetomacrogolzalf werken goed bij een erg droge huid. De crèmes en zalven houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid. Eczeem verergert minder snel en klachten als jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken verminderen. Dit effect merkt u binnen een paar dagen.
Wolvet of lanoline is het vet dat voorkomt in de wol van schapen. Wolvet wordt uit wol gewonnen door het te wassen en vervolgens het water te laten verdampen. Daarna wordt het gereinigd. Wolvet wordt veel gebruikt in zalven en crèmes, omdat het goed in de hoornlaag van de huid trekt.
Als je een vette huid hebt, dan heeft u waarschijnlijk niet zoveel hydratatie nodig als iemand met een droge huid. Te veel hydratatie kan de poriën verstoppen en tot puistjes leiden.
Hyaluronzuur is in staat om tot wel 100 keer zijn eigen gewicht in water vast te houden en is hierdoor een perfecte hydraat voor de vochtarme huid. Daarnaast zijn er meer natuurlijke vochtaantrekkers die geschikt zijn om de huid gehydrateerd te houden, zoals Aloë Vera, melkzuren en fruitzuren.
Voor een droge huid is het belangrijk om huidverzorgingsproducten te gebruiken die vochtbindend zijn, zodat er niet te veel verdamping optreedt. Hiervoor zorgen ingrediënten als glycerine in combinatie met hyaluronzuur. Retinol werkt als vitamine A en houdt de huid stevig en soepel.