Maak een mengsel van witte azijn (een half kopje), water (één kopje) en afwasmiddel (twee eetlepels) en breng dit aan op de kurkumavlek. Laat dit ongeveer 20 minuten intrekken, wrijf de stof tegen elkaar aan om de resten los te maken en was het kledingstuk dan in de wasmachine.
Voor deze reinigingsmethode heeft u een schaaltje, water en baking soda nodig. Maak in de schaal een mengsel van lauwwarm water en baking soda en breng dit aan op de kerrievlek. Laat dit ongeveer 5 minuten intrekken en was het kledingstuk dan in de wasmachine.
Oorspronkelijk werd de werking van ossengal ontdekt door een apotheker. Gal in je lichaam breekt vet af waardoor je eten makkelijker verteert. Ossengalzeep heeft een gelijkaardige werking op vlekken in textiel. Het is een natuurlijk middel en bovendien biologisch afbreekbaar.
Maak een sopje van water en soda. Wrijf de soda even goed over de gele vlekken heen, zodat het goed in kan trekken. Laat dit een uurtje zo staan. Vervolgens kun je het kledingstuk gewoon in de wasmachine doen, en de gele vlekken zijn verdwenen.
Vlekken verwijderen met azijn
Veel vlekken krijg je weg met dit wondermiddel. Denk aan bloedvlekken, koffievlekken, theevlekken, jodiumvlekken, zweetvlekken en deodorantvlekken. Meng drie delen azijn met een deel water, laat het textiel met de vlek een nachtje weken en was het op de gebruikelijke manier.
Bij laboratoriumtesten blijkt de curcumine in kurkuma te werken als antioxidant. Dit betekent dat het celbeschadiging vertraagt. Bovendien blijkt het een antibacteriële werking te hebben. Het zou hierdoor acne kunnen tegengaan.
Effecten voor je gezicht
Kurkuma zal helpen bij het herstellen van puistjes, roodheid, littekens en nog veel meer. Naast het feit dat kurkuma hulp biedt bij het fixen van de issues met jouw velletje, is de specerij een belangrijke antioxidant voor de huid. Het zorgt namelijk voor een mooie glow en laat je huid stralen.
Het is allereerst anti-bacterieel en anti-irriterend. Maar een kurkuma masker schijnt ook te helpen tegen acne en acne littekens , vermindert rimpels en pigmentvlekken, verheldert je huid, vermindert de groei van de gezichtshaar, verwijdert dode cellen enz.
Handel snel. Kurkumavlekken trekken snel in de stof en zijn dan bijna onmogelijk om nog te verwijderen. Kies een Persil wasmiddel dat geschikt is voor de textielsoort en de kleur. Behandel indien noodzakelijk de vlek voor door het wasmiddel op de vlek aan te brengen en zachtjes in te wrijven.
Kurkuma vlekken op het aanrecht of op plastic materialen kan men verwijderen door met Baking Soda en water een pasta te maken, dit over de vlek(ken) uit te spreiden en kort te laten intrekken. De vlekken zijn dan eenvoudig te verwijderen door de pasta weg te poetsen.
Direct behandelen met water
Eerst vaste bestanddelen zoveel mogelijk verwijderen met een lepel. Direct een witte, katoenen badstof handdoek natmaken met koud water, uitwringen en plat op de vlek plaatsen. Laat de badstof handdoek liggen, zonder te spieken.
Zo spoel je restjes ketchup of tomatensaus uit de stof. Smeer de vlek voorzichtig in met, liefst vloeibaar, wasmiddel. Maak een draaiende beweging bij het inwrijven en werk van buiten naar binnen. Laat het kledingstuk ongeveer tien minuten in koud water staan.
Giet een klein beetje wasmiddel op de vlek en wrijf zachtjes met een tandenborstel of met een in water geweekte handdoek. Wrijf beide kanten van de stof in met het wasmiddel (pas op dat je geen gat in de stof wrijft) en laat het 10 minuten intrekken.
Daarnaast komen allergische (huid)reacties door kurkuma regelmatig voor. Wanneer je langere tijd grote hoeveelheden kurkuma gebruikt, kan dit bovendien leverschade veroorzaken. Het is advies is daarom om het gebruik van kurkuma in hogere doseringen (bijvoorbeeld door capsules of tabletten) met een arts te overleggen.
Kurkuma is bloedverdunnend, helpt om de samenklontering van bloedplaatjes te voorkomen en verlaagt de cholesterol. Verlicht gewrichtspijn bij reuma, artrose en artritis. Kurkuma wordt in Azië al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke pijnstiller.
De eenvoudigste manier om kurkuma-thee te maken is door een theelepel gemalen kurkuma en een snufje zwarte peper op te lossen in een glas warm water. Roer goed door en drink de kurkuma-thee wanneer de drank nog warm is. Voeg eventueel wat extra-vierge olijfolie toe.
Je kunt het bijvoorbeeld over je groenten strooien of in een soep of smoothie verwerken. Zorg wel dat je het met vet, groene thee, zwarte peper of omega 3-vetzuren (vis, schaal- en schelpdieren) combineert. Verschillende kruidenmixen, zoals kerriepoeder en de Thaise kruidenmix van Urtekram, bevatten kurkuma.
Scrub je huid met kikkererwtenmeel en kurkuma
Meng 1 eetlepel kikkererwtenmeel en een eetlepel (plantaardige) melk met een eetlepel kurkuma. Roer alles goed door elkaar en masseer het mengsel gedurende één minuut zachtjes met ronddraaiende bewegingen in op je huid en hals. Zo komen de dode huidcellen los van je huid.
Maak je eigen kurkuma masker
4 eetlepels kurkuma. Snufje zwarte peper. Meng de ingrediënten in een kom en doe het in een glazen potje. De opname van kurkuma wordt verhoogd met 2000% als er zwarte peper wordt toegevoegd aan het masker.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
Laat kleding met nare geurtjes een nacht in een emmer met koud water en een scheutje azijn weken. Na een wasbeurt zijn de geuren verdwenen! De kleur van je nieuwe kleding blijft na een nachtje weken in koud water en azijn in tact.