Zolang de luchtvochtigheid niet te hoog is, zal de was op het wasrek ook wel drogen. De beste manier is om de snelst drogende spullen in het midden te hangen en moeilijk drogende spullen aan de uiteinden.
Gemiddeld duurt het 24 uur voordat wasgoed binnen echt droog is. Gaat het drogen langzaam of wordt er niet voldoende geventileerd, dan heeft jouw sweater of broek na een dag een zurige lucht – oftewel de geur van natte hond – en kun je het wasgoed opnieuw in de wasmachine doen.
- Probeer de natte kledingstukken in de buurt van een frisse luchtstroom op te hangen, al is het maar een open raam met een licht briesje. Of zet een ventilator aan om een luchtstroom in huis te simuleren.
Gebruik een föhn.
Als je een föhn hebt, dan kun je die gebruiken om je kleding snel en intensief te drogen. Wring het natte kledingstuk eerst uit en leg het neer op een schoon en droog oppervlak. Stel de föhn in op een warme of hoge stand. De luchtstroom is belangrijker dan de warmte.
Leg je was niet op de verwarming
Het antwoord is simpel: de kans op schimmelvorming is veel groter als je de vochtige was op de verwarming legt. Het gebruik van de verwarming zorgt namelijk voor meer vocht en dus meer kans op schimmelvorming.
De was buiten drogen als het koud is, kan zeker. Al is het wel handig om de weersomstandigheden in de gaten te houden. Vooral wanneer er een zachte wind staat, droogt je was prima, al kan het wel iets langer duren dan in de zomer.
Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht en is daarom gunstiger voor de droogtijd van stucwerk.
Een magnetron
Het is perfect voor het drogen van kleine kleding stukken zonder extra elementen zoals plastic knopen en metalen ritsen. Het enige wat je hoeft te doen is voor 20 seconden kledingstuk in te stoppen en het daarna kort schudden. Als je deze actie 2-3 keer herhaalt, moete het droog zijn.
Op welke plek de was drogen in huis? Heb je geluk, gebruik dan een logeerkamer, de overloop op zolder of een ongebruikte kamer voor je droogrek. Zorg dat de ruimte genoeg geventileerd is zodat het vocht niet blijft hangen. Open een raampje en sluit de deur zodat de lucht kan circuleren.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Als je was dan droog is lucht je even flink door het raam wagenwijd open te zetten. De lucht die vol met vocht zit vliegt snel naar buiten. Er gaat dan natuurlijk wel wat warmte verloren, maar een stuk minder dan wanneer het raam de hele dag open staat. Bovendien is dat minder erg als je kleren al droog zijn.
Een wasje zorgt al snel voor twee liter vocht in huis. En dat is gevaarlijker dan je denkt. In een kwart van de huishoudens die binnen de was droogt, werden huisstofmijten aangetroffen die longinfecties kunnen veroorzaken bij mensen met een verzwakt afweersysteem.
Conclusie. Bij binnenshuis drogen van was neemt het vochtgehalte zeer sterk toe, waardoor huisstofmijten en schimmels welig tieren. Voor personen met een allergie of een verzwakt immuunsysteem kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Drogen doet u daarom best in een afzonderlijke ruimte of buiten, ook in de winter.
Een harmonica wasrek of uittrekbaar wasdroogrek aan de muur
Door de waslijn aan de muur te hangen i.p.v. op de grond te zetten neemt deze automatisch al minder ruimte in beslag. Op deze uitschuifbare wasdroogrekken heb je vaak meer ruimte voor je was dan op kleinere, uitklapbare wasrekken.
Het is gelukkig iets minder warm vandaag na de hittegolf, maar de komende weken blijft het zomers weer. Heerlijk. Mocht je toch wat minder goed slapen met die warmte: hang voortaan je natte was te drogen in je slaapkamer. Dit zorgt namelijk voor wat extra koelte in je kamer, waardoor de temperatuur wat zakt.
In de zon of de oven drogen
Snijd dat wat je wilt drogen in zo dun mogelijke plakjes en leg ze op een bakplaat, eventueel op een vel bakpapier. Verwarm de oven voor, op de laagste stand. Dit is meestal rond de vijftig tot zeventig graden. Schuif de bakplaat de oven in en wachten maar.
Als je rozemarijn wilt drogen, kan je dat op verschillende manieren doen. De snelste manier is in de microgolfoven, maar rozemarijn kan ook goed in de oven of in de droogoven worden gedroogd. Het is daarbij belangrijk dat de temperatuur niet hoger is dan 40°C.
Tip 1 Zelf kruiden drogen
Gebruik dan de magnetron! Spreid op een stuk keukenpapier een paar takjes verse kruiden uit (goed opletten dat ze elkaar niet raken) en leg daaroverheen een tweede velletje keukenpapier. Laat ze vervolgens drie minuten drogen in de magnetron op 600 Watt.
Als het 's avonds afkoelt wil die warme lucht het vocht ergens aan kwijt. Daardoor ontstaat vaak condens op tuinstoelen en gras, maar jouw was zal dat vocht ook heel goed gaan absorberen. Hang je het druipnat op, dan zal het de volgende ochtend een stuk droger zijn dan toen je het ophing.
Schoon filter en condensor
De condensor van je wasdroger onttrekt vocht uit de warme vochtige lucht. Wanneer de condensor vies is, kan het vocht niet uit de warme lucht worden gehaald. Dit zorgt ervoor dat je was niet meer goed wordt gedroogd.
Kleding droog
Als je broeken aan de waslijn (en dan wel binnen natuurlijk ;)) of binnen over de verwarming hangt, vergeet ze dan niet binnenstebuiten te keren. Op deze manier zal de broek sneller droog zijn omdat de dikke broekzakken beter aan de lucht kunnen drogen of met de broekzakken op de verwarming.
Laat je wasmachine nog een keer extra draaien
Een simpele truc om was sneller te laten drogen is om je wasgoed eens extra op te schudden na het wassen. Kleding dat gewassen is met een wasprogramma met laag toerental zijn vaak nog erg vochtig nadat het uit de wasmachine komt.
Temperatuur: Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller je wasje zal drogen. Tijd: In het najaar zal het langer duren voordat het vocht uit je kleding verdwijnt. Luchtvochtigheid: Een lagere luchtvochtigheid zorgt ervoor dat vocht makkelijker kan worden afgegeven aan de omgeving. Dit zorgt voor een sneller droogproces.