Nagels poetsen met tandpasta
Breng een kleine hoeveelheid tandpasta op elke nagel aan en wrijf het met een nagelborsteltje in je nagels. Laat het vijf minuten intrekken en spoel het vervolgens af met warm water. Herhaal dit een paar keer per week en je zult zien dan je nagels zichtbaar witter worden.
Waterstofperoxide en soda
Maak een mengsel van 1 eetlepel waterstofperoxide en 2 eetlepels soda. Dep vervolgens met een wattenschijfje het mengsel op je nagels. Laat dit 3 minuutjes inwerken en spoel je nagels af met lauwwarm water. Doe dit ongeveer om de 6 tot 8 weken voor een blijvend resultaat.
Borstel de viezigheid weg
Met een nagelborsteltje verdwijnt dit binnen een handomdraai. Houd je handen onder lauwwarm water. Maak ook vóór gebruik het borsteltje nat om de haartjes wat zachter te maken. Houd je nagels onder de kraan terwijl je het borsteltje zachtjes heen en weer beweegt.
Stof op de grond bijvoorbeeld bestaat voor een groot deel uit huidschilfers (jammie, we know). Ook onder je nagel kun je huidschilfers verliezen, ook al kunnen die er misschien wat moeilijker onder vandaan komen. Door de ophoping hiervan kan er dus een 'vies' randje ontstaan.
Normale, gezonde nagels zijn glad en egaal gekleurd. Geribbelde, broze of zachte nagels, witte vlekken of gele nagels kunnen daarentegen indicatoren zijn van verschillende aandoeningen, zoals stoornissen in de bloedsomloop, schildklierproblemen of tekorten.
Een gezonde nagel is lichtroze en een beetje transparant van kleur. Eventueel nog een klein wit maantje (lunula) boven de nagelriem. Nagels van zowel de handen als de voeten hebben goede verzorging nodig. Nagelbijten is niet goed voor de nagels en kan bijvoorbeeld ontstekingen aan de nagelriem (paronychia) veroorzaken.
Tenenkaas heeft geen relatie met voetschimmel en is geen huidaandoening, maar is een bacteriële ophoping in samenstelling vergelijkbaar met smegma of tandplak die verder geen directe kwalijke gevolgen voor de gezondheid heeft. Tenenkaas is te voorkomen door regelmatige reiniging van de nagelrand.
Er zijn meerdere redenen waarom je nagels geel kunnen verkleuren. Eén van de redenen is dat je rookt. Nicotine en teer komen in de buurt van je nagels en zorgen voor een verkleuring. Ook mensen met een verslechterde longfunctie hebben meer kans op gele nagels, hoe dit komt is niet precies duidelijk.
Veel schimmelnagels groeien in de hoogte ipv in de lengte, ze zijn dus verdikt. Vaak zijn ze 'brokkelig' zodra je dan gaat knippen of frezen springen er kleine stukjes van de nagel af. Vaak zijn ze geel/bruin van kleur, en schimmelnagels stinken..
Het sap van een citroen zit boordevol vitamine C en dat is goed voor je nagels. Meng citroensap met een beetje olijfolie, breng aan op je nagels en laat zo'n 15 minuten intrekken. Al het goede van deze twee ingrediënten wordt meteen opgenomen door je nagels en nagelriemen. Het werkt uitstekend als nagelverharder.
Verkleuring van de nagels
Schimmelnagels kunnen wit en donkerbruin tot zwart verkleuren. Bij infectie door sommige bacteriën kleurt de nagel groen. De aanwezigheid van een zwarte lijn kan wijzen op een onderliggende moedervlek. Blauwe verkleuring is meestal te wijten aan bloedophoping na een trauma.
Erg bleke of witte nagels ontstaan door ouder worden, maar het kan ook een teken zijn van serieuze aandoeningen, zoals bijvoorbeeld bloedarmoede, leverziekte, voedingsstoffentekort en hartfalen. Als de nagels vooral wit zijn met donkere randen, dan kan dit wijzen op leverproblemen zoals hepatitis.
Dit kan wijzen op veroudering van je nagel. Aan de andere kant kunnen bleke of doorzichtige nagels ook wijzen op ernstigere aandoeningen zoals bloedarmoede, hartfalen, leverziekte of ondervoeding. Vind jij je bleke nagels opvallend? Neem dan contact op met je huisarts.
Breedte of lengte ribbels
Ribbels over de breedte van de nagels die ook nog eens gepaard gaan met putjes kunnen duiden op psoriasis of artritis. Diepere groeven, lijnen, over de breedte van de nagel kan ook duiden op de aandoening Lijnen van Beau.
Witte nagels kunnen een indicatie zijn van diabetes of hartfalen. Witte nagels met donkere randen kunnen wijzen op leverproblemen zoals hepatitis. Mat witte nagels met een roze streep(je) aan de top wordt Terry nails genoemd.
Hoewel gellak niet schadelijk of gevaarlijk is, kun je toch infecties oplopen tijdens een gellak behandeling als je niet hygiënisch te werk gaat. Zeker als je dunne nagels of wondjes hebt, kun je een schimmel, bacterie of ontsteking oplopen. Dit voorkom je door al je nagels tools te desinfecteren voor én na gebruik.
'Draag ademende schoenen, liefst twee paar per dag, zodat ze kunnen drogen', somt Gaastra op. 'Was je sokken op minimaal 60 graden, zodat alle bacteriën doodgaan. Douche niet te lang en te warm en droog je voeten goed af.
Zweet stinkt niet op het moment dat het uit het lichaam komt, maar gewone huidbacteriën, die normaal op de huid voorkomen kunnen bestanddelen uit zweet omzetten in stinkende geurstoffen. De geur wordt dus veroorzaakt door de bacteriën. Door het aantal bacteriën op de huid te verminderen, kan men zweetvoeten bestrijden.
Behandeling van voetschimmel
Huidschilfers met daarin schimmelcellen blijven achter in sokken of in de naden van schoenen. In die huidschilfers kunnen schimmelcellen jarenlang blijven leven. Eenmaal van een voetschimmel genezen kunt u dus vanuit naden van uw schoenen heel makkelijk opnieuw besmet worden.
Het hydrateren van je nagels is belangrijk om droge velletjes te voorkomen. Deze velletjes worden gevormd door een te droge huid, dus hydrateer je nagels door je nagelriemen regelmatig in te smeren met vaseline, handcrème, lippenbalsem of kokosolie.
Het beste voor jouw nagels
Door je nagels regelmatig te knippen, hydrateren en schoon te maken, zorg je ervoor dat je deze vervelende problemen kunt voorkomen. Een manicure in huis of in een nagelsalon is de beste manier om je nagels in topconditie te houden.
Een vingernagel groet ongeveer 2 tot 3 mm in een maand, drie keer zo snel als je teennagels. Geinig weetje: in de zomer sneller groeien je nagels sneller dan in de winter.
Nagels groeien gemiddeld zo'n 0,1 millimeter per dag (dat is 1 centimeter per 100 dagen). Gemiddeld duurt het dus bij een vingernagel tussen de 4 en 6 maanden om volledig uit te groeien, terwijl dit bij een teennagel wel 12 tot 18 maanden kan duren!