Wat heel vaak goed helpt bij de motivatie om te sporten, is het bijhouden van je prestaties. Schrijf op na hoeveel push-ups je de eerste keer opgaf, of na hoeveel kilometer hardlopen je buiten adem was. Of houd je tijd bij. Je zult zien dat je na verloop van tijd vooruitgang gaat zien.
Het antwoord: Als je lusteloos bent, kan een uurtje sporten je energie een boost geven. 'Maar wanneer je voelt dat je te moe bent om inspanningen te leveren, sla je training dan een keer over en gebruik de extra tijd om uit te rusten,' zegt trainer Robert Reamer.
Zoek iets wat meer als plezier aanvoelt dan als sport
Als je geniet van vredevolle, rustgevende activiteiten, doe dan wat zonnegroeten in een yogaklas. Zet je graag een stapje in de wereld? Dan zijn danslessen misschien wel jouw perfecte work-out.
Zet je workouts in je agenda
Wanneer je iedere week je sportmomenten in je agenda vastlegt, zijn er geen excuses meer. Probeer deze afspraken echt te zien als tijd voor jezelf. Je zult zien dat het plannen zorgt voor meer motivatie om te gaan sporten. Zin of geen zin, een afspraak met jezelf kom je na!
Geniet ervan om met je lichaam bezig te zijn. Probeer het zo leuk mogelijk te maken voor jezelf. Sport met je favoriete muziek, sport in de buitenlucht, kies een leuke sport die bij je past, varieer en sport bijvoorbeeld af en toe samen met andere leuke mensen.
Veel tijdgebrek vanwege werk, gezin en hobby's. Geven vaker aan dan andere groepen dat ze te moe zijn om te sporten. Geven relatief vaak aan dat ze het niet kunnen betalen om (meer) te gaan sporten.
Leerlingen op HAVO/VWO geven aan dat ze te veel andere verplichtingen hebben. Alle jongeren ervaren weinig support vanuit hun omgeving. Rolmodellen die het gezonde voorbeeld geven zijn schaars en slechts 25% van de jongeren voelt zich aangemoedigd om meer te bewegen.
De reden om niet of weinig te sporten zijn dus vooral persoonlijk van aard. Tijdgebrek, gezondheid, al voldoende bewegen en het eigenlijk niet weten (het is geen gewoonte). Met name de laatste belemmering is interessant; soms weten mensen niet waarom ze dingen doen zoals ze doen.
Fitness is zo ontzettend veelzijdig! Je kunt eindeloos afwisselen met oefeningen. De ene keer doe ik alleen cardiotraining, de andere keer alleen krachttraining. Ik train soms met apparaten, maar ook met dumbells, elastieken, kettlebells, fitnessballen, bosuballen, springtouw en ga zo maar door.
In 2011 was 56 procent (meer of meest) gemotiveerd, in 2018 62 procent. Kijken we in de meting van 2018 naar de sport- en beweegfrequentie dan zien we, zoals te verwachten, dat mensen die weinig sporten en bewegen het minst gemotiveerd zijn (25%) en mensen die veel sporten en bewegen het meest zijn gemotiveerd (89%).
Waar komt het gebrek aan motivatie vandaan? Mensen kunnen slecht gemotiveerd raken vanuit een te hoge of te lage lichamelijke opwinding. Beide storingen gaan gepaard met lichamelijke en geestelijke ongemakken, zoals gevoelens en emoties.
Kies je focus gebied — negeer alles dat daarbuiten valt
Het lijkt misschien dat concentratie en motivatie vrij weinig met elkaar te maken hebben, toch hebben ze meer gemeen dan wat je misschien denkt. Neem bijvoorbeeld je eigen doelen. Misschien heb je een paar dingen die je wil bereiken.
Je mensen mee krijgen betekent dus ze de gelegenheid geven om hun behoefte aan helpen te vervullen. De sleutel daarbij is empathie. Empathie win je niet door afstand te nemen, hoog van de toren te blazen en bepaalde taken dwingend op te leggen.
Voetbal (3,5 miljard fans) Verreweg de populairste sport ter wereld is voetbal. Ook deze Britse uitvinding werd in de 19de eeuw een officiële sport met vaste regels. Sommige clubs die tegenwoordig in de Premier League spelen behoren tot de oudste ter wereld, zoals Stoke City dat in 1868 werd opgericht.
Is je conditie slecht, dan raak je snel buiten adem en gaat je hart als een gek tekeer om je lichaam toch van zuurstof te voorzien. Dit deel van de conditie reageert goed en snel op cardiotraining. Dat is training waarbij je hartslag flink wordt opgejaagd.
Belangrijkste kenmerken zijn onder meer een afname van het prestatievermogen, slaapstoornissen (m.n. bij het inslapen), vermoeidheid en verhoogde rusthartslag. Blijf je in dit stadium de klachten negeren, dan kom je uiteindelijk in de fase van het overtrainingssyndroom (volledige overtraindheid).
Laat aantal uren tussen sporten en slapen
Door de endorfine die vrijkomt en de verhoogde lichaamstemperatuur, kunt u direct na het sporten inslaapproblemen ervaren. Uw lichaam heeft een aantal uur nodig om zich weer aan te passen en ervoor te zorgen dat u goed kunt inslapen.