Maar in principe heb je aan een rood-blauw-geel en wit voldoende. Voor het gemak leg ik het zo uit: een huidskleur is oranje-achtig. Dit oranje maak je door een (maakt niet uit welke) rood met geel te mengen. Gemengd vanuit een geel+rood of een okergeel+rood of gebruik een gebrande sienna als basis.
Crème is een kleur die zich tussen geel en wit situeert. De kleur heeft zijn naam te danken aan room, die geproduceerd is van de melk van runderen die grazen in een natuurlijk weiland met planten die rijk zijn aan gele, carotenoïde stoffen. Hierdoor krijgt de witte kleur een heel lichte gelige tint erdoorheen.
Huidskleuren met kleurpotlood is niet anders dan het mengen met acrylverf… Gewoon mengen, over elkaar heen aanbrengen. Het mengen van kleuren met je kleurpotloden heet “layering”. Dit kan op de droge manier met bijvoorbeeld een doezelaar.
Om een bruine kleur te maken, voeg je er wat geel, rood en blauw aan toe. Experimenteer met je kleur om de kleur te bereiken die je wilt, want het kan er in het begin een beetje dof uitzien.
Kleuren mengen: Zandkleur
Als je zelf zandkleur wilt mengen, kan dat met bruin en wit. Heb je geen bruin, gebruik dan: beetje rood, beetje groen, geel en wit. Heb je ook geen groen, gebruik dan: klein beetje blauw, beetje rood, iets meer geel en wit.
Turquoise is in feite een mengsel van blauw en groen, dus zorg ervoor dat je een blauw gebruikt die al groene pigmenten bevat. Je kunt al zien in welke richting het pigment neigt door alleen naar de kleur te kijken: een groenig blauw duidt op een neiging naar groen, terwijl een paarsige blauw richting rood gaat.
grijs.
Probeer deze kleuren eens:
Rood met wit wordt roze. Groen met wit wordt mint groen. Donkerbruin met wit wordt nude. Succes!
Je kunt bruin maken door de drie primaire kleuren met elkaar te mixen, maar vaak kom je dan op aparte bruin uit die je niet wilt. Het gemakkelijkst is dan om een primaire kleur te mengen met een secundaire kleur. Je kunt eindeloze tinten bruin maken door het mixen van de primaire kleuren rood, geel en blauw.
Bijvoorbeeld: blauw en oranje, rood en groen, geel en paars, zijn allemaal complementaire kleuren. Als je elk van deze kleurenparen mengt, krijg je verschillende tinten bruin. Maak je bruine verf lichter of donkerder. Voeg zwarte of witte verf toe om je bruin lichter of donkerder te maken.
Vermijd echt zwart om schaduwen te tekenen met kleurpotlood. Zwart maakt kleuren een beetje modderig en geven een onrealistische indruk. Beter is om donkerblauw, donkergroen of donkerbruin te gebruiken als basis voor je schaduwen. Kleuren hebben ook psychologische betekenissen.
Met kleurpotloden werken betekent laag na laag na laag opbouwen. Dat is het heerlijke van kleurpotlood: het geeft ontspanning en rust om geconcentreerd bezig te zijn met het maken van een kleur, het bedekken van het papier met steeds meer lagen. Het is een kleuren rijkdom die steeds meer ontstaat.
Voor het maken van een realistische tekening heeft u een uitgebreide set kwalitatieve kleurpotloden nodig. Professionele tekenaars geven vaak de voorkeur aan Polychromos-potloden van Faber-Castell. De potloodstift is gemaakt op oliebasis, waardoor de vulling stevig is en u gemakkelijk een scherpe punt slijpt.
-Meng geel bij rood om een feller/oranje-achtig rood te krijgen. -Meng geel bij oranje om een lichter/feller oranje te krijgen. -Meng geel bij groen om een lichter/feller groen te krijgen. -Om groen donkerder te maken, meng blauw erbij.
Door primaire kleuren te mengen ontstaan secundaire kleuren
Wanneer twee primaire kleuren worden gecombineerd, produceren zij de zogenaamde secundaire kleuren. Zo geeft menging van rood en blauw violet; geel en rood geeft oranje; blauw en geel geeft groen; rood en blauw geeft violet.
Zo kun je bijvoorbeeld de kleur bruin krijgen door rood en groen met elkaar te mengen. Echter kun je ook bruin krijgen met de secundaire kleuren oranje en paars of de primaire kleuren rood, geel en blauw.
De kleur taupe
Taupe is een mix van grijs en bruin. Het is dus geen grijs, maar heeft wel wat grijs in zich. Het voordeel van de kleur taupe, boven grijs, is dat deze warmer oogt dan een grijze kleur. Een grijs kleur kan wat kil zijn en dat is taupe zeker niet!
Magenta is een kleur die omschreven wordt als paarsachtig rood, roodachtig paars of mauve-achtig karmozijn.
Een combinatie aan kleuren zoals licht roze, beige, taupe, lichtbruin, grijs en creme wit worden geschaard onder de term nude.
Onder warme kleuren verstaan we kleuren zoals rood, oranje, bruin en roze (al hebben sommige roze tinten ook een koele ondertoon). Blauw, groen, grijs, en paars zijn dan juist weer koele kleuren.
Deze kleur combineert goed met aardetinten zoals grijs, antraciet, terracotta en bruin. 'Gewoon' beige: Hiermee bedoelen we de tint die het vaakst voorkomt en naar tan of lichtbruin neigt. Deze kleur kan wel wat hebben en staat mooi bij levendige kleuren als rood, groen, geel, blauw en paars.
Met gebruik van titaanwit (Talens, Van Gogh) kun je het kobaltblauw lichter maken totdat de tint overeenkomt met het koningsblauw. Dat gaat heel makkelijk. Heb je liever een meer transparant koningsblauw … gebruik dan zinkwit. Meng het kobaltblauw met een klein beetje gebrande sienna.
Koningsblauw werkt bijzonder goed in combinatie met Geleigroen om een schemerig, gedempt groen te creëren in lijkt op de kleur van dennennaalden. Om deze combinatie donkerder te maken, moet je ook een heel klein beetje zwart toevoegen.