Giet kokend water over de dadels en laat 10 minuten wellen om ze zacht te laten worden. Klop boter, suiker en vanille-essence tot een licht en luchtig geheel.
Week de dadels eerst in warm water zodat ze zacht worden. Als je de grote zachte dadels gebruikt, worden ze zachter en beter te gebruiken voor deze repen.
Doe de stukjes dadel in een kommetje met warm water. Laat de dadels goed wellen. Tip! Zodoende worden ze wat zachter en kun je ze makkelijker malen.
Gedroogd fruit is een ideaal standaardproduct om in huis te hebben, want je kunt het zowel als ontbijt en lunch als tijdens de avondmaaltijd, als toetje of als tussendoortje eten. Denk bijvoorbeeld aan: Een kommetje yoghurt met muesli, een scheut honing en een stel gedroogde abrikozen of pruimen.
Abrikozen zacht
De zachte structuur krijgen ze nadat ze zijn geweld in water. Ze lenen zich dus perfect om te eten uit het vuistje of als garnituur bij een kaasplank.
De vrucht bevat in gedroogde vorm verschillende belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine B, ijzer, magnesium, natrium en kalium. Het mineraal kalium heeft als gunstige werking dat het de bloeddruk kan verlagen. Voor mensen met hoge bloeddruk is het dan ook verstandig gedroogde abrikozen te eten.
Eet gedroogd fruit wel met mate, want het bevat nog altijd veel (natuurlijke) suikers. ✦ Tussendoortje of sportsnack - Gedroogd fruit is hapklaar en makkelijk mee te nemen. Eet een paar dadels, vijgen, abrikozen of wat mango als vieruurtje of tijdens/na het sporten om je energieniveau weer op peil te krijgen.
Tijdens het drogingsproces van fruit gaat er heel wat vitamine C verloren. Dus in vergelijking met vers fruit bevat gedroogd fruit helaas een heel stuk minder vitamine C. Anderzijds blijven andere waardevolle vitamines wel gewoon behouden.
Dadels zijn een goede bron van vezels, kalium, ijzer en antioxidanten. Van alle gedroogde vruchten bevatten ze de grootste hoeveelheid antioxidanten. Zo verminderen ze oxidatieve schade in het lichaam. Net zoals rozijnen hebben ze een lage glycemische index en houden ze dus de bloedsuiker onder controle.
Om ervoor te zorgen dat je gedroogd fruit lang houdbaar blijft, is het belangrijk het goed te bewaren. In het algemeen moet je gedroogd fruit niet in de koelkast bewaren, maar bij voorkeur op een droge en donkere plaats.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De dadels zijn slap of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Dadels bewaren
Doordat dadels van nature relatief veel natuurlijke suikers bevatten en daarnaast zijn gedroogd, kun je ze heel lang bewaren. Gedroogde dadels blijven gemiddeld zes tot acht maanden goed, mits je ze op een donkere en droge plek zoals de voorraadkast en goed verpakt bewaart.
Een minpuntje van dadels is dat ze van nature veel suiker bevatten. Bij gedroogde dadels is dat erger dan bij verse. Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten. Varieer met fruit, zo geniet je van verschillende smaken en texturen.
Ontpit de dadels en snijd ze in stukjes. Laat ze ongeveer 5 minuten in heet water weken, hierdoor kun je ze met een blender of met een staafmixer makkelijker fijn malen.
Onrijpe dadels kun je laten rijpen door ze op kamertemperatuur te bewaren. Vries ze niet in, want ze zijn vaak voor bewaring al ingevroren geweest.
Zowel verse als gedroogde dadels kunnen in de voorraadkast bewaard worden. Dit is een goede optie als je van plan bent om de dadels snel op te eten. Let hierbij wel op dat verse dadels het best in de koelkast bewaard kunnen blijven. Vanwege de lagere temperatuur binnen een koelkast blijven de dadels langer vers.
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Voedingsstoffen in gedroogd fruit
Vooral gedroogde pruimen, vijgen, appels en abrikozen bevatten veel vezels. Het gaat hierbij om zowel oplosbare als onoplosbare vezels en deze zijn goed voor de stoelgang.
Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen. Tomaten zitten boordevol antioxidanten, waarvan je kunt denken dat ze een superheldachtige functie in je lichaam hebben.
Hierdoor krijg je met gedroogd fruit al snel te veel suiker binnen. Eet daarom niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 kleine handjes) gedroogd fruit per dag.
Ze zijn een rijke bron van mineralen, vezels en vitaminen; Ze kunnen helpen tegen darmklachten zoals constipatie en diarree; Het zijn echte energiebommetjes door de aanwezige natuurlijke suikers; Ze kunnen je spijvertering bevorderen, doordat ze de goede bacteriën in de maag versterken.
Gedroogd fruit is zeker gezonder dan snoep, maar vers fruit bevat wel meer vitamine C en B1. Omdat gedroogd fruit veel kleiner is dan vers fruit, ben je minder snel verzadigd en heb je de neiging om er meer van te eten. Daardoor krijg je uiteindelijk meer suikers en calorieën binnen dan bij vers fruit.
Gedroogde bananen zijn een gezonde snack omdat ze vol zitten met voedingsstoffen zoals vezels, kalium en vitamine C. Ze zijn ook een goede bron van energie. Maar gedroogde bananen bevatten meer suiker dan verse bananen, dus het is belangrijk om ze met mate te eten.
In fruit zit fructose, en als je hier te veel van binnenkrijgt kan dit soms tot diabetes leiden. Daarnaast kun je ook aankomen van de suikers in fruit. Daarom is het aangeraden om niet meer dan vier porties per dag te eten.
Vol goede vitaminen en antioxidanten
Gedroogde mango bevat vitamine A, wat bijdraagt aan een goed herstellend vermogen van de huid. Ook bevat gedroogde mango vitamine C, wat ook weer bijdraagt aan het herstellend vermogen van de huid. Het is dus een goede vrucht voor een stralende huid!