Het is mogelijk om met een nestkast bosuilen naar uw tuin te lokken wanneer u in een bosrijke omgeving woont. Voor de bosuil kunt u een speciale nestkast aanschaffen, zie hieronder bij 'Meer weten en helpen'. Aangezien de bosuil zelf geen nest bouwt, dient u zelf nestmateriaal in de nestkast aan te brengen.
De prijs van een uil hangt af van de leeftijd, soort en kleur, en varieert van 150 tot 5000 euro. Als je zelf handig bent, kan je al een volière bouwen voor 400 euro. Een mooie volière laten bouwen kost al snel duizenden euro.
Het liefst in een oude boom in het bos, op een boerenerf of in een stadspark. Ze zijn dan meestal minder goed te zien. Soms worden de uilen met veel herrie gestoord door andere vogels, zoals gaaien, mezen of andere kleine zangvogels. Let daar op, want die vogels kunnen je naar de roestplek van de uil leiden.
Algemene aandachtspunten. Een bosuilenkast dient in een boom (bos, park of houtwal) te worden opgehangen, liefst beschut door andere bomen. Leg altijd iets nestmateriaal (bestaande uit houtsnippers of kleine takjes) in de nestkast, uilen maken namelijk zelf geen nest. Hang de kast niet boven water (bijv.
Als je veel naar de Harry Potters hebt gekeken dan zou je kunnen denken dat uilen ideale huisdieren zijn. Je kunt ze zelfs de post laten bezorgen. Het is echter absoluut geen huisdier, maar een inheemse beschermde wilde vogel.
Mag je een uil als huisdier houden? Een kerkuil is een beschermde diersoort. Dit betekent dat je hem niet uit het wild mag vangen en als huisdier mag houden. Bij kwekers maar ook bijvoorbeeld als vogelasielen kun je wel een uil kopen.
De uil wordt vaak gezien als een slim dier, maar hij is niet slimmer of dommer dan andere vogels.
Uilen maken geen nest, dus helpen we ze een handje door het aanbrengen van een mooi tapijtje van vochtabsorberend materiaal. Een strooisellaag van bijvoorbeeld houtsnippers vermengd met turf of tuinaarde (iets dat lijkt op vermolmd hout in het gat van een boom) van circa 4 cm volstaat prima.
Hang de kast indien mogelijk met de opening naar het zuidoosten, zodat de uil van het voorjaarszonnetje kan profiteren. Hang de kast nooit in de volle zon; als het te heet wordt in de kast kan dat fataal zijn voor de jongen. Hang de kast horizontaal en stabiel op. Voorkom inregenen, tocht en te veel licht in de kast.
Nest in boomholte, ook nestkasten of ruimtes in gebouwen. Incidenteel op grond of in eksternest. Jongen klauteren soms al na 2 weken, maar meestal later uit het nest en zoeken een veilige zitplaats.
Een uil rust overdag op een beschutte plek, 's avonds en 's nachts gaan ze op zoek naar eten. Ze slagen er vaak wonderwel in om zich te verstoppen omdat hun schutkleur op boomschors lijkt.
Overdag zit de uil rechtop, dicht tegen de stam gedrukt of tegen een tak. De ogen worden dan tot kleine spleetjes gesloten en de gezichtssluier is langgerekt. In deze onbeweeglijke houding valt de uil nauwelijks op.
Velduil (Asio flammeus)
Het is een lange uil met opvallende, gele ogen. Zijn veren hebben een vlekkenpatroon en zijn donkerbruin en beige/geel. Deze soort zie je regelmatig overdag, want ook dan gaat hij op jacht.
Uilen in het wild worden vaak niet ouder dan 3 jaar. Uilen in een dierentuin worden ouder. In het wild worden uilen (vooral kerkuilen en steenuilen) vaak aangereden. Ook komt het voor dat ze tegen in de lucht gespannen kabels aanvliegen en verongelukken.
Eten en gegeten worden. De kerkuil heeft drie natuurlijke vijanden: havik, oehoe, en steenmarter. De steenmarter, die zich snel uitbreidt en ook beschermd is, overvalt nogal eens een broedende kerkuil.
Hieronder vindt u enkele prijzen van vogels waar wij voor opzetten. Middel vogels kosten 85 euro. Grote vogels kosten 135 euro. Zeer grote vogels 215 euro.
Zo zorg je ervoor dat hij uit de wind, regen en zon hangt. Hang hem op een rustige plaats. Vogels houden niet van te veel activiteit rondom hun nest. Naast de voordeur of boven het terras zijn wat dat betreft minder ideaal.
Hang de nestkast op een rustige plek op, zodat de vogels zich veilig voelen en naar binnen durven. Dus niet direct naast het terras, als u daar in het voorjaar zelf vaak zit. Niet in de volle zon, dus liever niet op het zuiden. Beschut tegen de wind.
Zorg voor voldoende beschutting tegen wind en regen, en vermijd een plek in de felle zon. Het is belangrijk dat de vogels een vrije aanvliegroute hebben met een invliegopening in de richting noorden, oosten of noordoosten.
Locatie steenuil nestkast
U kunt een nestkast steenuil het beste op 3 tot 5 meter hoogte ophangen, aan de boomstam zelf of bijvoorbeeld in het verlengde van een dikke tak. Zorg dat er niet al te veel bladeren om de kast heen hangen, zodat de steenuil gemakkelijk door de invliegopening kan.
Uilen komen bijna overal ter wereld voor, behalve op Antarctica. Soorten die in Europa leven zijn onder meer de ransuil, de bosuil, de kerkuil, de steenuil, de oehoe, de velduil, de Oeraluil, de sneeuwuil en de Laplanduil. De bosuil is een soort die veel voorkomt in Europa, en hij is ook te vinden in Nederland.
Kerkuilen maken zelf geen nest. Zij maken vaak gebruik van een platte ondergrond waar ze hun eieren tussen de braakballen neerleggen. Veel voorkomende broedplaatsen zijn boerenschuren, kerktorens en andere bouwwerken en een enkele keer ook holle bomen.
Hoofdstuk 1: Wat is een uil? Uilen zijn roofdieren en zij moeten jagen op andere dieren, want anders gaan ze dood. Hoe groter de uil, des te groter hun prooi. Uilen eten graag muizen, maar ook insecten, vissen, kikkers, vogels, hazen en zelfs jonge reeën.
Een uil grijpt de prooi met zijn klauwen, en knijpt de prooi dood. De klauwen werken als een soort bankschroef, en zijn heel sterk.
Sommige grotere soorten kunnen, mits in goede conditie, soms een dag vasten (geen eten krijgen). Het is aan te raden de vogels op vaste tijden te voeren, zodat er een regelmatige braakbalcyclus ontstaat. Voedsel bestaat uit een verzameling aan stoffen die ervoor zorgen dat een lichaam kan functioneren.