Doek over kooi
Een doek over de vogelkooi werkt vaak goed. Bij deze methode is het belangrijk dat je wel goed weet of jouw kromsnavel angstig is voor dit soort situaties. Als dit niet zo is kun je het prima proberen. Wanneer je papegaai weer schreeuwt gooi je een doek over zijn kooi en wacht je tot het stil is.
Het nieuwe mannetje is niet tam. Ze gaan na eten eruit, maar vaak leidt dit tot het onwijze schreeuwen. Het vrouwtje komt dan wel naar zowel ons toevliegen als spelen met het mannetje. Het verschilt hoe laat ze gaan slapen, soms is het schreeuwen zo hard en lang dat we enige tijd de doek erover doen.
Papegaaien hebben ongeveer 12 slaapuren per dag nodig om in goede conditie te blijven, terwijl mensen vaak genoeg hebben aan een rustperiode van 6 tot 8 uur.
Uw papegaai en de buren
Afhankelijk van de soort kan deze roep erg hard en schel zijn, of veel zachter. Kaketoes en ara's en ook de kleinere zonparkieten schreeuwen vaak het hardst maar ook amazones kunnen flink hard schreeuwen. Grasparkieten en Forpus dwergpapegaaien zijn aanzienlijk minder luidruchtig.
Een milde manier van straffen is het weigeren of weghalen van iets wat de papegaai wil hebben, zoals aandacht of een hand of schouder om op te gaan zitten. Veel mensen hebben op deze manier succes gehad om bijt- en sloopgedrag van een papegaai te verminderen als deze bij hem zat.
Over het algemeen is een Meyer papegaai een vrij rustige vogel, maar kan net als alle andere papegaai soorten af en toe schreeuwen. De Meyer papegaai is niet echt een prater.
Zet of hang de kooi op ooghoogte, je doet daarmee de vogels echt een plezier. Een dwergpapegaai voelt zich het prettigst met een dichte achterwand, zet of hang de kooi liever niet in een open ruimte of voor het raam. Een nestkast in de kooi wordt ook graag gebruikt als slaapplaats.
Dat kan bijvoorbeeld door met de vogel te trainen, de manier waarop hij wordt gehouden aan te passen en door anti-agressie spelletjes met hem te doen. Met clickertraining kun je ook heel veel bereiken, niet alleen tegen agressief gedrag maar ook bij het trainen van leuke oefeningen.
Kalmeer je vogel wanneer hij angstig is.
Probeer hem onder je shirt te houden, als hij klein genoeg daarvoor is. De toegevoegde warmte en het fysieke contact kan vaak helpen een luidruchtige vogel die van streek is te kalmeren.
Bijten doen vogels nadat ze al met hun lichaamstaal hebben aangegeven dat ze iets niet echt niet willen. Maar omdat jij dit niet ziet en doorgaat met hetgeen ze echt niet willen, geven ze uiteindelijk een bijt. Jouw vogel heeft van jou geleerd dat je hem dan met rust laat.
Wijd uitzetten en uitgezet houden: dit zie je vaak in combinatie met agressie of boosheid. Ook een hard geluid kan vergezeld gaan van het wijd uitzetten van de staart. Bij papegaaien is dit de manier om zich even sterk te laten zien en gelden.
Vogels zullen vaak stiller worden om te horen wat je zegt. Probeer witte ruis voor je papegaai, vooral als hij schreeuwt wanneer je niet thuis bent. De televisie is prima (op een laag volume), maar wees op je hoede voor natuurfilms, omdat het geluid van krijsende vogels meer herrie kan uitlokken bij jouw papegaai.
In veel gevallen is het schreeuwen een roep om aandacht. Maar er zijn ook papegaaien die het gewoon leuk vinden om te schreeuwen en om deze reden zichzelf vaak en veel belonen met dit geschreeuw.
U kunt de vogel de eerste dagen na aanschaf het beste met rust laten. Op die manier went hij aan zijn nieuwe omgeving. Laat de papegaai na een aantal dagen voorzichtig wennen aan uw hand door deze tegen de kooi te houden en de vogel vanaf de buitenkant van de kooi te voeren.
- Straffen: Als uw vogeltje iets doet wat u niet zo leuk vind bijvoorbeeld in uw vingers bijten: U zegt 'nee' tegen het vogeltje en vervolgens zet u hem even in een strafkooitje ( langer naar mate hij iets doet wat u vervelender vind) in het strafkooitje bevind zich helemaal niets, geen eten, geen speelgoed.
De makkelijkste manier om je papegaai te leren praten is door te werken in kleine stappen. Begin daarom eerst met het communiceren van klanken. Maak het voor je vogel steeds een beetje moeilijker door de klanken af te wisselen. Aangezien een papegaai een echte imitator is, zal hij woorden roepen die hij vaak hoort.
Geef je vogels verse groenten.
Agapornissen doen het goed als ze naast de pellets aanvullend voer krijgen, zoals groene sla (geen ijsbergsla), spinazie, wortels, erwten, andijvie, tomaten, peterselie, paardenbloem, radijs, komkommer, waterkers, broccoli, spuiten en boerenkool.
Ook bestaat het gevaar dat in het begin vredelievende vogels door het gebrek aan plaats hysterisch worden. Ze bijten en jagen elkaar op in hun kooi, omdat ze anders niet genoeg beweging hebben.
Papegaaien mogen diverse soorten fruit en groenten eten. Hieronder een overzicht waar je ze lekker mee kan verwennen. Bij fruit met een pit, zoals perzik, kersen en appel moet je de pitten wel verwijderen. Deze bevatten namelijk een kleine hoeveelheid Cyanide en dit is zeer giftig voor alle dieren.
Giftig voor agaporniden:
Avocado. De gassen die vrij komen bij het verhitten van anti aanbaklagen in pannen (zet de vogel nooit in de buurt van de keuken) Lood ( bijvoorbeeld als de vogel op het lood in glas en lood ramen gaat knabbelen, of aan de onderrand van vitrage zit vaak een loodje)
De makkelijkste vogels zijn de kromsnavels, zoals valkparkietjes, agapornissen en forpussen. Maar ook zebravinkjes, die van nature groepsvogels zijn en niet gericht op mensen, maak je met veel geduld tam(mer). Je kunt ze lerenin de volière naar je toe komen om uit je hand te eten.
Hmm eerste watmij te binnen schiet is een catharina parkiet. Maken niet veel geluid of anders geen hele harde geluiden, zijn klein, in leuke kleuren en goed tam te maken. Maar raad je wel aan om 2 parkieten aan te schaffen, aangezien parkieten groepsdieren zijn.