Zo kunt u bijvoorbeeld de punt van een potlood over de ritssluiting wrijven. Het grafiet in het potlood werkt dan namelijk als smeermiddel, waardoor de rits als het goed is sneller loskomt. Geen potlood in huis? Ook andere producten zoals een lippenbalsem of een blok zeep zijn geschikt als smeermiddel.
Een dubbel deelbare rits (2-weg deelbare rits)
Bij dubbel deelbare ritsen kan de sluiting zowel van boven als van onder geopend worden. De rits heeft twee trekkers/schuivers. De rits is aan de onderzijde van 1 kant voorzien van 2 insteken.
Houd het vastzittende stuk stof vast en trek voorzichtig aan de runner. Probeer de rits in beide richtingen te schuiven om te zien of de stof loskomt. In de meeste gevallen lukt het met constante spanning, kleine bewegingen en een beetje geduld om de tanden van de rits weer los te krijgen.
Dit zijn speciale ritsen die, als ze ingenaaid zijn, onder de naad verdwijnen waardoor ze onzichtbaar zijn. De ritstandjes liggen “opgerold” tegen de ritsbanden aan en het trekkertje zit “omgekeerd” aan de ritsband.
Overweeg of topstops of vierkante lipjes het beste zijn. Nadat je wat tanden van je rits hebt verwijderd, moet je een deel van de tanden vervangen door een topstop en/of een vierkant lipje om te voorkomen dat je schuiver weer loskomt van de rits. Topstops zijn kleine stukjes die aan één kant van je rits passen.
Zo kunt u bijvoorbeeld de punt van een potlood over de ritssluiting wrijven. Het grafiet in het potlood werkt dan namelijk als smeermiddel, waardoor de rits als het goed is sneller loskomt. Geen potlood in huis? Ook andere producten zoals een lippenbalsem of een blok zeep zijn geschikt als smeermiddel.
Er zijn echter verschillende manieren om een rits te repareren die uit elkaar is. Je kunt proberen om de schuiver zelf te repareren of de rits weer op de goede lijn te zetten en hem weer in elkaar te doen. Met een van deze methoden repareer je waarschijnlijk de meeste ritsen die uit elkaar zijn.
Veel jassen zijn zo lang dat gassen en remmen niet altijd even smooth gaat. De jas van onderen een piepklein beetje open gooien geeft je de nodige ruimte. Ook zijn de zippers met dubbele sluiting bijzonder gewenst als je nog enigszins comfortabel dan wel charmant op je fiets wilt stappen.
De profielrits wordt ook bloktand- of sportrits genoemd. Om een profielrits te maken, worden korreltjes ingegoten op een stoffen band. Van de verschillende deelbare ritsen is dit de sterkste. Verkrijgbaar in veel verschillende kleuren.
Zwaard. Mannen moesten vroeger hun rechterhand vrijhouden om naar hun zwaard te grijpen, daarom maakten ze met hun linkerhand de knopen dicht. Dat gaat het makkelijkst als de knopen bij een man aan de rechterkant zitten. Vrouwen hielden vroeger hun kind vaak in hun linkerarm vast.
Soms komt het erop neer dat u uw huidige rits schuiver uit elkaar buigt en losmaakt, en een nieuwe rits schuiver om de nieuwe rits heen buigt. In andere gevallen zou u een stopper aan het uiteinden van uw rits moeten losmaken en de ritsschuiver eraf schuiven, om een nieuwe erop te kunnen schuiven.
Een rits bestaat uit twee rijen met tandjes. Elk tandje heeft aan de ene kant een klein puntje en aan de andere kant een klein gaatje. De sluiter zorgt ervoor dat de puntjes van de tandjes aan de ene kant, precies in de gaatjes van de tandjes aan de andere kant komen te zitten. Onderaan de rits zit een stopper.
De tweeweg rits wordt meestal gebruikt in jassen. Spiraal betekend dat de ritstanden als een spiraal door de band zijn "geweven", deze soort is qua uiterlijk fijner dan de bloktandrits en wordt daarom meestal in kleding gebruikt die wat meer gekleed is, toch is deze rits ook een graag geziene gast in sportkleding.
Een ritstrekker is eenvoudig te plaatsen: je klikt hem open, schuift hem door het riddertje van de rits, klikt hem weer dicht en ... klaar!
Wat betekent 'YKK' als dit op een rits staat? 'YKK' is de afkorting voor: Yoshida Kōgyō Kabushikigaisha. YKK is 's werelds grootste producent van ritsen. Deze 80 jaar oude Japanse multinational produceert ritsen, metalen drukknopen, klittenband, buckles en nog veel meer.
De ritssluiting werd uitgevonden door Whitcomb Judson in 1893, hoewel het ontwerp van de moderne rits van Gideon Sundback komt.
Een ritsvoetje kan worden gebruikt voor het inbrengen van ritsen of voor het maken en inbrengen van paspels of koord. Met een ritsvoet kun je de naald dicht bij een opstaande rand gebruiken, zoals de tanden van een rits of de dikte van het koord. Het is een onmisbaar accessoire voor het naaien.
Ritsen is verplicht wanneer er bij sterk vertraagd verkeer sprake is van een wegversmalling. Dit kan zijn door bijvoorbeeld wegenwerken, een ongeval of een rijstrook die ophoudt te bestaan. Ritsen is geen kwestie van hoffelijkheid, maar simpelweg de wet. U bent dus verplicht het te doen.
Ritsen is het verplicht wisselen van rijstrook op een nette en geordende manier. Dit betekend dat je om-en-om invoegt bij een vermindering van rijstroken. De correcte manier van ritsen. Rij zolang mogelijk door op de ophoudende rijstrook.
Als je ritssluiting zichzelf blijft openen, kan dit betekenen dat de loper kapot is en dus moet worden vervangen. Je kunt dit zelf thuis doen als je de juiste benodigdheden hebt, namelijk: Een zijkniptang.
Een gulp die niet dichtblijft
Gelukkig is ook daar een oersimpele huis-tuin-en-keukenoplossing voor. De aanpak: een sleutelring of paperclip. Buig de paperclip om tot een haak en rijg deze door het oog je van de rits. Buig het overige deel van de paperclip rond je broeksknoop en klaar is Kees!