Om de gele band te behalen, worden judoka's uitgedaagd om een reeks technische vaardigheden en basiskennis van judo te demonstreren. Dit omvat begrip van fundamentele worpen, houdgrepen, rollen en de basisprincipes van judo.
Om te slagen voor het gele band examen zijn er minimale eisen gesteld waaraan je moet voldoen. Hierbij laat je zien welke gele band technieken je beheerst zoals houdgrepen en worpen. De eisen zijn ingedeeld in de thema's valbreken, werptechnieken, controletechnieken en spelsituaties.
Leeftijd Judo slips
6 – 7 jaar: 5e kyu (gele band) 7 – 8 jaar: 4e kyu (oranje band) 9 – 10 jaar: 3e kyu (groene band) 10 – 11 jaar: 2e kyu (blauwe band)
De hoogste dan die we kennen, de 11e dan is toegeschreven aan de bedenker van het judo na zijn dood: Jigoro Kano. In principe kan iedereen deze band halen, maar in praktijk heeft niemand die ooit gehaald en is deze dan tot nu toe nog steeds exclusief voorbehouden tot Jigoro Kano.
Zodra een judoka de zesde en daarna zevende dan behaalt mag hij/zij de roodwit geblokte band dragen. Hoewel het niet veel voorkomt zijn er een 9e en 10e Dan, deze banden zijn helemaal rood. De hoogste Dangraad die we kennen is 11, deze is na zijn dood toegewezen aan de bedenker van het judo: Jigoro Kano.
Judo is een zware sport en wordt vaak onderschat. Bij het staande deel is het de bedoeling om de ander op de rug te werpen. Ook het grond-spel met houdgrepen kent vele uitdagingen. Motorisch is Judo zeer veelzijdig en heeft een positieve invloed op je gehele lichaam.
De allerhoogste graad is uiteindelijk weer wit (12e dan) en werd enkel toegekend aan Jigoro Kano om zijn speciale betekenis voor het Judo te benadrukken.
Noem het toeval, voorzienigheid of het lot. Joës Schell werd afgelopen weekend als tiener Nederlands kampioen judo bij de senioren. Een formidabele prestatie van de Kolos uit Grubbenvorst (inmiddels woonachtig in Venlo). Hij is de allersterkste in de categorie tot 100 kilogram.
Er zijn wereldwijd maar 17 judoka's met een 10e DAN, waaronder Anton Geesink. De allerhoogste graad in het judo, de 12e DAN (een 11e bestaat niet) is voorbehouden aan de grondlegger van het judo, Jigoro Kano.
Anthonius Johannes (Anton) Geesink (Utrecht, 6 april 1934 – aldaar, 27 augustus 2010) was een Nederlandse judoka. Hij werd drie keer wereldkampioen judo, eenentwintig keer Europees kampioen judo, een keer olympisch kampioen judo en was lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).
Het behalen van de gele band vereist dat de judoka voldoet aan specifieke technische normen. Een essentiële vaardigheid is het goed kunnen uitvoeren van verschillende vallen en rollen. Dit omvat de zittende en staande achterwaartse val, waarbij de judoka leert hoe hij veilig op de grond kan vallen.
De volgorde is: wit, geel, oranje, groen, blauw, bruin en zwart.
Wist je dat je al kan beginnen met judo als je 2,5 jaar oud bent en dat je je hele leven lang judo kan beoefenen. Tuimeljudo is voor de jonge kinderen vanaf 2,5 jaar. De jonge judoka leert spelenderwijs de beginselen van het judo op een veilige manier en in een veilige omgeving.
Om een zwarte band (1e dan) te kunnen halen, moet je eerst een bruine band hebben gehaald. Ook moet je minimaal drie jaar lid zijn (geweest) van de JBN en de leeftijd van 16 jaar hebben bereikt, of 16 worden in het jaar waarin je examen doet. Voor het examen doe je een Kata en een technisch examen.
11 – 12 jaar: 1e kyu (bruine band).
De meeste houders van de 10e dan zijn Japanners.Slechts twee Nederlandse, Anton Geesink en Jaap Nauwelaerts de Agé, en twee Britse judoka's, Charles Palmer en George Kerr, zijn in het bezit van deze dan-graad.
Een judopak heet een 'Judogi' of gewoon 'Gi' en bestaat uit een broek, een jas en een band. De jas is van stevig dubbel geweven katoen, want er wordt flink aan getrokken. Het traditionele judopak is wit van kleur.
Judo zorgt voor een goede opbouw van de algehele motoriek. Er zijn veel gekruiste bewegingspatronen waarvoor communicatie tussen linker en rechter hersenhelft nodig is. Denk aan het links én rechts uitvoeren van technieken. Balans houden en snelheid ontwikkelen vallen hier ook onder.
Motorische en sociale ontwikkeling;
Judo zorgt voor een goede opbouw van de algehele motoriek. Bij het Tuimeljudo ligt vooral het accent op de basisvaardigheden zoals rollen, kruipen, trekken, duwen en rennen. Maar ook op sociale vaardigheden zoals bijvoorbeeld samenwerken (best lastig op 2 en 3 jarige leeftijdð).
De duur van een wedstrijd judo hangt af van de competitie waar de judoka in speelt. Senioren spelen een wedstrijd van 5 minuten met een eventuele verlenging.Junioren spelen een wedstrijd van 2 tot 4 minuten. Dit hangt af van de leeftijd van de junior judoka.
Bij judo geeft de kleur van de band het niveau van de drager aan. Een beginner heeft een witte band, waarna geel, oranje, groen, blauw, bruin en zwart volgen. De banden, ook wel kyu-graden genoemd, zijn van hoog naar laag genummerd (een hoge graad heeft een laag nummer).
Judo is een sport die voornamelijk koolhydraten gebruikt als energiebron en weinig beroep doet op vetverbranding. Je doet er dus goed aan, als je gewicht dit toelaat, de dagen voor de wedstrijden en de dag van de wedstrijd voldoende koolhydraten te eten. Koolhydraten vind je in brood, corn- flakes, pasta, rijst, enz.
De 10e dan is een speciale band die tot nu toe maar 18 personen op de hele wereld in beschikking hebben. De hoogste dan die we kennen, de 11e dan, is (na zijn dood) toegeschreven aan de bedenker van het judo: Jigoro Kano.
Respect. Elkaar groeten in het judo doe je door het maken van een buiging naar de ander. Hiermee toon je de ander jouw respect. Ten eerste beloof je aan elkaar op deze manier dat je elkaar niet expres pijn gaat doen.
Wanneer een judoka de bruine band heeft behaald mag hij zich opmaken voor de volgende stap, de zwarte band, de 1e dan. Echter zit aan de 1e dan ook een leeftijdsgrens gebonden, judoka's die in het bezit zijn van de bruine band en minimaal 16 jaar zijn mogen examen doen voor de 1e dan.