Hoe moet ik de bodem van mijn zwembad reinigen? De beste manier om de bodem van je zwembad te reinigen is met een zwembadrobot. Dit is effectief en je hebt er geen omkijken meer naar. Handmatig met een elektrische stofzuiger en/of zwembadborstel is ook een goede optie.
Mocht er toch zand op de bodem van het zwembad liggen, dan kun je de korrels eenvoudig van de bodem verwijderen met een zwembadstofzuiger. Een (automatische) zwembadstofzuiger zuigt moeiteloos algen, zand, bladeren en ander vuil uit het zwemwater.
De fijnste vlokken zakken 's nachts naar de bodem van het zwembad. Die kan je 's morgens opzuigen met een bodemzuiger of via de functie “DRAIN” of “WASTE” verwijderen via de filter. Hou bij een zandfilter de drukmeter goed in het oog, bij te veel druk is de filter vuil.
Verwijder het grof vuil en de bladeren in en rond het zwembad met een schepnet. Reinig dan de randen en de bodem van het zwembad. Zand en fijn vuil haal je best weg met een manuele zwembad stofzuiger. Nadien kan een automatische stofzuiger het zwembad op regelmatige basis onderhouden.
Dit kun je doen door ph plus of ph minus toe te voegen. Breng de chloorwaarde van je ranzig zwembad door middel van een chloorshock op 10 ppm* Gebruik een borstel om de liner schoon te maken en om de zwembad algen los te maken.
Natuurlijke manier van desinfecteren: met zout water in je zwembad desinfecteer je je zwembadwater met natuurlijke chloor in plaats van chemische chloor. Dat is goed voor je gezondheid én het milieu. Minder onderhoud: een zoutwater zwembad onderhoud is beperkter dan bij een klassiek chloor zwembad.
Chloor Shock is er in tablet en granulaat vorm. Belangrijk: heeft u een chloor shock behandeling toegediend, dan moet het filtersysteem minimaal 2 tot 3 dagen ingeschakeld blijven. Plaats NOOIT een afdekking op uw zwembad nadat u chloor shock aan uw zwembadwater heeft toegevoegd! Oplossing: Pas filtratietijd aan.
We raden wel aan om de pomp tijdens de warmere uren te laten draaien, omdat algen zich eerder in warmer water kunnen ontwikkelen. Maar aangezien je in de warmere uren jezelf het liefst in je zwembad begeeft raden we aan op warmere dagen de pomp in de ochtend en avond te laten draaien.
Het is raadzaam het water van je zwembad minimaal 1 keer per jaar te verversen. Afhankelijk van je situatie doe je dit gedeeltelijk of volledig. Daarnaast zijn er diverse omstandigheden, waarbij het nodig is het water vaker te verversen. Denk aan extreem hete zomers, onweer, poolparty's en slecht onderhoud.
Wij adviseren om het water 2 keer per week met een testset te testen. Zo ziet u of de pH-waarde nog goed is en of het chloor op peil is. Voeg 1 keer per week een langzaam oplossende chloortablet toe.
Wij adviseren u om in de avond na het zwemmen het chloor aan het water toe te voegen. Laat na een schokbehandeling de pomp 24 uur draaien. Wij adviseren u om na een schokbehandeling ten minste 12 uur niet te zwemmen. Het chloorgehalte van het zwembad behoort zich tussen de 2 en 5 ppm te bevinden.
Het goede nieuws is dat hoewel het er niet zo prettig uit ziet, algen in je zwembad ongevaarlijk voor je gezondheid zijn. Je kunt dus in principe in groen zwembadwater blijven zwemmen, maar je zult toch een stuk meer van je zwembad genieten als het er weer helder uitziet en fris ruikt!
Je kunt je zwembad ontsmetten zonder chloor door te kiezen voor zoutelektrolyse of UV-C desinfectie. Voor zoutelektrolyse heb je een speciaal zoutelektrolyse apparaat nodig. Dit vraagt om een iets grotere investering, maar deze investering heb je snel terugverdiend door de besparing op chloorproducten.
Heb je een mechanische robot die het vuil naar je filter stuurt, dan doe je in het hoogseizoen best na iedere stofzuigbeurt een backwash. Tip: bij iedere backwash zakt je waterniveau met zo'n 5 cm. We spreken dus algauw een paar honderd liter water dat afgevoerd wordt.
Dek het badje na gebruik 's avonds af met een zeil en schep met een klein netje de beestjes en al het andere vuil in de ochtend uit het bad. Zo kan het water makkelijk een dag of twee mee.
Met zekerheid zeggen hoe lang chloor actief blijft in je zwembad is eigenlijk niet mogelijk. De pH-waarde van het water kun je op peil brengen met pH+ poeder (als de waarde te laag is) of pH- poeder (als de waarde te hoog is.
Zonder adequate afdekking is het zinloos om uw bad te verwarmen. Bovendien houdt een zomerzeil of noppenfolie het zonlicht effectief tegen. Dit is belangrijk als u chloor gebruikt voor de desinfectie van uw water. De UV stralen van de zon hebben een negatief effect op het chloor in uw bad en breken het geleidelijk af.
Je kunt het beste dagelijks uw zwembad reinigen door een schepnet te gebruiken en daarmee het zwembadwater schoon te maken en schoon te houden. Ook is het van belang om dagelijks het waternivo te controleren, daarmee kun je eventueel tijdig een lek opsporen.
Een chloortablet gaat ongeveer tot 5 dagen mee in een chloordrijver. Geschikt voor de volgende zwembaden: Intex Easy Set Pool Ø 183 cm (886 liter) - 1 tablet per 5 dagen. Intex Easy Set Pool Ø 244 cm (2.419 liter) - 1 tablet per 5 dagen.
Choor en pH-middelen altijd apart van elkaar doseren! Ik heb net veel chloor in mijn bad gedaan, mag ik nu wel zwemmen? Nee, u dient minimaal 6 uur te wachten voordat u gaat zwemmen. Wij adviseren u om het chloor in de avond toe te dienen na het zwemmen.
Zwembad net gevuld? Als u net uw zwembad gevuld heeft, raden we u aan om direct een chloorshock toe te passen. Dit is een hoge startdosering van ongeveer drie chloortabletten van 2,7 gram (= 4,5 mg/l actief chloor) per 1.000 liter water. Dit is belangrijk om te zorgen dat het water direct goed gedesinfecteerd wordt.
Zo heeft u maar 18 gram chloorshockpoeder nodig om het chloorgehalte van 10 m3 water te verhogen met 1 p.p.m. Voorbeeld: Als u een zwembad heeft van 5.000 liter water (= 5 m3) en het chloorgehalte is gezakt naar 1 p.p.m., dan doet u er goed aan om minstens 9 gram chloorshock toe te voegen.