Wil je ze voor het serveren weer knapperig, dan kun je ze nog even oppiepen in een oven van zo'n 180 °C. Let er op dat je bladerdeeg dat je gaat vullen na het bakken, bijvoorbeeld met banketbakkersroom of slagroom, zo kort mogelijk van tevoren vult. Door het vocht uit de vulling wordt het gebakken deeg minder krokant.
Laat ze afkoelen op een rooster en bewaar ze afgedekt met aluminiumfolie. Ze zullen een beetje minder knapperig worden, maar als je ze vlak voor het serveren zo'n 5 minuten in een oven van 200°C stopt, komt het echt goed. Bladerdeeg opwarmen in de microgolfoven is absoluut géén goed idee.
Zoet gebak met bijvoorbeeld bladerdeeg kun je bestrijken met abrikozenjam om een glanzend laagje te krijgen. Voor hartige gerechten kun je een eetlepel maïzena oplossen in wat warm water en het daarmee bestrijken.
Verwerk bladerdeeg altijd licht ontdooid. Als het te lang op de werkbank blijft liggen dan wordt het slap. Ook droogt het uit, wat een negatief effect heeft op de bladerende werking en het eindresultaat.
Om ervoor te zorgen dat de korst krokant blijft, moet je de quiche ontvormen en op een rooster laten afkoelen. Als je 'm in de vorm laat afkoelen, dan wordt de korst zacht door condensatie tussen de vorm en korst.
3 oorzaken van te elastisch deeg
je hebt je deeg te lang gekneed. je hebt je deeg te kort laten rusten en rijzen. je deeg is te koud.
Eigeel zorgt voor een glanzende donkerbruine kleur korstje als je er deeg mee bestrijkt. Eiwitten, opgeklopt tot opgeklopt eiwit, maken gebak extra luchtig. Hele eieren zorgen ervoor dat je deeg vochtig en tegelijk gebonden is, waardoor het mooi soepel wordt. Ook zorgen eieren voor luchtig gebak.
Wil je je gerechten een glans geven? Dan kun je de bovenkant van je zoete lekkernij bestrijken met abrikozenjam. Een hartige taart of quiche kun je bestrijken met melk of amandelmelk.
Glansmiddel. In sommige bakrecepten gebruik je ei om het (blader)deeg mooi te laten glanzen. Door bijvoorbeeld appeltaart met ei te bestrijken komt de taart mooi bruin uit de oven.
Nee, voor het bakken en opwarmen van bladerdeeg kun je geen magnetron gebruiken. De combi-magnetron kan wel, maar we raden af: de tijdwinst is gering, het risico op mislukken groot en het gebak is minder lekker.
Bewaar ze dan in een schaal afgedekt met aluminiumfolie of luchtdichte doos in de koelkast. Op deze manier blijven de hapjes 3 tot 4 dagen goed. Voor het serveren een paar minuten in de oven en smullen maar!
Ja, dat kan. Na het ontdooien even opwarmen in een voorverwarmde oven van 225°C. Meer inspiratie? Bekijk hier al onze bladerdeeg producten.
Bladerdeeg heeft een gladde en een ruwe kant. De kant waar het papier zit, is de gladde kant en hier moet de vulling op, want deze kant plakt goed dicht. Vervolgens goed aandrukken met een vork en de hapjes blijven goed gesloten en mooi van vorm.
Als het bladerdeeg niet lukt, komt dat vaak doordat bladerdeeg niet rijst, wanneer je er een natte vulling op doet. Het deeg is opgebouwd uit laagjes, waartussen boter zit. Door de hitte in de oven smelt de boter, er ontstaat stoom, waardoor het deeg gaat rijzen en zo luchtige laagjes krijgt.
Gebakken bladerdeeghapjes bewaar je op een schaal afgedekt met aluminium folie. Zo blijven ze 3-4 dagen goed. Het bladerdeeg zal waarschijnlijk wat minder knapperig worden, maar wanneer je ze weer opwarmt in de oven komt dit vanzelf goed.
Leg ze op een vel bakpapier op het ovenrooster, bestrijk met de melk (daar gaan ze mooi van glanzen) en bak ze een half uurtje in de oven. Happy holidays!
Eistrijksel wordt gebruikt om gebakken producten extra kleur, glans en aanhechting te geven. Het strijken vindt plaats voor het bakproces, waarbij een of meerdere keren wordt gestreken. Eistrijksel wordt gebruikt bij brood, zanddeegproducten en korstproducten.
Doreren: bestrijken van een deeg met losgeklopt ei waaraan een snufje zout is toegevoegd, om een goudgele kleur te verkrijgen of om stukken deeg of deegsoorten aan elkaar te plakken.
Loskloppen is het langzaam mengen van een ei, zonder dat de substantie luchtig wordt. Je kunt een ei loskloppen met behulp van een vork of een garde, maar let er hierbij op dat je niet teveel kracht en tempo gebruikt.
Doreren kan op diverse manieren. Ik verkies om bepaalde bereidingen met deeg een glanzend toplaagje te geven met behulp van een losgeklopte dooier, gemengd met een scheutje lauw water. Anderen verkiezen om een volledig ei los te kloppen of de dooier te mengen met een beetje melk of siroop (voor dessertgebak).
Om een elastisch deeg te verkrijgen, moeten de ingrediënten gedurende 10 tot 15 minuten stevig gekneed worden. Hierbij ontvouwt het gluten zich, zodat het brood goed kan rijzen. Deeg met gist bereid moet ongeveer een uur rijzen op een warme (maximaal 40° Celsius) en tochtvrije plaats.
Het antwoord is 'ja'. Wanneer je brooddeeg te lang kneed, wordt de structuur van het deeg in plaats van elastisch juist heel plakkerig en onhandelbaar. Het gluten bouwwerk dat je aan het maken was om een luchtig brood te maken, is dan kapot getrokken.
Een overkneed deeg ontstaat wanneer een deeg te lang of te intensief wordt gekneed. Bij een warme omgevingstemperatuur kan een deeg sneller worden overkneed, omdat de te hoge deegtemperatuur de gluten in een deeg ook beschadigd. Door het overkneden wordt het glutennetwerk beschadigd.
Beleg je vorm eerst met bakpapier. Rond voorgemaakt bladerdeeg zit meestal al een vel bakpapier, dat kan je perfect gebruiken. Leg daarop je bladerdeeg, als je teveel deeg hebt, duw je dat terug naar binnen, tegen de rechtopstaande rand. Prik gaatjes in je bladerdeeg met een vork.