Reacties. Dat kan door een grillpan te gebruiken. Op de plek waar het product (bijvoorbeeld je biefstuk) de gloeiend hete grillrandjes van de pan raakt, ontstaat een chemische verbinding tussen zuren en suikers, de Maillardreactie genoemd, en daar komt die typische smaak vandaan.
Bij het roken van voedsel wil je juist géén vuur zien in je BBQ. Je wil smeulend hout hebben dat een zalig rookaroma afgeeft aan je vlees, vis, groenten, kaas, noten of wat je ook maar wilt roken. De rooksmaak is de essentie van BBQ-en, dat is wat vlees van de BBQ zo verschrikkelijk lekker maakt.
Een heerlijk rookaroma geven aan je producten op een gas-of houtskool barbecue? Het kan met deze instant ROOKBOX van outdoorchef. Bedek het bakje met aluminiumfolie, prik er enkele gaatjes in, plaats het tussen de kolen en de rest gaat vanzelf.
Je kunt verschillende houtsnippers of kruiden gebruiken. De meestgebruikte zijn eikenhout en beukenhout. Maar ook citrushout, salie of appelhout is lekker om mee te roken.
Als uw grill niet heet genoeg is, blijft het voedsel eraan kleven omdat er onvoldoende geleidende warmte in het metaal zit (gietijzer of roestvrij staal), wat resulteert in een letterlijke chemische binding tussen het voedsel en de grillplaten.
Voorkom aangebrande gerechten
Voor je begint met barbecueën: smeer het rooster van de barbecue altijd in met zonnebloem- of olijfolie. Zo voorkom je dat vlees of groenten aan het rooster blijven plakken en vervolgens aanbrandt. Een ander trucje voor het onderhouden van het grillrooster is hem insmeren met citroensap.
Gebruik dan arachide- of grill-olie op uw grillplaat. Veel mensen gebruiken olijfolie, maar dit is niet ideaal. Wanneer u olijfolie verhit tot zeer hoge temperaturen, is het aroma en de smaak niet meer lekker. Arachideolie of grill-olie kunnen hier wel perfect voor gebruikt worden.
Het is enigszins mogelijk om gezond te barbecuen, maar dan moet men wel aan enkele zaken aandacht besteden. Wanneer eiwitrijke etenswaren sterk worden verhit, kunnen er kankerverwekkende stoffen vrijkomen. De vorming van deze stoffen kan men onderdrukken door de temperatuur niet te hoog te laten worden.
De meest gangbare manier van barbecueën is direct grillen: rechtstreeks boven de kolen of de branders van je gasbarbecue je stuk vlees bakken. Deze methode is ideaal om kleinere of dunnere stukken snel klaar te maken, of om grotere stukken dicht te schroeien.
Ingrediënten : Rozemarijn,tijm, bonenkruid, marjolein, basilicum en jeneverbessen.
De temperatuur in de barbecue regel je door 1 van de 2, of allebei, bij te sturen. De meeste goede barbecues hebben 2 ventilatiegaten. Een onderste ventilatiegat om zuurstof toe te voegen aan het vuur en een bovenste ventilatiegat om de verbrande gassen er uit te laten en zuurstof naar binnen te zuigen.
Barbecueën met deksel komt namelijk niet alleen ten gunste van de smaak, maar bevordert tevens de veiligheid en netheid tijdens het barbequen. Door de barbecue te gebruiken met de deksel voorkom je de vorming van vlammen en dient ook nog eens als bescherming tegen rondvliegend as.
Het grote verschil tussen houtskool of briketten is dat briketten langer op temperatuur blijven en blijven gloeien en dus geschikter zijn voor gerechten die voor langere tijd op de plaat moeten liggen. Ga je bijvoorbeeld een grote T-bonesteak grillen of wil je pulled pork maken, dan heb je briketten nodig.
Neem gemiddeld 250 à 300 gram salade per persoon. Neem 1 groot stokbrood voor ongeveer 5 personen.
De gemiddelde Nederlander eet ongeveer 100 gram vlees per dag. Dit is ongeveer één stuk vlees per persoon. Bij een BBQ speelt vlees een grotere rol en wordt 400 gram vlees per persoon gegeten. Dit zijn ongeveer 3 stukken vlees per persoon.
Een gemiddeld persoon eet tijdens een BBQ ongeveer 550 gram. Dat klinkt veel, maar dit is inclusief stokbrood, salades en sauzen. Dit betekent dan ook dat je vaak genoeg hebt aan 400 gram vlees per persoon. Afhankelijk van het soort vlees (of vis / vega) wat je inkoopt komt dit neer op 3 tot 4 stuks per persoon.
Bij het barbecuen op houtskool komen ook schadelijke stoffen vrij, waaronder fijnstof. De rook kan gezondheidsklachten veroorzaken, vooral bij mensen met een aandoening aan de luchtwegen (bijvoorbeeld astma) De rookontwikkeling kan bovendien overlast veroorzaken.
Heeft de barbecue in de winter buiten gestaan zonder hoes? Dan heb je een grote kans dat er roestplekken op de buitenkant of het rooster zitten. Roest beschadigt het materiaal en verzwakt de constructie van de BBQ. Dit levert gevaarlijke situaties op.
Vlees bereiden op de barbecue is mager, omdat er geen vet of olie aan te pas komt. Maar pas op dat je vlees niet zwart van de barbecue komt omdat je even niet oplet, want die verbrande stukjes zijn ronduit ongezond. Kies voor vleessoorten als varkenshaas, biefstuk en entrecote.
Een barbecue rooster van gietijzer heeft als grote voordeel dat het bestand is tegen veel hogere temperaturen dan een normaal barbecue rooster. Het gietijzeren rooster zal deze warmte ook beter vasthouden. Dit maakt een gietijzeren rooster perfect voor het grillen en searen (dichtschroeien) van vlees.
Verwijder met een borstel eerst de grote etensresten van de barbecue. Daarna doe je de klep dicht en zet je de BBQ op de hoogste stand. Na zo'n 10 to 15 minuten zijn ook de overige resten verbrand. Veeg die van het rooster en je BBQ is weer schoon!
Zorg ervoor dat je na het barbecueën alle etensresten en as verwijdert uit de kuip of bak van je barbecue. Als je dit niet doet, kan er namelijk ongewenste rookontwikkeling ontstaan bij je volgende BBQ. Is de kuip helemaal leeg, begin dan met schoonmaken.