Luchtpomp voor meer zuurstof in de vijverEen luchtpomp, waterval, vijverpomp en/of een fontein zorgen ervoor dat er meer beweging komt in het vijverwater. Meer waterbeweging betekend meer zuurstof in de vijver en dit is essentieel voor de vissen. Uw vissen zullen door een goed zuurstofgehalte een stuk actiever zijn.
Een manier om de hoeveelheid zuurstof in water te verhogen, is door gebruik te maken van nanobubbles. Nanobubbles zijn extreem kleine gasbellen met verschillende unieke eigenschappen. Ze gedragen zich dan ook anders dan 'normale' bubbels. Zo blijven ze – door de extreem kleine grootte – zweven in het water.
De hoeveelheid (opgeloste) zuurstof is in water echter veel lager dan in de lucht. Daarom hebben vissen een enorm goed ademhalingsapparaat, de kieuwen. In stilstaand water zijn waterplanten en algen (dat zijn eigenlijk ook plantjes) de grootste leveranciers van zuurstof in het water.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
Er zijn verschillende manieren om je vijver te beluchten. Een waterval of fontein zorgt voor extra zuurstof in de vijver, maar de beste manier is om gebruik te maken van een luchtpomp. Door het gebruik van een luchtpomp kun je gericht een bepaalde hoeveelheid lucht en dus zuurstof toevoegen aan het vijverwater.
Waar plaats je een ontluchter? De ontluchter hoort op de standleiding te zitten, waarbij de lucht via het dak moet ontsnappen. De ontluchter hoort dus helemaal bovenin een pand te zitten. Is er nog steeds sprake van stankoverlast, dan is het plaatsen van een extra beluchter een goede oplossing.
In de zomer lijden de vissen vaak aan zuurstofgebrek door het warme weer. Een luchtpomp zorgt ervoor dat er zuurstof in het water komt en voert schadelijke gassen af. Maar ook in de winter is een zuurstofpomp erg belangrijk.Het zorgt er namelijk voor dat de vijver ijsvrij blijft.
Doel van de luchtpomp
In een goed draaiend aquarium is een zuurstofpomp vaak niet direct noodzakelijk. De vissen krijgen voldoende zuurstof door de beweging van het wateroppervlak. Er zijn echter situaties waarin het zuurstofgehalte voor de vissen moet worden verhoogd.
Door het kleine wateroppervlakte en het stilstaande water krijgen vissen snel zuurstoftekort. Dit is te herkennen aan de vissen die naar boven gaan, omdat het water bovenin extra zuurstof bevat. Maar wanneer de vis geen kracht meer heeft door het zuurstoftekort zal de vis op de bodem gaan liggen.
De meeste gewervelde dieren – mensen incluis – kunnen maar kort zonder zuurstof. Al na een paar minuten leggen zij het loodje. Heel anders is dat voor de goudvis die dagen- tot maandenlang kan overleven in zuurstofarm water dat schuilgaat onder een bevroren waterspiegel.
Giftige stoffen. Kraanwater bevat minieme deeltjes zware metalen. Deze deeltjes tasten de beschermende slijmlaag van vissen aan, wat kan leiden tot witte stip en een schimmelinfectie.
De meeste aquariumvissen kunnen worden gehouden op kraanwater. Echter, voordat je kraanwater gebruikt in je aquarium, is het belangrijk om te weten of het water geschikt is voor de specifieke soorten vissen die je wilt houden.
Hoe verhoog ik het zuurstofgehalte in mijn bloed? Door voldoende te bewegen, regelmatig in de buitenlucht te zijn, te ontspannen en ijzerrijk voedsel te eten hou je het zuurstofgehalte in je bloed op peil. Als je rookt, helpt het om te stoppen of in ieder geval te minderen.
De meeste mensen krijgen zuurstof via een neusbril. Dat is een plastic slangetje dat achter de oren en langs het hoofd naar de neus loopt. Er zijn verschillende apparaten die zuurstof geven. Er zijn vaste systemen voor thuis, draagbare flessen voor buitenshuis, of een draagbaar systeem met accu.
Voor de handhaving van een goed van zuurstof voorzien (aëroob) wortelmilieu moet zuurstof worden aangevoerd en het geproduceerde kool- zuurgas worden afgevoerd. Dit proces wordt aëratie of ook wel bodemademhaling genoemd en vindt plaats door gasuitwisseling tussen atmosfeer en bodemlucht.
Het werkt als een soort uitbalanceren van het drijfvermogen. Door deze te ontluchten kunnen ze vervolgens makkelijker bij de bodem zwemmen. Vooral in dieper water zullen karpers dit vaker doen.”
"Als een vis naar adem hapt, betekent dat dat hij te weinig zuurstof binnenkrijgt en dat boven water wil aanvullen. Als je een vis op de bodem ziet spartelen, is het waterpeil te laag en kunnen ze niet meer verder zwemmen." Als iemand dit ziet gebeuren, vraagt het waterschap dit aan hen te laten weten.
Ongewoon gedrag zoals schuren, flitsen, zich verstoppen, niet meer willen eten,... kunnen een teken zijn van gezondheidsproblemen of zuurstoftekort. Vooral grotere vissen ondervinden hiervan als eerste last.
Een vis heeft geen longen om dat te doen, maar kieuwen. Water stroomt in de bek van de vis, langs de kieuwen. Daar wordt de zuurstof uit het water gefilterd en komt het in het bloed van de vis. Door de kieuwopeningen stroomt het zuurstofarme water weer uit de vis.
De meeste vissen kunnen wel een weekje zonder voeding. Wanneer je 1 week of minder op vakantie gaat is het dus in veel gevallen niet perse nodig om iemand in te schakelen die voor de vissen kan komen zorgen. Jonge vissen hebben wel nog dagelijks voeding nodig.
Goudvissen, Danio's, vijvervissen en sluierstaarten kunnen op koud water.Guppen, enkele dwerggarnalen en Platy's kunnen op kamertemperatuur en koudwater van +-19 graden. Zonder aquarium heater als de watertemperatuur niet veel schommelt.
Het gebruik van grondwater kan op zich wel, maar er is een kans dat uw vijverwater bruin wordt doordat grondwater soms veel ijzer bevat. Ook verdient het sterk de aanbeveling om grondwater, met name in agrarische gebieden, eerst te testen op de aanwezigheid van fosfaten.
Capaciteit van de pomp
Natuurvijver en zwemvijver: eens per 4 tot 5 uur rondpompen. Lage visbezetting: eens per 3 tot 4 uur rondpompen. Hoge visbezetting en koivijver: eens per 1 tot 2 uur rondpompen.
Open waaiers: enkel te gebruiken bij een lage doorstroomhoeveelheid in kleine vijvertjes of aquaria. Semi-open waaiers: geschikt voor een grotere capaciteit en opvoerhoogte. Beste optie als je vuil water naar een filter wilt transporteren.