Voor zaken die je niet heet mag wassen, kan je ook de volgende alternatieve behandeling toepassen: - Steek ze twintig minuten in een hete droogkast. - Steek de gevulde en dichtgeknoopte plastic zakken in de diepvriezer op een temperatuur van -20 °c en laat ze twaalf uur zitten. Stofzuig alle matrassen grondig.
Stofzuig alle matrassen grondig. Als op een matras zonder hoeslaken geslapen werd, is stofzuigen onvoldoende om alle eitjes en mijten te verwijderen. Lucht de matras dan vijf dagen lang bij kamertem- peratuur en stofzuig ze nadien grondig. Poets de rest van het huis met een ge- woon reinigingsmiddel.
Schurft is een vervelende huidziekte, maar kan geen kwaad. De behandeling is insmeren met permetrine crème. Het is belangrijk dat alle huisgenoten dat tegelijk doen.
De overleving bij kamertemperatuur (21°C) en 40-80% luchtvochtigheid is 24-36 uur. Het vermogen van de mijt om te besmetten neemt af naarmate hij langer van de huid af is (Walton 2007). In het algemeen zijn de mijten dood na 3 dagen (72 uur) bij kamertemperatuur (18-20°C) zonder contact met mensen.
De scabiësmijt overleeft slecht buiten de gastheer, hooguit 3 dagen (72 uur) bij kamertemperatuur. Bij hoge luchtvochtigheid en een temperatuur van 12˚C kan de mijt soms tot zeven dagen buiten de gastheer blijven leven. Blootstelling aan een hoge temperatuur (50˚C) doodt de mijten binnen 10 minuten.
Schurft is goed te behandelen met een speciale crème of pillen die zowel de mijten als de eitjes van deze mijten doodt. Huisgenoten en andere mensen met wie de patiënt met schurft intensief huidcontact heeft gehad lopen risico besmet te zijn. Oók als ze nog geen klachten hebben.
De volgende dingen wassen op 60°C, minimaal 10 minuten: o Schoon beddengoed o Kledingpakket voor 3 dagen o Pyjama o Handdoek • Het schone pakket apart leggen (bijv. in een zak) • Houd schoon strikt gescheiden van 'vuil'. Verwerk schoon wasgoed bij huidafwijkingen op de handen met plastic wegwerphandschoenen.
Hoewel schurft best vies en naar klinkt, is het een ongevaarlijke aandoening. Schurft bestrijden kan dus door alles op minimaal zestig graden te wassen, maar daarmee ben jij nog niet van jouw huidklachten af.
Zo zitten ze graag op de handpalmen en de huid tussen de vingers, maar ook op polsen, ellebogen, voeten en geslachtsdelen.
En verder - Knip uw nagels kort. - Verschoon uw beddengoed. - Om de schurftmijt te doden, dient u kleding en beddengoed, dat u 48 uur vóór en tijdens de behandeling hebt gebruikt, minimaal 48 uur in een dicht- geknoopte plastic zak te bewaren. Nog beter is kleding en beddengoed te wassen op 60 ºC.
Soms is er geen rechtstreeks contact nodig om anderen te besmetten. Zo kunnen in het huis van iemand met schurft, levende mijten zitten in het bed, op de slaapkamervloer en in de bekleding van stoelen en banken. Op deze manier kan de besmetting ook naar anderen buiten het gezin verspreid worden.
Schurft is een besmettelijke infectieziekte. “Mensen moeten op zijn minst vijftien minuten lichamelijk contact hebben, wil de mijt overspringen,” zegt Molenaar. Maar besmetting kan ook via banken, kleding of beddengoed. “Als je in het bed gaat liggen van iemand die schurft heeft, dan heb je kans dat jij het ook krijgt.
Stop alle knuffels, sjaals, handschoenen, sloffen in een andere plastic vuilniszak. Doe hier ook de kleding in die je niet kunt wassen, zoals jassen en schoenen. Houd deze vuilniszak drie dagen dicht. Knip de nagels van vingers en tenen kort.
Strooi een ruime hoeveelheid soda over je matras en borstel de soda vervolgens in het materiaal. Laat dit een paar uur intrekken. Met behulp van een stofzuiger zuig je alle soda weer van je matras. Yes!
Schurft voorkomen
De schurftmijt wordt overgedragen door wrijving van huid op huid. Je kan niet besmet raken met schurft door vluchtig sociaal contact zoals een hand geven, een knuffel of een kus. Je schaamstreek beschermen is niet genoeg. Schurft kan voorkomen op het hele lichaam.
Schurft kan met eenvoudige middelen helemaal genezen worden. Komt het toch terug, dan kan dat komen doordat de behandeling niet nauwkeurig genoeg is toegepast of dat iemand uit de omgeving niet meebehandeld is.
Schurft: meestal is 1 behandeling voldoende. Eventueel kunt u de behandeling na 1 tot 2 weken herhalen. Bij een bepaalde vorm van schurft is soms een derde behandeling of meer nodig.
De schurftmijt kan niet vliegen en ook niet overspringen van de ene naar de andere persoon.
Bij een eerste besmetting duurt de incubatietijd tot deze reactie zo'n 2 tot 6 weken. Bij een hernieuwde besmetting komen de klachten veel sneller op; al na 1 tot 4 dagen na de besmetting. In dat geval komt meestal eerst de jeuk en pas later de andere huidverschijnselen.
Denk je dat jezelf of iemand in jouw gezin schurft heeft? Overleg dan met je huisarts. Mensen kunnen na de behandeling weer naar een kindercentrum, school of het werk.
Als je seksueel contact hebt met een persoon die schurft heeft, wordt de kans op besmetting nog groter. Daarnaast kun je schurft krijgen door het slapen in een bed met besmette lakens en dekens en door het dragen van besmette kleding van iemand met schurft.
Als u naar de wc bent geweest, is het nodig om uw bilstreek opnieuw in te smeren. Na 12 uur kunt u de delen van uw huid die het meest jeuken, opnieuw met crème behandelen. Wanneer de crème na 8 of 24 uur is ingewerkt, moet u uw hele lichaam goed wassen en schone kleren aandoen.
Hygiënische maatregelen:
Was deze op minstens 50°C in de wasmachine. Over vaste stoffen bekleding (bv. zetels, stoelen ...) kan gedurende vijf dagen een laken worden gelegd. Op het laken kan wel gezeten worden.
Maak je bed op met propere lakens en de kussenslopen. Deze behandeling is een preventieve behandeling, maar je blijft best alert voor tekenen van jeuk tot 6 weken na het insmeren van de zalf. Bij jeuk consulteer je best je arts.
De jeuk is vaak het ergst op en rondom de billen, bij de polsen en tussen de vingers. De jeuk ontstaat doordat je lichaam zich probeert af te weren tegen de ontlasting schurftmijt.