Vitamine C stimuleert de vorming van witte bloedcellen en helpt zo ziekteverwekkers te bestrijden. Voedingsmiddelen die veel vitamine C bevatten zijn bijvoorbeeld broccoli en citrusvruchten. Ook rode paprika's zijn een goede bron van Vitamine C, ze bevatten zelfs 2x zoveel vitamine C als citrusvruchten.
Vitamine B6 speelt een belangrijke rol bij een goede werking van onze weerstand. Ook deze vitamine is betrokken bij de aanmaak van witte bloedcellen. Vitamine B6 komt in veel producten voor zoals in vlees, eieren, vis, brood en graanproducten, aardappelen, peulvruchten, groenten en melkproducten.
Bij een laag aantal witte bloedcellen is het belangrijk om goed op hygiëne te letten om de kans op voedselvergiftigingen te verkleinen. Het advies is: was je handen goed voor het eten, was groente en fruit goed en vermijd bepaalde rauwe voedingsmiddelen (o.a. rauw vlees, vis en eieren) bij een verminderde weerstand.
Wat stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen? Witte bloedcellen worden aangemaakt voordat het lichaam ze nodig heeft. Het beenmerg en lymfeweefsel regelen deze aanmaak. Als er sprake is van onder andere een infectie, kan er een immuun respons ontstaan waarbij meer witte bloedcellen worden aangemaakt.
Guave, aardbeien, papaja, kiwi en verschillende andere citrusvruchten helpen bij het creëren van pathogenenbestrijdende WBC's en T-cellen die het lichaam beschermen tegen toekomstige infecties. Noten en zaden bevatten een goede hoeveelheid vitamine E die helpt bij de ontwikkeling van kiemdodende WBC's.
Vitamine C stimuleert de vorming van witte bloedcellen en helpt zo ziekteverwekkers te bestrijden. Voedingsmiddelen die veel vitamine C bevatten zijn bijvoorbeeld broccoli en citrusvruchten. Ook rode paprika's zijn een goede bron van Vitamine C, ze bevatten zelfs 2x zoveel vitamine C als citrusvruchten.
Eieren en andere dierlijke voedingsmiddelen zijn uitstekende bronnen van vitamine B12. Vitamine B12 is essentieel voor het gezond houden van de bloedcellen. Vitamine B12-tekort is een van de waarschijnlijke oorzaken van een laag aantal bloedplaatjes. Daarom kan het consumeren van voedingsmiddelen met vitamine B12 het aantal bloedplaatjes op natuurlijke wijze verhogen.
Virale infecties genezen spontaan; hiervoor is geen speciale behandeling nodig. Bacteriële infecties worden meestal behandeld met antibiotica. Hiermee normaliseren de witte bloedcellen vrij snel, al na enkele weken.
Bij een normaal voedingspatroon krijgt u voldoende ijzer binnen. Als u een ijzertekort heeft door veel bloedverlies, dan is het raadzaam ijzerrijke producten te gebruiken. U krijgt dan extra ijzer binnen. IJzer uit voeding wordt beter door het lichaam opgenomen als u bij de maaltijd ook iets eet met vitamine C.
Vitamine C, vitamine D (zie hierboven) en het mineraal zink zijn heel belangrijk om infecties te bestrijden en het immuunsysteem te ondersteunen. Vitamine C stimuleert de aanmaak van lymfocyten en helpt het immuunsysteem bij de herkenning van pathogenen.
Door (chronische) stress maak je minder witte bloedcellen aan, dit verzwakt je afweersysteem.
Om de productie van bloedplaatjes te stimuleren kun je TPO-receptoragonisten krijgen, als tabletten (eltrombopag) of onderhuidse injecties (romiplostim). Soms werkt de ene vorm van dit medicijn wel en de andere niet.
4.000 – 10.000/mm³ Er zijn vijf categorieën witte bloedcellen. Al deze soorten beschermen ons tegen vreemde lichamen (bacteriën, virussen, enz.). Bij infectie verhoogt hun aantal ruim boven de 10.000/mm³. De witte bloedcel- len verzamelen zich om de indringer te vernietigen.
Neem bij een temperatuur van 38,5 °C of hoger contact op met uw behandelend arts. Zorg voor een goede lichaamshygiëne (ga een keer vaker onder de douche of in bad). Controleer eventuele wondjes op ontstekingsverschijnselen, zoals roodheid, warmte, zwelling en pijn. Een goede mondverzorging is belangrijk.
Vul je voorraad aan met voedingsstoffen
Er is geen enkele voedingsstof of voedsel dat op zichzelf uw immuniteit zal versterken. Ga de strijd aan om uw immuniteit te beschermen door voedsel te eten dat rijk is aan essentiële vitaminen en mineralen zoals vitamine A, B6, B12, C, D en E, en koper, foliumzuur, ijzer, selenium en zink.
Eet veel groente en fruit; dagelijks minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit. Kies vooral volkoren, zoals volkorenbrood, -pasta en -couscous en zilvervliesrijst. Varieer met vlees, vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten. Neem genoeg magere en halfvolle zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas.
Filgrastim stimuleert het lichaam om nieuwe witte bloedcellen te maken. Het aantal witte bloedcellen zal binnen twee dagen toenemen. De arts kan dit met bloedonderzoek bepalen. Door de toename van het aantal witte bloedcellen heeft u minder kans op infecties met bacteriën.
Huidinfecties: Witte bloedcellen spelen een cruciale rol bij de bescherming van de huid tegen infecties. Een tekort kan leiden tot frequente huidinfecties. Gewichtsverlies en vermoeidheid: Aanhoudende vermoeidheid en onverklaarbaar gewichtsverlies kunnen optreden als gevolg van aanhoudende infecties.
Sinaasappels en andere citrusvruchten met een hoog vitamine C gehalte zijn natuurlijke bloedverdunners die de capillaire wanden versterken en de opbouw van plaque tegengaan, twee van de oorzaken van een slechte bloedsomloop.
Van Gijsel: "In de uitslag staat een advies hoe iemand zijn bloedwaarden kan verbeteren. Zo kan geadviseerd worden om minder vlees te eten, meer water te drinken of minder te sporten. Eigenlijk rolt er een optimaal boodschappenlijstje uit, waardoor je je fitter voelt en meer weerstand opbouwt."
Een tekort aan lymfocyten wordt vaak geassocieerd met infecties, maar kan ook voorkomen bij het tekortschieten van het afweersysteem. Een neutrofielentekort kan mild, matig of ernstig zijn. Het kan acuut (binnen enkele uren tot dagen) of chronisch (binnen maanden tot jaren) ontstaan.
Mager vlees, zoals vis, eieren, zeevruchten en gevogelte zonder vel, bevat veel eiwitten. Goede plantaardige bronnen zijn linzen, bonen en soja. Zink is een van de beste voedingsmiddelen om witte bloedcellen te verhogen die u kunt consumeren, omdat het het lichaam kan helpen meer WBC's te produceren en bestaande WBC's agressiever maakt.
De kiwi is rijk aan vitamine C, wat de productie van bloedplaatjes ondersteunt en de functie verbetert. Daarom kan kiwi kwalificeren als voedsel dat de bloedplaatjes stimuleert . Het zit boordevol essentiële voedingsstoffen zoals kalium, vitamine K en E en verbetert het algehele welzijn aanzienlijk.
Leukemie is een vorm van kanker waarbij het beenmerg teveel witte bloedcellen maakt.