Azijnzuur schadelijk voor jouw terras
Dan raden wij af je terras schoon te maken met schoonmaakazijn en zelfs natuurazijn raden we af, omdat het nadelige gevolgen kan hebben op je bestrating. Azijnzuur breekt namelijk kalk af. In zowel natuursteen als beton zit veel kalk. Je maakt dus daadwerkelijk je tegels stuk.
Een mengeling van groene zeep en baksoda kan ook helpen met het reinigen van je terras. Los 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep op in 10 liter water. Giet het over de tegels en laat het inwerken. Schrob dan de vloer met een harde borstel of spuit het schoon met de tuinslang.
Tuintegels schoonmaken met groene zeep
Vul een emmer met water en groene zeep. Het aantal liter water is gelijk aan het aantal eetlepels groene zeep. Gooi het sopje over uw tuintegels en schrob deze met een harde borstel. Laat het dertig minuten intrekken en spoel na met schoon water.
Stenen tafelbladen en tegels
Azijnzuur etst namelijk in natuurlijk steen. Producten op basis van ammoniak kun je beter vermijden als je steen wil schoonmaken.
Het werkt zo; Meng 1 liter water met 1 liter (schoonmaak)azijn in een grote emmer. Schrob dit mengsel over het schoon te maken deel bestrating. Spoel de tegels niet direct schoon, maar laat het mengsel intrekken.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Tuintegels schoonmaken doe je bij voorkeur het hele jaar door. Wie zijn tegels regelmatig schoonmaakt, houdt zijn terras, tuinpad of oprit mooi en voorkomt onkruid tussen de tegels. Ook groene aanslag krijgt op deze manier minder kans.
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Aanslag verwijderen zonder schrobben
Meng 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep in een emmer met 10 liter heet water. Gooi de inhoud van de emmer gelijkmatig over het hele terras en verdeel het met een harde bezem over de tegels. Laat het even inwerken en spoel de tegels af met water. De vieze aanslag is weg!
De tuintegels schoonmaken met schoonmaakazijn of gewone azijn is simpel. U giet eenvoudig met een gieter een water en azijn oplossing over de tuintegels. Laat daarna even indrogen zodat de azijn goed kan inwerken. Als de tegels bijna droog zijn kunt u aan de slag om de aanslag van algen of mossen te verwijderen.
Het terras reinigen met groene zeep doe je zo: Vul een emmer met 10 liter warm water en los hier 10 eetlepels vloeibare of zachte groene zeep in op. Gooi de emmer leeg over het terras en gebruik een harde borstel om de houten vlonder of tuintegels schoon te maken. Laat het een half uur intrekken.
Verdun het schoonmaakazijn 1 op 1 met water en verspreid het over de groene aanslag op de tuintegels. Dit doe je heel makkelijk zelf met een gieter of spuit. Laat het mengsel een paar dagen intrekken en borstel de terrastegels vervolgens gemakkelijk schoon.
"Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger."
Schoonmaakazijn is een heel bekend (huis)middel tegen onkruid. Het is een super onkruidverdelger! In plaats van dat je urenlang zit te sloven om het onkruid weg te pulken tussen de tegels, en van het tuinpad, giet je er gewoon schoonmaakazijn over. Doordat het zo zuur is, sterft het onkruid een snelle dood.
Azijn is niet slecht voor tegelvoegen. Sterker nog, het is een van de meest effectieve middelen tegen kalkresten. Maar pas met azijn wel op bij gekitte voegen, want kit kan wel aangetast worden.
Met schoonmaakzijn kun je groene aanslag heel eenvoudig van zowel tegels als tuinmeubels en dakpannen verwijderen. Waarom groene aanslag en azijn zo goed samengaan? Omdat de zure azijn dodelijk is voor algen en mossen waardoor het een zeer effectief bestrijdingsmiddel is.
We zijn tot de conclusie gekomen dat HG Groene aanslag reiniger waarschijnlijk het beste reinigingsmiddel tegen groene aanslag op tegels is. Wil je milieuvriendelijk aan de slag gaan? Schrob dan met een goede borstel en warm water de aanslag weg.
Wanneer kunt u het beste groene aanslag verwijderen? Doordat groene aanslag minder goed tegen zon en warmte kan, is het voorjaar het uitgelezen moment om de groene aanslag te verwijderen. Juist als de dagen mooier en warmer worden, wilt u natuurlijk genieten van een mooi, schoon terras.
Werkt groene zeep tegen groene aanslag? Een tip die al lang bestaat is het gebruik van een sopje van warm/lauw water in combinatie met groene zeep (ongeveer 5 eetlepels op 10 liter water). Giet dit over je bestrating en laat het goedje een uur inwerken. Vervolgens boen je met een harde bezem het terras schoon.
Groene zeep is een multifunctionele ontvetter. Het is geschikt voor de oven, het gasfornuis, als afwasmiddel en om zeepresten in de douchecabine te reinigen. Het product wordt ook wel goudzeep of bruine zeep genoemd en is er in vloeibare en gel vorm.
Alle viezigheden op het terras verdwijnen als sneeuw voor de zon als u uw terras reinigt met waspoeder of biotex. Beide middelen moet u mengen met water voordat u het over uw terras verdeelt. Het mengsel met waspoeder moet u ongeveer 10 minuten laten intrekken voordat u begint met schrobben.
De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.
Het doekje met azijn laat langzaam het zure component van de azijn vrij en lost zo de kalk op. Deze supermakkelijke oplossing is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker. Vergeet het doekje met azijn vervolgens niet uit het toilet te halen voordat je het weer gaat gebruiken.