Gewrichten worden minder stijf wanneer u in beweging blijft. Wanneer u langere tijd stilzit in huis of op uw werk, is het van belang om korte pauzes te nemen en even te bewegen. Daarnaast is het goed om te doen aan bewegingsvormen waarin veelzijdig wordt bewogen met lage intensiteit zoals wandelen, fietsen of zwemmen.
Voor het behoud van sterke botten en soepele gewrichten zijn een aantal (voedings)stoffen zoals vitamine D, K, calcium en magnesium belangrijk. Na je 45e gaat de botafbraak sneller dan de botaanmaak en is het dus extra belangrijk om voldoende van deze stoffen binnen te krijgen en voldoende in beweging te blijven.
Bewegen luidt het advies
Door het aangetaste gewricht te bewegen, versterk je namelijk de spieren rondom dat gewricht. En omdat sterkere spieren voor meer steun zorgen, heb je ook minder pijn. Bovendien helpt bewegen stijfheid te verminderen, af te vallen en een betere conditie op te bouwen.
Om die vrije radicalen te neutraliseren heeft je lichaam antioxidanten nodig, zoals vitamines C en E, carotenoïden en polyfenolen. Vruchten die daar bijzonder goed scoren, zijn bessen en rood fruit (blauwe bosbes, aardbeien, frambozen, braambes, rode bes, kersen), citrusvruchten, pruimen, kiwi's, ananas en dadels.
Glucosamine en chondroïtine zijn bouwstenen van kraakbeen. Hyaluronzuur is een van de belangrijkste bestanddelen van de gewrichtsvloeistof die de gewrichten smeert.
Daarom is het bij reumatische klachten extra belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen. Voldoende magnesium in het lichaam voorkomt artrose, artritis en osteoporose, of voorkomt dat het erger wordt.
Naast vis en schaaldieren heeft vlees ook vaak de gunstige vetzuren voor de gewrichten. Wat goed om te weten is dat het vlees meer Omega 3-vetzuren bevat als de dieren in meer vrijheid hebben geleefd. Biologisch vlees is daarom de beste keuze voor je voeding.
Naarmate mensen ouder worden neemt de range of motion af.Afhankelijk van het gewricht kan de ROM wel met 50% afnemen. Eerdere studies hebben een associatie aangetoond tussen kwaliteit van leven en flexibiliteit van het bovenlichaam bij oudere mensen. Er zijn verschillende methoden om de flexibiliteit te trainen.
Zwemmen en fietsen zijn uitstekend voor je conditie en het soepel houden van het lichaam. Ze doen echter weinig om je botten sterker te maken.
Volgende sporten komen daarvoor in aanmerking: flink wandelen (tegen 5 à 6 km per uur, dus niet slenteren), fietsen, rustig joggen, zwemmen, dansen. Als je dat doet ben je al een eind op weg: op deze manier gaat je algemene conditie er op vooruit en het is goed voor hart en bloedvaten.
Kan kraakbeen herstellen? Kraakbeen kan uit zichzelf nauwelijks herstellen. De laatste jaren zijn er technieken ontwikkeld die het lichaam toch tot herstel aanzetten. Dit heet regeneratieve geneeskunde.
Vitamine C zit vooral in (citrus)fruit. Vitamine C is van belang voor de samenstelling van onze botten en draagt bij tot de normale collageenvorming voor de normale werking van het kraakbeen. Een tekort aan vitamine C kun je merken aan vermoeidheid, zwakte en spier-en gewrichtspijn.
Een trillend ooglid, en kramp in de kuiten - dat zijn de symptomen van een magnesium tekort die iedereen wel herkent. Maar als het lichaam niet genoeg magnesium krijgt kan het dat ook op een andere manier uiten: Tintelend of verdoofd gevoel. Vermoeidheid, slapeloosheid, algehele malaise.
De pijnstiller paracetamol is het medicijn van eerste keuze bij gewrichtspijn. Soms wordt paracetamol gecombineerd met coffeïne. Dit versterkt mogelijk het pijnstillende effect en werkt opwekkend.
Worst en vet vlees worden afgeraden, met name varkensvlees en rood vlees bij reuma en voeding vermijden. Dit kan negatieve effecten hebben op de reumatische aandoening door het zuurgehalte. Ook zuivelproducten, suiker, koffie en alcohol worden afgeraden.
Echte ontstekingsremmers zijn bijvoorbeeld boerenkool, spruitjes, broccoli, rode kool, paddenstoelen, spinazie (gestoomd, niet rauw), bessen, aardbeien en granaatappel. Eet ze het liefst biologisch. Eet niet meer dan twee stuks fruit per dag (minder mag ook).
krakend geluid/gevoel. bewegingsbeperking. standsverandering. vochtophoping (hydrops) in het gewricht.
Voelt u zich vaak moe en energieloos? Heeft u ook vaak spier- en gewrichtspijn? U kunt een vitamine D-tekort hebben.