Om meer bloemen in jouw Agapanthus te krijgen is het van belang dat de plant genoeg zonlicht krijgt. Ook is het belangrijk dat de Agapanthus genoeg meststoffen ontvangt. Wil je lekker veel bloemen krijgen kun je het beste om de 5 jaar ongeveer jouw Agapanthus gaan 'scheuren'.
Een agapanthus houdt van zon, wanneer er te veel schaduw is, zal de bloei tegenvallen of zelfs uitblijven.
Verwaarloos je Agapanthus planten niet als de bloei voorbij is. Het is belangrijk om ze van september tot het najaar regelmatig water te geven en te bemesten om ervoor te zorgen dat ze volgend jaar goed bloeien. Stop met water geven vanaf begin november tot begin maart.
Agapanthus (Afrikaanse lelie) verzorgen en voeding
Met andere woorden, gebruik een luchtige potgrond en geef niet teveel water. Plaats de plant op een zonnige plaats - dat zal knopvorming stimuleren. Geef de 7-14-28 meststof in het voorjaar zodra u de winterbescherming verwijderd heeft.
Een agapanthus heeft voeding nodig om bloemen te produceren! Geef de plant in de groeiperiode, 1x voor en 1x na de bloei, bij zeer arme grond ook tijdens de bloei, een tot twee eetlepels mestkorrels (7-14-28). U kunt het gewoon op de aarde strooien.
Hoeveel voeding heeft de Aganpanthus nodig? Zorg ervoor dat de Agapanthus voldoende mest krijgt. Gebruik bij voorkeur een meststof met laag stikstofgehalte en voldoende fosfor en kalium.
Agapanthus water geven
Vanaf het voorjaar wordt het aangeraden de Agapanthus 1 keer per week water geven. In de zomer kun je meer water geven, afhankelijk van hoe droog de periodes zijn. De grond moet niet constant heel nat zijn, dit is slecht voor de wortels, maar als de grond licht vochtig blijft is dit goed.
Koemest kan je het hele jaar door strooien.Heb je een moestuin?In dat geval kan zal twee keer strooien per jaar in de meeste gevallen ook voldoende zijn.
Ook wat compost of koemest in de potgrond is aan te bevelen als startbemesting. Tussen half mei en half oktober kan de plant buiten staan, in de niet al te felle zon of de halfschaduw.
Goed om te weten: de Agapanthus bloeit elk jaar met méér bloemen. De meest voorkomende Agapanthus is afgeleid van de A. africanus, met blauwe en witte bloemen.
Agapanthussen kunnen tientallen jaren oud worden. Die redelijk winterharde rassen begonnen met de beroemde 'Headbourne Hybrids' waaruit hele reeksen nieuwe, prachtig bloeiende cultivars zijn voortgekomen. Bloeiend worden de planten tussen de 80 en 120 cm hoog.
Tijdens de uitgroei van de knoppen en de bloei vraagt de Agapanthus veel water, anders krijgt de plant gele bladeren. De Agapanthus verdraagt een droog moment goed, maar regelmaat komt de plant ten goede.
Weinig stikstof, maar wel veel kali, een goede verhouding is NPK 7+14+28. Deze bemesting direct na de bloei toedienen en in het voorjaar herhalen, dan ook iets kalk geven.
Bij voorkeur kunt u het beste de Agapanthus 'Blue Jeans' in de volle zon planten in een goed gedraineerde en koele grond, vooral in de warme zomer. Hierdoor zal de bloei het langste zijn en ook op zijn mooist. De Agapanthus 'Blue Jeans' ofwel Afrikaanse lelie genoemd is een bladverliezende vaste plant.
Nou en of die bloeit! Wanneer je goed voor je Agapanthus zorgt en hem een lekker plekje in de zon geeft zal hij je belonen met grote hoeveelheden bloemen aan zijn stengels! Een enkele bloemsteel kan zelfs meer dan 50 bloemen bevatten. De bloeitijd van de Afrikaanse Lelie is in de maanden juli en augustus.
Afrikaanse lelies bloeien fantastisch in zonnige tuinen op goed gedraineerde grond. Sommige types geven je maandenlang bloei. En met een beetje liefde overwinteren ze prima en gaan ze lekker veel jaar mee.
De Agapanthus kan je vermeerderen door te zaaien of scheuren. Wij adviseren om te kiezen voor scheuren als vermeerderingsmethode. Dit omdat deze plant niet soortvast is. Kies je ervoor om te vermeerderen door te zaaien dan is het niet zeker dat ook daadwerkelijk het gewenste soort tevoorschijn komt.
Medio/eind maart, ongeveer een maand na het bekalken strooit u gedroogdekoemest of koemestkorrels uit op uw gazon.
Koemest bij de aanleg van een gazon
Omdat koemest een organische meststof is, kun je eigenlijk niets fout doen. Bij kunstmest kun je te veel meststof geven, waardoor je juist schade toebrengt aan je planten of gazon. Bij organische meststoffen gebeurt dit niet, je kunt dus niets fout doen in de dosering van koemest!
Koemest wordt gebruikt voor de border,gazon en groentetuin. Geadviseerd wordt om het laat in het najaar bij alle planten te gooien zodat het de hele winter kan inwerken. Het duurt even voordat koemest werkt,maar het werkt wel lang door. Vroeg in het voorjaar kan het ook op het gazon gestrooid worden.
Verschil koemest en kunstmest
Koeienmest bevat organische stoffen die de bodem verbeteren. Kunstmest bestaat uit minerale voedingsstoffen die de plant zelf voeden. Koemest zorgt dus voor de bodemkwaliteit. Het is van cruciaal belang dat de bodemstructuur goed is, omdat planten hier anders niet goed op kunnen groeien.
Snoeien van de Agapanthus
De Afrikaanse lelie moet je snoeien om lelijk blad weg te halen. Je kunt ook uitgebloeide bloemstengels afknippen.
Planten in de volle grond. Het beste is de Agapanthus direct te planten na ontvangst. Heel belangrijk is de aarde goed los en luchtig te maken.
Hoe wordt de agapanthus correct verpot? Afrikaanse lelies worden verpot na de winter, aan het begin van de lente.Bij oudere exemplaren is dit het geval als de kluit in de pot langzaam omhoog komt. Verstrengeld wortelweefsel verhindert een optimale wateropname en beperkt de groei en bloei van de plant.